Extraliga: Známe mistryně ČR! Představili se už i muži – pokračování

V uplynulém víkendu se odehrály zápasy extraligy žen a mužů. O soutěži žen jsme psali již dříve, nyní se zaměříme na to, jaké výkony předvedli v extralize muži.

Extraliga mužů

Kromě ženské extraligy hostila v sobotu hala ve Kbelech také první a druhé kolo mužské nejvyšší soutěže. Na rozdíl od žen hrají muži v obvyklém formátu, hraje se dvakrát každý s každým, čtyři nejlepší týmy postupují do Final Four, šestý tým sestupuje do první ligy. Jak tedy jednotlivé týmy vykročily do letošní sezóny?

 

Litičtí vstup do sezóny zvládli

RAČA BRATISLAVA – TJ PLZEŇ-LITICE 3:5

G: Bogár, Romanec, Parajka – Homolka 2x, Benda, Levý, Uhlíř

R: Větrovský A., Větrovský P.

Stejně jako extraliga žen minulý týden, také soutěž mužů byla zahájena duelem nováčka proti úřadujícímu mistrovi. Rača zahrozila z trestného rohu, brankář žlutomodrých Vojtěch Pažitka však dokázal srazit prudkou střelu na tyč. V páté minutě dostal do vedení Litice nechytatelnou dělovkou z rohu Lukáš Benda, na kterého o minutu později navázal střelou z vrcholu kruhu Šimon Levý. Na další gól se čekalo až do dvacáté minuty, kdy se po kombinaci prosadil slovenský útočník Juraj Bogár. Radost bratislavských však dlouho netrvala, během čtyř minut si Litice zásluhou Jakuba Homolky a kapitána Adama Uhlíře vypracovaly pohodlný náskok tří branek. Ovšem Rača nic nevzdala a po krásné individuální akci se prosadil Tomáš Romanec, na kterého později navázal střelou z otočky Matúš Parajka. Pojišťovací gól Litic ale přidal Jakub Homolka a plzeňští tentokrát už žádné drama nedopustili, a tak si odnesli první tři body do tabulky.

 

Slavia porazila Bolevec, hattrickem se blýskl Urbanec

HC 1970 BOLEVEC – SK SLAVIA PRAHA 3:7

G: Lukeš, Tomeš, Zuna – Urbanec 3x, Mušinský, Hanus M., Svatoň, Bodnár

R: Vudmaska, Toth

Papírový favorit tohoto utkání, Slavia, udeřila třikrát během první desetiminutovky: na branku Jana Urbance navázal Marek Mušinský a z trestného rohu skóroval Martin Hanus. Dále se z penalty prosadil znovu Urbanec a podobné akce z pravé strany zakončovali Marek Svatoň a Kryštof Bodnár. Bolevečtí se dočkali snížení těsně před třetí sirénou z hokejky Daniela Lukeše. Tři minuty před koncem na něj navázal Denis Tomeš a po důrazu v kruhu ještě Čeněk Zuna. Gólový účet uzavřel do prázdné branky Urbanec, který tak dosáhl hattricku.

 

O první remízu se postarali Bohemians a Rakovník, gólově zazářil Seemann

HC BOHEMIANS PRAHA – HC 1972 RAKOVNÍK 4:4

G: Ležal 2x, Železný, Lalík – Seemann 3x, Ostaš M.

R: Toth, Holek

Vstup do utkání se díky efektivitě trestných rohů povedl lépe černožlutým – nejprve po přihrávce Martina Seemanna zakončoval Matěj Ostaš z levé strany, ve čtrnácté minutě se pak exekuce malého rohu ujal sám rakovnický kapitán a zvýšil na 2:0. O minutu později ukázal Jan Železný, že i zelenobílí ovládají trestné rohy na jedničku. Ovšem netrvalo dlouho a stejnou disciplínu využil na druhé straně Seemann. Prvního gólu ze hry se dočkali klokani ve 28. minutě, kdy průnik Víta Soukupa zakončoval kadaňský odchovanec Lukáš Ležal. Stejný hráč pak o minutu později z podobné situace uklidil míček do branky znovu. Následně se ze hry prosadil také Rakovník, když si Martin Seemann potáhl balonek po pravé straně a lobbem zařídil svému týmu vedení. To ale odmítl další kadaňský odchovanec v barvách Bohemians Štěpán Lalík. Brankáři Větrovský a Hraba již žádný další pokus za svá záda nepustili, a tak se oba týmy rozešly smírně po remíze 4:4.

 

Plzeňské derby pro Litice

TJ PLZEŇ LITICE – HC 1970 BOLEVEC 8:4

G: Benda 2x, Bystřický 2x, Uhlíř 2x, Hes, Gerlický – Bicek 2x, Kopřiva, Zuna

R: Holek, Větrovský A.

Skóre západočeského derby otevřel ve čtvrté minutě Lukáš Benda, ani ne o šedesát vteřin později mu ale kontroval bolevecký kapitán Lukáš Bicek. Na jeho zásah sice dokázal odpovědět Ondřej Hes, ale když se ve dvanácté minutě prosadil znovu Bicek a hned poté Tomáš Kopřiva, dostali se zelenobílí do vedení. To si litičtí vzali zpět zásluhou Dominika Bystřického a Adama Uhlíře. Naději Bolevci vystřelil těsně před poločasem Čeněk Zuna, v druhé polovině se ale rozjel litický gólostroj: po své druhé brance v utkání přidali Uhlíř, Bystřický a Benda, v závěru se prosadil ještě Eduard Gerlický.

 

První body pro Raču

HC 1972 RAKOVNÍK – RAČA BRATISLAVA 2:3

G: Seemann 2x – Romanec T., Bogár, Krampl

R: Větrovský A., Vudmaska

Start do utkání se povedl Rače, která hned v první minutě získala vedení zásluhou Tomáše Romance. Hned o čtyři minuty navíc hráči v modrém odskočili na dvoubrankový rozdíl díky zásahu Mateje Orolína. Stav 0:2 pak držel velmi dlouho, ve třetí čtvrtině se ale dvakrát prosadil Martin Seemann a srovnal. Vítěznou branku zaznamenal Juraj Bogár, který tak zařídil slovenskému týmu tři body. Rakovník se totiž i přes hru v šesti proti čtyřem už nedokázal střelecky prosadit, v závěru podržel Raču brankář Ján Skala.

 

Pražské derby ovládli klokani

SK SLAVIA PRAHA – HC BOHEMIANS PRAHA 1:3

G: Capouch – Lalík, Soukup O., Železný

R: Toth, Holek

Gólový účet pražského derby otevřel v šesté minutě útočník Bohemians Štěpán Lalík.  Dalších deset minut se skóre neměnilo, pak ale srovnal Martin Capouch. To však bylo od Slavie vše, naopak klokani odskočili na dvoubrankové vedení zásluhou Ondřeje Soukupa a Jana Železného, které jim vydrželo až do konce zápasu. Bohemians si tak odnášejí cenné tři body a posouvají se na druhou příčku extraligové tabulky.

Jako obvykle svůj komentář připojili také hráči.

„I přes nějaká zranění, nemoci a dovolené se nám podařilo v obou zápasech naplno bodovat. V prvním utkání proti nováčkovi soutěže Rače jsme si v první čtvrtině vytvořili náskok, který se nám podařilo udržet až do konce. Zápas byl víceméně vyrovnaný, nás podržel v těžkých chvílích v brance Páža. Ve druhém utkání se skóre přesouvalo z jedné strany na druhou, nám se podařilo zápas zlomit až v poslední čtvrtině, kdy jsme utekli o dva góly a poté ještě přidali dvě pojistky do prázdné branky soupeře. Soupeř byl z počátku gólově velmi efektivní, naše nemohoucnost v útoku nás téměř stála zápas,“ říká kapitán Litic Adam Uhlíř.

Za tým Bolevce hodnotil utkání Denis Bursík:

„Nová halová sezóna, jiný tým a vyšší soutěž. Hned na úvod a zároveň při mé premiéře v halové extralize mužů nás čekali hned dva nejsilnější soupeři. Ačkoli postavení v tabulce je velmi rozdílné, nepřišlo mi, že bychom byli bez šance na body. První zápas nevyšel úplně dle představ a spíše jsem se sehrával se zbytkem týmu. Slávisté primárně trestali naše chyby, ať už v nepřesnosti nebo v koncovce. Druhý zápas byl pro mě už o mnoho lepší. Góly jsme sice dostávali opět z našich chyb a následných rohů, ale vždy jsme na ně dokázali odpovědět a srovnat skóre. Zápas tak byl velice vyrovnaný a myslím, že i divácky velmi zajímavý až do konce. Bohužel v poslední čtvrtině nám začaly docházet síly a ani power-play nám nepomohl, spíše naopak. Dostali jsme tak rozdílové góly, které nás odtrhly od možnosti odnést si nějaké body. Nicméně druhý zápas hodnotím velmi pozitivně, na celém týmu bylo vidět, že zápas byl odmakaný na 100 %. Nyní se však soustředíme na další zápasy, odkud si už budeme chtít odnést potřebné body do tabulky.“

Poměrně spokojení mohli být i hráči Bohemians:

„Na ligové zápasy jsme se všichni těšili, protože jediná příprava byla Pragochema, kde jsme navíc dost točili sestavu. První zápas proti Rakovníku byl trochu podceněný, ne že bychom přímo podcenili soupeře, ale spíš z pohledu naší hry – hráli jsme dost staticky a vepředu jsme nebyli vůbec efektivní. Neměli jsme moc rohů, naopak Rakovník je měl a často i využil. My jsme pak naštěstí dokázali něco vytěžit ze hry, takže si myslím, že remíza je zasloužená,“ říká Jan Železný. „Zápasy se Slavií jsou vždycky vypjatější, záleží, komu dřív rupnou nervy. My jsme vzali za ten lepší konec, vydrželi jsme to, proměnili šance a podle mého názoru jsme zaslouženě vyhráli,“ dodává útočník Bohemians k průběhu druhého zápasu.

Za Raču přidal hodnocení Tomáš Romanec:

„Hned na úvod sezóny nás čekal aktuální halový mistr z Litic. Jednalo se o velmi kvalitní zápas s množstvím šancí na obou stranách. Efektivita byla však na straně českého mistra, který ukázal svou kvalitu. Zároveň je třeba vyzdvihnout kvality soupeřova brankáře, který zmařil množství vyložených šancí Rači. Zápas s Rakovníkem měl od začátku dobré tempo. Oba týmy ukázaly, že umí hrát hokej na velmi vysoké úrovni. V zápase vynikali zejména brankáři, kteří útočníkům vychytali velké množství střel. Šťastnější byla v tomto případě Rača, které se podařilo v posledních sekundách udržet jednogólové vedení i navzdory trestnému rohu.“

Další dvojkolo extraligy mužů nás čeká v sobotu 2.12. O všem Vás samozřejmě budeme informovat.

 

-bp-

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy