Extraliga: čtyři kola za námi! Jak si týmy vedly?

O víkendu se odehrála první čtyři kola extraligy žen. Hrálo se v sobotu i neděli v Průhonicích a Kbelech.

 

Náročný vstup Mnichovic do extraligy

TJ MNICHOVICE – SK SLAVIA PRAHA 1:5

R: Babická, Holek

G: Fousková E.; 2x Lehovcová, Nová, Babická, Hájková

Sobotní program zahájily týmy Mnichovic a Slavie. V tomto zápase se projevila zkušenost a větší sehranost sešívaných, přestože do desáté minuty bylo skóre vyrovnané. Poté se prosadila Adéla Lehovcová, a i přes bojovnost hráček v černých dresech Slavia udeřila ještě čtyřikrát. Minutu před koncem z trestného rohu pouze mírnila skóre Eliška Fousková.

 

Rakovník v napínavém zápase nestačil na Hradec

HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ – HC 1972 RAKOVNÍK 4:3

R: Babická, Fousková

G: Kopecká 2x, Pražáková, Hraníčková; Hanzlová 2x, Vorlová

Skóre duelu Hradce s Rakovníkem otevřela útočnice východočeského týmu Tereza Pražáková. O pět minut později bylo vyrovnáno zásluhou Karolíny Hanzlové. Následně vzaly osud zápasu do svých rukou odchovankyně Bohemians hostující v hradecké Slavii, jednou se prosadila Eliška Hraníčková, dvakrát Kamila Kopecká. Rakovníku se i přes značnou snahu nepodařilo vyrovnat, branka Anny Vorlové v poslední minutě znamenala pouze snížení na konečných 4:3.

 

Litice si poradily s Pragou

TJ PLZEŇ LITICE – HC 1946 PRAGA 3:1

R: Fousková, Holek

G: Duchková L. 2x, Dolívková; Topinková

Třetí sobotní utkání začalo lépe pro Pragu, v úvodu zápasu předvedla tvrdost své střely Kateřina Topinková. Jednogólový náskok si tým ze Zeleného Pruhu držel velmi dlouho, nakonec ale zásluhou branek Lucií Duchkové a Dolívkové odchází z poměrně vyrovnaného duelu vítězně západočešky.

 

Slavia znovu pětigólová

SK SLAVIA PRAHA – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 5:1

R: Babická, Holek

G: Lehovcová 2x, Neusser, Hájková, Merxbauerová; Kopecká

Horší start zápasu si hráčky Hradce nemohly představovat ani v těch nejčernějších snech. Tým, který se obvykle prezentuje pevnou obranou, nachytala hned při první akci Adéla Lehovcová, která zařídila trestný roh, a ten následně proměnila střelou kolem levé nohy brankářky Čechákové.  Stejná hráčka hned o několik sekund později trestala chybnou rozehrávku hradecké obrany. I přes hrozivý začátek se východočešky dokázaly oklepat, skóre nicméně přibývalo zejména na straně sešívaných, nejprve dorážkou Jindřišky Neusser z trestného rohu, poté přesným zásahem Natálie Hájkové a důrazem v předbrankovém prostoru v podání Ellen Merxbauerové. Několik minut před koncem korigovala na konečných 5:1 útočnice Hradce Kamila Kopecká.

 

O první remízu se postaraly Mnichovice a Praga

HC 1946 PRAGA – TJ MNICHOVICE 5:5

R: Babická, Holek

G: Topinková 3x, Bendová, Kolářová; Fousková E. 2x, Janoušková, Fousková L., Mudrová A.

Zápas Pragy a Mnichovic byl boj od začátku do konce. Na úvodní zásah Elišky Fouskové bleskově odpověděla Tereza Bendová a následně převrátila skóre na stranu Pražanek Kateřina Topinková. Srovnat se podařilo střelou z trestného rohu obránkyni středočeského týmu Michaele Janouškové. To samé se podařilo na druhé straně kapitánce Pragy Anně Kolářové, na odpověď však nedala dlouho čekat Lenka Fousková. Nejhorší okamžik pro Mnichovice nastal, když se dvěma góly během jedné minuty prezentovala z identických situací Topinková. Nakonec na sebe vzala odpovědnost Anna Mudrová, která krásnou individuální akci zakončila střelou z ostrého úhlu. Následně se znovu prosadila Eliška Fousková. Praga tlačila a zkoušela se prosadit hrou bez brankáře, to se jí ale nakonec nepovedlo. Ani Mnichovicím se nepodařilo trefit odkrytou branku, a tak zápas skončil smírně 5:5.

 

Rakovník napravil úvodní prohru

HC 1972 RAKOVNÍK – TJ PLZEŇ LITICE 3:0

R: Babická, Fousková

G: Matoušková T., Vorlová, Hanzlová

První hrací den uzavřel souboj Rakovníka s Liticemi. Přes vyrovnaný průběh a ze začátku vyrovnaný stav později naskakovalo skóre pouze na straně žlutočerných. Na úvodní branku Terezy Matouškové navázala Anna Vorlová, která následně připravila gól do odkryté brány Karolíně Hanzlové. Plzeňským nepomohly ani dvě sóla Duchkové přes celé hřiště nebo balon Kožíškové až před bránu. Když následně Litice nevyužily penaltu, zastavil se gólový stav na konečných 3:0 pro Rakovník.

 

Mnichovice znovu za bod

HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ – TJ MNICHOVICE 1:1

R: Kavanová, Vudmaska

G: Lojanová; Staňková

Druhý hrací den zahájil střet týmů Hradce a Mnichovic. Zápas byl po celou dobu vyrovnaný, gólové šance často končily na betonech Barbory Čechákové na jedné a Kateřiny Adamové na druhé straně. Krátce před koncem první čtvrtiny se podařilo skórovat talentované hradecké útočnici Karolíně Lojanové. Mnichovice odpověděly v druhé polovině trefou Evy Staňkové. Všechny další šance zůstaly nevyužity, a tak si oba týmy odnesly bod za remízu 1:1.

 

Rakovník přehrál Pragu

HC 1972 RAKOVNÍK – HC 1946 PRAGA 4:2

R: Fousková, Kavanová

G: Vorlová 2x, Bašová Kat., Tománková; Kolářová 2x

Vstup do utkání se rozhodně lépe povedl Rakovníku, který během čtvrtiny v rychlém sledu zaznamenal tři branky zásluhou reprezentantek Anny Vorlové a Kateřiny Bašové. Přestože Praga kontrovala dvěma góly Kolářové, nikdo z Pražanek se ke své kapitánce na listinu střelců již nepřidal. Definitivní pojistkou pro tým ze středních Čech byla trefa zkušené obránkyně Veroniky Tománkové, která znamenala konečný výsledek 4:2.

 

Hradec neubránil Litice

TJ PLZEŇ LITICE – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 2:0

R: Fousková, Vudmaska

G: Lhotáková, Duchková L.

Vzhledem k vyrovnané tabulce a krátkému formátu soutěže může být každý bod klíčový. To si jistě dobře uvědomovali sousedé v tabulce Hradec Králové a Litice. Hradci se však během neděle příliš střelecky nedařilo a v tomto zápase na brankářku žlutomodrých Lenku Morovou nevyzrál nikdo. Naopak Litice nejdříve nasměrovala ke třem bodům mladá útočnice Alice Lhotáková a výhru pečetila opora západočešek Lucie Duchková.

 

Pražské derby pro Slavii

HC 1946 PRAGA – SK SLAVIA PRAHA 1:6

R: Kavanová, Vudmaska

G: Al-Amelová; Lehovcová 2x, Babická 2x, Nováková V., Hájková

Praga v neděli neměla jednoduchý los, po úřadujících vicemistryních z Rakovníka je čekal loni zlatý tým, Slavia. Pragovačky ale vstoupily do utkání plné odhodlání a byly odměněny brankou Apoleny Al-Amelové, díky které se dostaly do vedení. To potom srdnatě bránily, i tak se ale Slavii povedlo přebrat otěže utkání a šesti zásahy si zajistit další tři body do tabulky.

 

Hořká prohra pro Mnichovice, Rakovník po třech výhrách druhý

HC 1972 RAKOVNÍK – TJ MNICHOVICE 0:2

R: Kavanová, Vudmaska

G: Tománková, Vorlová

Kdo vydržel v kbelské hale až do odpoledních hodin, nemohl litovat. Oba celky vstoupily do zápasu s vědomím důležitosti každého bodu. Mnichovice i přes redukovanou sestavu dokázaly Rakovník zaskočit a zkraje utkání rozezvonily břevno a tyč za zády Petry Wittmanové. Vytoužené branky se ale nedočkaly, což soupeř potrestal střelou Tománkové z trestného rohu. Následně Rakovník využil přesilovou hru, odskočil na dvoubrankový rozdíl a udělil tak Mnichovicím, jejichž šance ztroskotaly na brankářkách Wittmanové a později střídající Nikole Grazové, lekci z produktivity. Také hráčky ve žlutočerném však měly velké příležitosti, dvě z nich se Mnichovicím povedlo zastavit jen za cenu karty a dvou penalt, které však Rakovník neproměnil.

 

Slavia po víkendu stoprocentní

SK SLAVIA PRAHA – TJ PLZEŇ LITICE 8:1

R: Fousková, Kavanová

G: Šmídová 3x, Lehovcová 2x, Capouchová 2x, Hájková; Duchková J.

Poslední utkání hracího dne se proměnilo v jasnou záležitost, kdy jedinou plzeňskou střelkyní zůstala mladá naděje Jana Duchková, která reagovala na úvodní branku Magdalény Šmídové. Poté se ale Litice ocitly pod velkým tlakem a Slavia si zejména díky trestným rohům a pohledným kombinacím vypracovala pohodlný náskok. Koncem zápasu i přes několik dobrých zákroků Morové svítilo na tabuli skóre 8:1 pro domácí.

 

Již tradičně jsme se zeptali hráček na jejich pohled. Nejspokojenější byla Natálie Hájková:

„Všechny zápasy se nám velmi vydařily, vycházely nám rohy i krásné akce ze hry. Zkoušely jsme si i osobku a hru v šesti. Zastřílelo si hodně z nás, a to je taky ukázka týmového výkonu. Byly to dobré i náročné zápasy,“ pochvaluje si útočnice Slavie.

Naopak prostor pro zlepšení viděla Karolína Paterson reprezentující HC 1946 Praga:

„Věděly jsme, že víkendové zápasy budou náročné vzhledem k počtu našeho kádru, a že všichni budou bojovat o cenné body. V sobotu jsme první zápas začaly dobře a zpočátku byly lepší než soupeř. Pak se hra vyrovnala, ale nakonec tři body získaly Litice. Druhý zápas proti Mnichovicím byl pro diváky napínavý. Mnichovice stáhly ke konci dvoubrankové manko a nám už se nepodařilo proměnit trestný roh. Neděle nebyla bodově pro nás o nic úspěšnější. Víme, co zlepšit a také to, že příští kolo bude pro nás důležité.“

Ani Mnichovice nemohou po víkendu slavit a budou muset zabojovat v posledním kole:

„Odehrály jsme za dva dny čtyři zápasy. V sobotu jsme polehly Slavii 5:1. Myslím, že úkolem zápasu bylo se rozehrát, navnímat rychlost extraligy – vždyť část družstva ještě nikdy extraligu nehrála – a uhrát co nejlepší výsledek,“ popisuje Květoslava Kučerová. „Zápas s Pragou skončil pro nás hořkou remízou 5:5. Byl to hokej plný šancí na obou stranách a nepodařilo se proměnit několik gólovek. Díky nešťastnému rozlosování soutěže jsme musely do nedělních zápasů naskočit oslabené o naše velmi nadané dorostenky. I tak jsme do zápasu proti Hradci nastoupily plné optimismu. Jednalo se o taktický zápas z obou stran s výsledkem 1:1. Opět jsme měly šanci zápas vyhrát, ale bohužel se nám nepodařilo zdolat vynikající Barboru Čechákovou. Náš poslední zápas skončil prohrou 0:2 s Rakovníkem. Přes minimální střídání a vysoký věkový průměr si myslím, že jsme měly na to zápas vyhrát. Nastřelily jsme břevno a tyč, měly nespočet šancí, které se nepodařilo proměnit. To se bohužel soupeři podařilo na jedničku a kvůli tomu jsme podlehly.

Vyjádření hráček dalších týmů se z různých důvodů nepodařilo získat, doufáme však, že se na ně můžeme těšit po příštím kole.

Již příští týden se odehraje poslední kolo a následovat budou zápasy o celkové umístění. Brzy Vás budeme o všem informovat.

 

-bp-

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy