Zahraničí: Hájková poprvé skóruje, výhry sbírá i Tran

Dny se krátí, stejně jako počet dní do konce podzimní části soutěže v České republice. Zatímco u nás zbývá napříč extraligovými soutěžemi jeden či dva hrací týdny, za hranicemi se bude hrát hokej venku v mnoha případech až do začátku listopadu. Než vezmeme do rukou halové hokejky a zabydlíme se ve vyhřátých halách, můžeme si tak stále ještě užít pár týdnů kvalitního zahraničního hokeje! Pojďme se podívat, jak vypadal minulý týden! 


Berliner HC 4:1 Großflottbeker THGC

Do ligových utkání se minulý týden vrátila Natálie Hájková, když v sobotu na domácí půdě se svým týmem vyzvala hamburský klub – Großflottbeker THGC. Třebaže týmy se nacházejí na podstatně jiných koncích tabulky, Berliner v horní polovině a Großflottbeker na příčkách nejnižších, utkání dlouho zůstávalo za nerozhodného stavu. Až těsně před koncem prvního poločasu hosté prolomili hranici první branky a zajistili si vedení. Desetiminutový oddych v poločase však pomohl domácím načerpat nové síly a stav se tak změnil opět na nerozhodný necelých deset minut po začátku druhého poločasu. O dvě minuty později již BHC mělo vedení pevně ve svých rukách. Oproti minulému utkání si Natálie zahrála v útoku, kde využila své šance a zvýšila vedení svého týmu na 3:1 svou premiérovou brankou v nejvyšší německé soutěži. Domácí ještě zvýšili své vedení na 4:1, čímž si zajistili pohodlnou výhru a cenné body do tabulky.
,,I když jsme byly první, kdo inkasoval gól nenechaly jsme se moc zarazit a hrály jsme svojí hru. Nakonec se nám podařilo vstřelit góly jak ze hry, tak z rohů a dokonce i z penalty. Hrálo se mi mnohem lépe! Hrála jsem v útoku, takže jsem měla možnost i vstřelit branku, z čehož jsem měla velkou radost. Postupně si začínám zvykat na rychlost a tvrdost německého hokeje.” popisuje Natálie výhru. 

Bonner THV 2:5 RTHC Leverkusen
(po samostatných nájezdech)

Mnohem horší týden a komplikace ve snahách o postup za sebou má Kristýna Šafaříková s BTHV. Minulý týden na domácí půdě sehrál klub zápas s druhým týmem, který postoupil do druhé soutěže minulou sezónu – RTHC Leverkusen. Domácí vstoupili do utkání lépe a po dvou rychlých brankách vedli v poločase 2:0. Zápas se zdál být již rozhodnutý, když ve třetí čtvrtině Leverkusen snížil vedení Bonneru značně kontroverzní brankou. Jednalo se udájně o teč těsně před bonnskou golmankou, proti které však domácí hlasitě protestovali zkrátka proto, že hráčka Leverkusenu se podle nich míčku nedotkla. Branka byla navzdory protestům uznána a stav se tak změnil na 2:1. Hosté zvládli značně demotivovanému Bonneru vstřelit vyrovnávací branku těsně před koncem a oba týmy tak poslali do samostatných nájezdů, které byly pro domácí osudné. Tým Kristýny nedokázal proměnit ani jeden z nájezdů, zato Leverkusen proměnil tři v řadě, a tak byl zápas ukončen.
,,K tomuhle se ani moc nedá co říct. Vedly jsme o dva góly, ale právě ta snižovací branka, která neměla platit nám ukradla hodně energie. Leverkusen se toho chytil a dokázal vyrovnat. Nájezdy už jsou potom taková loterie, ve které jsme bohužel neměly tenhle týden štěstí.” popis smolné prohry slovy brankářky Kristýny Šafaříkové.

Rüsselsheimer RK 4:5 TuS Obermenzing
(po samostatných nájezdech)

Ani Rüsselsheimer s Nelou Tlamsovou minulý týden neprošel zkouškou samostatných nájezdů, přestože byl první, kdo v utkání s mnichovským TuS Obermenzing vstřelil branku. Převaha hostů byla znát již od prvních minut, ale to i trápení s proměňováním šancí. Rüsselsheimer neměl problém gólové šance vytvářet, avšak proměnit je se ukázalo být pro tým z Frankfurtu oříškem. Na tuto skutečnost doplatilo RKK těsně před koncem třetí čtvrtiny, když domácí srovnali stav na 1:1. Do konce základní hrací doby branka již nepadla, a tak týmy postoupily do samostatných nájezdů. Za těsného stavu 4:5 se nakonec domácím podařilo vybojovat dva body a RKK odcházelo pouhe s jedným bodem. 

,,Většinu zápasu jsme soupeře tlačily a měly jsem spoustu šancí, ale bohužel se nám nedařilo je proměňovat. Nakonec soupeř zvládl vyrovnat a poslat nás tak do nájezdů. Celý zápas jsme byly lepším týmem, ale nájezdy se nám bohužel nevydařily.” popisuje Nela  třetí zápas v řadě, o kterém rozhodovaly samostatné nájezdy. 


HC Braxgata 2:1 Royal Wellington THC

Bod za bodem v Belgii sbírá Kateřina Laciná. Po náročném dvoukole se Braxgata vrátila k povědomnějším hracím týdnům čítající pouhé jedno utkání za víkend. V neděli tak vyzvala jeden z tabulkově silnějších soupeřů – Royal Wellington THC. Od počátku utkání se jednalo o velmi vyrovnaný hokej, přesto se Braxgata zvládla projevovat jako více ofenzivní a agresivnější tým. Úvodní branka zápasu, tak přišla právě z hokejek týmu Kateřiny, a to po nádherné týmové souhře zakončené tečí do prázdné branky. Wellington se soupeřem dokázal držet krok, ale produktivitou Braxgata svého soupeře překonávala. Další branka přišla po přečíslení, které připomínalo spíše samostatný nájezd a Braxgata tak vedla již 2:0. Soupeř dokázal ještě snížit v poslední minutě z dohrávaného trestného rohu, avšak tato branka již nemohla průběh zápasu obratit. Braxgata si tak odnesla cenné tři body a momentálně se nachází na celkově druhé příčce.
,,Zápas to byl skvělý a hrozně mě bavil. Hrály jsem krásně týmově, plnily pokyny od trenéra a proměňovaly šance. Hru jsme v podstatě kontrolovaly od začátku až do konce a výhru si zasloužily.” usmívá se Kateřina Laciná. 

Royal Uccle Sport 4:4 Royal Racing Club de Bruxelles

Úspěšný víkend má za sebou i Josef Toms. S Royal Uccle Sport vyznal minulý týden k souboji silného soupeře Royal Racing Club. Racing se stal mistrem Belgie před dvěma lety a  patří tak k jednomu ze silnějších týmu v nejvyšší belgické soutěži. Remíza s takto kvalitním soupeřem znamená pro Josefa a jeho tým velký úspěch. Uccle navíc ukázal v utkání velkou houževnatost, když dokázal vedení z rukou Racingu vzít hned třikrát. Josef k utkání přispěl asistencí a pomohl tak svému týmu v zisku cenného bodu. 

HC Brugge 4:2 HC Inter Mol

Body do tabulky přidává i Tran Thang Duong a posouvá se tak se svým týmem blíže k vysněnému postupu. V zápase s HC Inter Mol jeho tým dominoval již od začátku a stav zápasu byl tak 2:0 již po pouhých dvou minutách. Brugge se poté dostala do potíží v podobě zranění nejlepšího hráče mužstva, což zanechalo tým v lehkých rozpacích. Těchto potíží využil soupeř a snížil na 2:1 z trestného rohu. Odpověď na snížení však přišla vzápětí a Brugge si vybojovala dvoubrankové vedení nazpátek. I přes opětovné snížení v druhém poločase, Tran a jeho tým si dokázali pojistit výhru poslední čtvrtou brankou a připisují si tak čtvrtou výhru v řadě. 


University of Maine 1:3 University at Albany
University of Maine 4:1 Hofstra University 

Tereza Holubcová s Black Bears minulý týden zažila smutek i radost. V utkání s univerzitou Albany se medvědi trápili. Po úvodní brance soupeře, která přišla po proměněném trestném rohu inkasoval tým další dvě branky v relativně krátkém čase. Za stavu 3:0 se tak medvědi ocitli před další prohrou. Těsně před koncem zvládl tým Terezy nepříznivý stav zápasu snížit gólem ze hry, avšak ani krásný úder, který skončil v brance soupeře utkání nezvrátil. Ve víkendovém utkání však Maine objevila ztracenou formu. Celé utkání tým jasně dominoval, diktoval tempo hry a předváděl krásný týmový hokej. Stav skvělému výkonu medvědů odpovídal a za jasného stavu 4:1 tak tým prolomil šňůru dvou proher a sbírá tři body.

Limestone University 0:1 Lander University
Limestone University 2:1 Wingate University 

Identický víkend má za sebou i Tereza Kopřivová brankářka Saints z Limestone university. V úvodním utkání týdne narazila Limestone na neznámý tým, který do konference postoupil minulou sezónu – Lander University. Jednalo se o velmi intenzivní utkání, ve kterém Tereza a její tým čelily dohromady 13 trestným rohům z nichž ani jeden nebyl úspěšným. V nastaveném hracím čase Saints nedokázali využít šance, které si vytvořili a na to také ve výsledku doplatili. Soupeř branku vstřelil a zajistil si tak výhru v nastaveném čase. Zato utkání s Wingate University bylo s předešlým utkáním jenom těžko srovnatelné. Saints dokázali hrát svou hru a předvádět krásný týmový hokej, naneštěstí produktivita se opět ukázala být problémem. S těžce vybojovanými dvěmi brankami Limestone University dovedla utkání do vítězného konce a mohla se tak radovat z výhry.

 

-kik-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy