Josef Ostaš odpovídá na vaše dotazy ohledně ligy

Do začátku minulého týdne jste se mohli ptát předsedy STK, Josefa Ostaše, na jakékoliv otázky spojené s ligou. Vybrali jsme ty nejpočetnější a přinášíme vám odpovědi!

Proč jste se rozhodli pro ligový pohár žen? A jak se vlastně bude hrát?

Ligový pohár žen vznikl kvůli tomu, že náš tým reprezentace žen pojede na olympijskou kvalifikaci do Indie. Vzhledem k tomu, že kvalifikace na OH je pro svaz dlouhodobě jedním z velkých cílů a snů, za mnou přišla reprezentační komise a museli jsme vyřešit, jak holkám poskytnout dostatečnou venkovní přípravu. Zároveň jsme ale jak reprezentantky, tak celou extraligu žen, nechtěli ochudit o klasickou soutěž, kde se nominujete na evropský pohár, postoupíte a sestoupíte.

Proto jsme se, i vzhledem k poměrně velkému zápisnému, rozhodli udělat v první půli klasickou ligu se standardními herními pravidly. Ve druhé půli halové sezóny přijde na řadu právě ligový pohár, který bude trochu volnější – například nebude pouze pro extraligové týmy. Právě při ligovém poháru se začnou holky z repre intenzivně připravovat a nebudou halu hrát.

Dobře. Proč ale i jiné ligy končí tak brzo?

Uznáváme, že ligy končí letos poměrně brzo. Bohužel, bylo to z našeho pohledu nejlepší rozhodnutí, které jsme mohli udělat. V únoru totiž začínají pro děti jarní prázdniny, evropské poháry a mistrovství Evropy pro muže i ženy.

Chtěli jsme se tím vyhnout situaci, která by nastala – do rozehrané ligy by se hráči často vraceli po klidně i třech týdnech bez kontaktu s hokejem a čekali by je ještě další kola a finále. Nebo by týmy byly nuceny hrát bez svých opor a mnoha dalších hráčů. To by z našeho pohledu prostě nebylo správně. Kluby si také v té době plánují vlastní soustředění. Navíc se nám letos podařilo spojit finále mužů i s tím starších žáků, žákyň a dorostenců s dorostenkami.

Chápu. Proč se ale tohle neplánovalo dřív? Lépe by se tak dal vytvářet i rodinný život.

Souhlasím, plánovat ligu dřív je určitě potřeba a snažíme se vymyslet, jak to udělat. Věčným problémem, se kterým ale bojujeme, je, že se týmy odhlásí i těsně před začátkem ligy. Tím je nekritizuji, chápu jejich důvody, pouze to konstatuji. Pokud bychom tedy chtěli, aby nám týmy nahlásily počet týmů už třeba půl roku dopředu, a my jsme mohli začít vymýšlet termíny, rezervovat haly a tak dál, nebylo by to možné. Ve finále bychom totiž měli úplně jiné počty týmů a my jsme museli vydat velké náklady na změny hal. Jak jsem ale říkal, pracujeme na tom, aby tohle bylo do budoucna možné, výrazně by to pomohlo i nám.

No dobrá, proč se ale hraje 2. liga mužů stejně jako ta dorostenecká?

Vím o tom, že to není pro všechny šťastné řešení, ale upřímně, náš hlavní záměr je, aby dorost hrál v jiný den než extraliga a 1. liga. Jak si jistě všímáme, v našich nejvyšších soutěžích hraje velká spousta dorostenců a dorostenek. Bohužel jsme to museli ale udělat na úkor toho, že se 2. liga hraje ve stejný termín jako dorost.

Proč se bude finále hrát v Plzni?

Dobrá otázka! Ano, finále se bude hrát v Plzni, ale nikoliv v té hale, kterou všichni známe, ale v nové a moderní, kde normálně hraje TJ Lokomotiv Plzeň. Litice si tam dva týdny po Final 4 vyzkouší i svůj pohár. My tam dodáme povrch, který byl třeba minulý rok na ME juniorů, a na který slyšíme velmi dobré ohlasy.

Pro nás to bude výzva, zkusit si naše finále ve větších prostorech. Věřím, že to bude dobrý zážitek i pro diváky. Navíc nebudou hrát finále pouze muži, ale ve stejný termín a na stejném místě i, jak jsem již zmiňoval, další kategorie. Může to být dobrá příležitost třeba na rodinný víkend. Navíc se v tomhle termínu v Plzni odehraje i Zlatý zobák, kde se vyhlásí nejlepší hráči, hráčky, talenti, rozhodčí, trenéři a kluby.

To nezní špatně, co ale rozhodčí? Řeší se nějak aktuální krize?

Ano, určitě řeší, velmi intenzivně. Momentálně se snažíme ve spolupráci s kluby a rozhodčími vyřešit halu tak, aby ji tato krize nijak nepoznamenala. To se nám, pevně věřím, povede. Chceme ale kompletně změnit fungování komise rozhodčích tak, aby rozvoj rozhodčích nebyl jen mandatorní výdaj, ale celá sekce, za kterou bude mít někdo zodpovědnost. Moje představa je, aby komise rozhodčích měla nejméně 5 až 7 členů, aby byl prostor jak na stálou administrativu a nasazování, tak hlavně i na rozvoj a projektovou činnost. Navíc budeme více spolupracovat s Hokejovou akademií, která se rozjela od září. Velká většina návrhu, jak bychom měli dále v rozvoji postupovat, je od Michala Krýsla a Tomáše Holka hotová.

Děkujeme za odpovědi, připravujeme již další rozhovory tohoto formátu!

-ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy