Hledáme skryté hrdiny a lídryně! Stačí se přihlásit

Foto: Petr Růžek

Český svaz pozemního hokeje chce vytvořit prostředí, ve kterém se každý cítí vítaný a kde jsou si všichni rovni.

Dobrým příkladem je Ráček, náš první ID tým, kde hráči navzdory intelektuálnímu postižení hrají a užívají si náš sport – jak v Česku, tak i ve světě. Za to patří velký dík Karolíně Kříženecké. Dalším příkladem je ale i velký počet mladých lídrů, kteří se v uplynulých letech zapojili do nejrůznějších evropských rozvojových programů, například Martin Hanus, Kateřina Bašová, Marek Zgraja, Jan Brzák, Linda Nová a další.

V našich řadách máme i několik příkladů toho, že pokud máte talent a vůli, můžete být úspěšní i v rozvojových programech pro rozhodčí, nejlepším příkladem je Jakub Mejzlík, ale i Petr a Aleš Větrovští. Dva první zmiňovaní již absolvovali elitní evropský program UDP, Aleš byl tento rok nominovaný.

Kateřina Laciná a Martin Hanus vedou Českou atletickou komisi k tomu, aby reprezentanti a extraligoví hráči byli více slyšet a podíleli se na chodu ČSPH. Když situaci v ČSPH zhodnotíme, vedeme si ve vytváření inkluzivního sportu, kde je každý vítán a má své místo, poměrně dobře. Jak na hřišti, tak i mimo něj.

Máme ale tři oblasti, ve kterých lehce zaostáváme, a kde bychom uvítali zapojení více členů Hokejové rodiny.

1) Zastoupení žen ve vedoucích pozicích

Jsou výjimky, ale obecně máme ve vedoucích pozicích málo žen. Je to velká škoda, protože je (vědecky) dokázáno, že větší rovnováha mužů a žen ve vedoucích pozicích přispívá a vede k lepším výsledkům. Pokud má někdo zájem o více informací ohledně možností seminářů, vzdělávacích programů nebo mentorování, určitě se ozvěte na adresu csph@pozemnihokej.cz – můžeme vám poskytnout veškerou pomoc, kterou dokážeme.

2) Zastoupení rodičů v řídích rolích klubů a svazů

Role rodičů je v rámci našeho sportu klíčová. Víme, že spousty rodičů podporují své děti, oddíly a svaz v různých oblastech. Společně s managementem oddílů a svazu jsou to naší „skrytí hrdinové,“ bez kterých bychom nemohli existovat. Zároveň vnímáme, že společně můžeme najít více možností, jak rodiče propojit s cílem rozvíjet náš krásny sport. Svaz ani oddíly nejsou důležité – důležití jsme my všichni, kteří si chceme společně užívat hezké momenty, které náš sport přináší. Děkujeme všem, kteří se aktivně zapojují. Přivítáme ale jakýkoliv nápad a iniciativu, jak můžeme společně podpořit naše další generace.

Vážíme si všech, kdo pomáhají a podporují pozemák. Samozřejmě rozumíme, že každý z nás má práci, školu, rodinu, jiné koníčky, ale touto cestou chceme oslovit ty, kteří mají chuť se díky hokeji rozvíjet a růst.

„Často, když někoho oslovím, slyším argument, že nemá čas, nebo že má hodně práce a školy,“ říká předseda svazu, Gino Schilders. „Tomu plně rozumím a respektuju to. Byl bych ale rád, kdyby byl náš sport více vnímán jako příležitost pro osobní rozvoj. Mám zkušenosti z firem – ty si obecně sportovců váží, protože ví, že mají výdrž, cílevědomost a další charakterové vlastnosti, které jsou důležité. Zároveň si myslím, že sport je unikátní prostředí, kde se učíme vést tým, motivovat jeho členy, vést projekt, učíme se nové jazyky, stanovujeme strategii a objevujeme mnoho dalších dovedností. Ty se nám pak budou v životě hodit. Proto zvu každého mladého člena, který se chce rozvíjet, nebo rodiče, kteří chtějí podat pomocnou ruku, na kávu nebo čaj, abychom se mohli podívat na možnosti, jak se více spojit.“

Gina můžete kontaktovat na jeho e-mailové adrese gino.schilders@pozemnihokej.cz nebo na jeho mobilním čísle 602 788 933.

-gin-

foto: Petr Růžek

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy