Je odstartováno! První kolo extraligové soutěže je za námi! 

Minulý víkend byla po dvouměsíční pauze odstartována česká nejvyšší soutěž! V mužské části se na hřištích napříč republikou odehrála celkem tři utkání, ženská složka odehrála zápasy hned čtyři. První hrací víkend nabídl očekávané výsledky, ale také překvapivé zvraty. Pojďme se podívat na zahájení sezóny 2023/2024! 

Extraliga mužů: 
HC Bohemians Praha 3:0 HC Slavia Hradec Králové (1:0, 1:0, 0:0, 1:0)

Do prvního kola extraligové soutěže nastupovaly oba týmy v podstatně jiné situaci. Domácím Bohemians minulou sezónu uteklo třetí místo po velmi těsné prohře s Rakovníkem, zato Hradec se na konci sezóny úspěšně probojoval baráží, čímž si zasloužil své místo v nejvyšší soutěži. Utkání týmu, které se na konci minulé sezóny nacházely na opačných koncích tabulky měl tak jasného favorita. Bohemians naplnili očekávání již v sedmé minutě, když první branku sezóny vstřelil Vít Soukup. Do konce první poloviny domácí tým své vedení ještě zvýšil na 2:0 po brance Jakuba Hamana. Hradec na nátlak Bohemians nebyl schopen odpovědět a dvoubrankový náskok soupeře tak přetrvával většinu utkání. V závěru zápasu založník Bohemians Lukáš Stibor stav utkání ještě navýšil na konečných 3:0. 

 

President 2:4 TJ Plzeň Litice (0:1, 2:1, 0:2, 0:0)

President se hned v prvním zápase postavil proti uřadujícímu mistru České republiky – TJ Plzeň Litice. Utkání s očekáváným průběhem se však dočkalo zajímavého zvratu. Litice vstřelili branku již v druhé minutě, avšak náskok jednoho gólu mistra republiky uspal na vavřínech. Prezident rozeznal zpomalení tempa zápasu z litických řad a chopil se své šance na vyrovnání. Utkání nejen vyrovnal, ale o čtyři minuty později se dokonce chopil vedení. Studená sprcha v podobě nepříznivého stavu 2:1 litický celek spolehlivě probudila. Tempo zápasu se opět zvýšilo a Litice snižovali na 2:2 již o dvě minuty později. I přes srdnatý výkon Prezidentu, plzeňský tým si již průběh zápasu dokázal ohlídat a svou výhru ještě pojistit dvěma brankami. 

,,Po úspěšném vstupu do utkání v podobě gólu hned v úvodu se zdálo, že půjde o jednoduchý zápas. Bohužel jsme po brance polevili a nechali soupeře dostat se do zápasu, což nás nakonec stálo i vedení. V druhé polovině jsme se naštěstí vzpamatovali a zápas otočili.” komentuje výhru Jakub Koryťák, který si v prvním extraligovém utkání připisuje hned tři branky. 

 

HC 1972 Rakovník 2:1 HC 1946 Praga (0:0, 1:1, 0:0, 1:0)

Proti těžkému soupeři nastoupila také Praga, která se v sobotu postavila bronzovým medailistům minulé sezóny – HC 1972 Rakovník. V utkání se však nedařilo ani jednomu týmu. Tempo hry bylo povětšinou pomalé, oba celky se potýkaly s nepřesnostmi a osobními chybami. Rakovník si na svou první branku počkal až do 24. minuty, kdy do vedení svůj tým poslal Martin Seeman. Praga byla schopná vyrovnat hned tři minuty po úvodní brance. Rozhodující trefu nakonec vstřelil domácí Rakovník dvě minuty před skončením hrací doby a zajistil si tak na úvod sezóny nepřesvedčivou výhru 2:1. 

,,Zápas nebyl povedený. Doprovázelo ho spoustu nepřesnosti na obou stranách i pomalé tempo. O vítězi rozhodly trestné rohy, ve kterých jsme naštěstí byli lepší. Do dalších utkání musíme určitě přidat na aktivitě a přesnosti hry.” komentuje smolnou výhru autor obou rakovnických branek Maritn Seeman

 

Extraliga žen: 
TJ Mnichovice 1:1 TJ Plzeň Litice (0:0, 1:0, 0:0, 0:1)

Euforický víkend má za sebou nově složený tým mnichovických žen. Do extraligy se Mnichovice vrátily po pěti letech a hned první hrací víkend si připsaly malé vítězství. Soupeřem jim v sobotu byl vicemistr republiky TJ Plzeň Litice, které minulý rok odehrály famozní sezónu avšak tento víkend se tým potýkal s rozsáhlou marodkou. Možná právě nedostatek hráčů způsobil lehké zamrznutí litického týmu v začátku zápasu, čehož se Mnichovice s chutí chopily a ujaly se vedení. Vyrovnat se ukázalo jako težký úkol. Litice se snažily dobývat mnichovickou branku celou druhou poloviny, avšak štěstí vicemistrům republiky nepřálo. Úspěšný návrat do extraligy Mnichovicím tesně protekl mezi prsty, když se Liticím v poslední minutě podařilo vyrovnat na 1:1. Pro michovické ženy je bod za remízu malým vítězstvím, pro Litice je pouhý bod zklamáním.
,,Za předvedený výkon si zaslouží pochvalu celý tým. Soupeře jsme zaskočily pevnou obranou a několika nebezpečnými výpady, které k naší smůle nerozvlnily litickou síť více než jednou. Nakonec odcházíme s hořko-sladkou remízou, kdy se nám po velkém tlaku nepodařilo minutu před koncem ubránit volnou hráčku v kruhu. Ale první extraligový bod je doma a to se počítá.” usmívá se mnichovická gólmanka Kateřina Adamová. 

 

HC Hostivař 0:6 SK Slavia Praha (0:2, 0:1, 0:0, 0:3)

O něco nešťastnější víkend má za sebou HC Hostivař. Pod vedením nového trenéna na své domácí půdě vyzvala úřadujícího mistra republiky SK Slavia Praha. Průběh zápasu byl poměrně jednoznačný: Slávii se dařilo, zato Hostivař se trápila. Po skončení hrací doby se stav utkání zastavil na vysokých 0:6 a Slávie si tak připsala první přesvědčivou výhru. 

,,První utkání se nám nevydařilo. Nehrály jsme naší hru, neplnily pokyny trenéra a šance, které jsem si vytvořily jsme nebyly schopné proměnit. I přes vysoké skóre bych jako pozitivní viděla naši defenzivu, kde jsme zachránily mnoho přečíslení. Do dalších utkání se musíme ale trochu probudit.” okomentovala vysokou prohru Sofie Balážová.  

 

HC 1972 Rakovník 2:0 HC 1946 Praga (0:0, 0:0, 1:0, 1:0)
Ženský bronzový medailista z minulé sezóny první extraligový víkend hostil na své domácí půdě Pragu. Na první pohled zajímavé utkání však mělo velmi mírný průběh. Vedení se ujal domácí Rakovník a to až v 38. minutě. Praga si šance tvořila, avšak na úvodní branku nedokázala odpovědět. Rakovník zvýšil své vedení na 2:0 tešně před konce utkání, čímž si zajistil první body do tabulky. 

HC Bohemians Praha 0:2 HC Slavia Hradec Králové (0:0, 0:0, 0:1, 0:1)

První hrací víkend nám uzavře utkání mezi Bohemians a Hradcem Králové. Již od první minuty se zápas zdál velmi vyrovnaným. Držení míčku se dělilo mezi oběma týmy téměř identicky, avšak co chybělo Bohemians Hradec měl a to byla efektivita. I přes šance, které si domácí vytvořili, jim branková radost unikala a Hradec v neštěstí Bohemians viděl svou šanci. Hosté tak v druhém poločase vstřelili dvě branky, čímž si zajistili první body do tabulky. 

,,Utkání pro nás bylo složité. Nehrály jsme špatně, ale nebyly jsme schopné proměnit naše šance a vstřelit branku. A bez branek se vyhrává těžko.” neuspokojující začátek sezóny shrnula kapitánka Bohemians Eliška Hraníčková. 

 

-kik-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy