Extraliga: Předvánoční kolo je za námi!

V sobotu jsme byli svědky dalších extraligových klání mužů. Nejvíce se dařilo Liticím, Bolevci se podařilo obrat favorita, Bohemians znovu přehráli Slavii, ta si ale připsala vysokou výhru ve svém dalším utkání. Pojďme se na to, jak se komu vedlo, zaměřit podrobněji…

 

Vacek se blýskl hattrickem, daří se i Urbancovi

SK SLAVIA PRAHA – KPH RAČA BRATISLAVA 7:2 (0:0, 3:1, 2:1, 2:0)

G: Vacek 3x, Urbanec 2x, Bodnár, Dubina – Augustinič 2x

R: Mejzlík, Vudmaska

Přestože je Rača nováčkem extraligy, od začátku předvádí kvalitní výkony a překvapila nejednoho soupeře. Papírovým favoritem ale i tak byli sešívaní, kteří se drží v nejvyšších patrech tabulky. Po bezbrankové první čtvrtině svou pozici potvrdili, když ve všech ostatních herních částech dokázali zvítězit. Nejvíce se dařilo Davidovi Vackovi, který se trefil hned třikrát. Střeleckou formu prokazuje také útočník Jan Urbanec, který tentokrát skóroval dvakrát. Po gólu přidali Kryštof Bodnár a kapitán Patrik Dubina. Na druhé straně se dvakrát prosadil Adrián Augustinič, bohužel pro Raču se k němu nikdo ze spoluhráčů již nepřidal, a tak zápas skončil poměrně jednoznačnou výhrou Slavie.

 

Litice s přehledem přehrály Rakovník, ten se dál trápí

TJ PLZEŇ-LITICE – HC 1972 RAKOVNÍK 7:1 (1:0, 2:0, 3:0, 1:1)

G: Uhlíř 2x, Benda 2x, Gerlický, Levý, Homolka – Tran

R: Toth, Větrovský A.

Rakovníku, který letos výrazně obměnil sestavu, se stále nedaří uhrát body. Proti Liticím, které patří mezi favority ligy, se podařilo skórovat pouze jednomu střelci, kterým byl ve 32. minutě Tran Thang Duong. Ten už ale v tu chvíli snižoval na 1:6, plzeňští měli zápas ve své režii a odměnili se celkem sedmi góly z holí Adama Uhlíře, Lukáše Bendy, Eduarda Gerlického a Šimona Levého.

 

Bolevec zaskočil favorita

HC 1970 BOLEVEC – HC BOHEMIANS PRAHA 3:3 (0:0, 0:0, 2:2, 1:1)

G: Tomeš, Troníček, Kindl – Kolář, Soukup O., Soukup V.

R: Mejzlík, Větrovský A.

Asi nejzajímavější výsledek celého kola se urodil v zápase Bohemky a Bolevce. Přestože bolevečtí nepředvádí špatné výkony, postavení v tabulce jednoznačně pasovalo do role favorita klokany, kteří kromě kontumovaného zápasu v letošním ročníku ještě neprohráli. Dlouho se však hrálo bez branek a ve 21. minutě otevřel skóre Denis Tomeš. Odpovědí mu sice byly dvě branky z hokejek Vojtěcha Koláře a Ondřeje Soukupa, skóre na stranu plzeňských pak ale opět převrhli Vojtěch Troníček a Jan Kindl. Klokani na soupeře ustavičně vyvíjeli obrovský tlak, ve vyrovnání jim však bránil dobře postavený blok Bolevce v čele s brankářem Josefem Sedláčkem a také branková konstrukce. Jejich snaha nakonec byla odměněna vyrovnávací brankou Víta Soukupa v poslední minutě, a tak se oba týmy rozešly smírně po remíze 3:3.

Rača se posunula na čtvrté místo

KPH RAČA BRATISLAVA – HC 1970 RAKOVNÍK 4:2 (2:0, 0:0, 1:1, 1:1)

G: Romanec T. 2x, Bogár, Augustinič – Branšovský, Ostaš M.

R: Toth, Vudmaska

Ani v druhém zápase si Rakovník, oslabený o svého nejlepšího střelce Martina Seemanna, nedokázal spravit náladu. Hned v první čtvrtině totiž Rača odskočila na dvoubrankový rozdíl zásluhou tradičních střeleckých opor Tomáš Romance a Juraje Bogára. Poté se kanonýři na téměř dvacet minut odmlčeli, následně zvýšil vedení Rači další střelec Adrián Augustinič. Tomu sice dokázal odpovědět Tomáš Branšovský, dvě minuty před koncem ale pojistil výhru slovenského týmu Tomáš Romanec. Na bodovém ohodnocení už nic nezměnilo ani snížení Matěje Ostaše minutu před závěrečnou sirénou, Rača si tak odnáší cenné tři body. Tím se posouvá na prozatímní čtvrté místo zajišťující účast ve Final Four.

 

Pražské derby pro Bohemians

HC BOHEMIANS PRAHA – SK SLAVIA PRAHA 4:3 (2:2, 1:0, 1:0, 0:1)

G: Soukup V. 2x, Soukup O., Železný – Vacek, Vaňko, Urbanec

R: Mejzlík, Větrovský A.

Zápasy Bohemians proti Slavii bývají vyrovnané, atraktivní a většinou emočně vypjaté. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Na úvodního střelce zápasu Davida Vacka ze Slavie navázal gólem na opačné straně Vít Soukup, který se o tři minuty později prosadil ještě jednou. Poté srovnával Adam Vaňko, bratři Soukupovi ale měli svůj den – další branku přidal starší Ondřej, a zajistil tak klokanům těsné vedení. To se pak podařilo navýšit Janu Železnému. Odpověď Jana Urbance už pak znamenala jen snížení na konečných 4:3 ve prospěch zelenobílých.

 

Benda sestřelil Bolevec

HC 1970 BOLEVEC – TJ PLZEŇ-LITICE 1:8 (0:4, 1:0, 0:3, 0:1)

G: Bursík – Benda 4x, Koryťák, Uhlíř, Šesták, Hes

R: Větrovský A., Vudmaska

Plzeňské derby mělo od začátku jasný průběh. S výjimkou druhé čtvrtiny, kdy se litičtí střelci umlčeli, a naopak síť za jinak spolehlivým Vojtěchem Pažitkou rozvlnil Denis Bursík, byl zápas jednoznačně v režii žlutomodrých. Zazářil zejména Lukáš Benda, který se prosadil hned čtyřikrát. Když se k němu připojili ještě Jakub Koryťák, Adam Uhlíř, Kryštof Šesták a Ondřej Hes, bylo o rozdělení bodů jasno. Litice tak poskočily na průběžné druhé místo s tříbodovou ztrátou na vedoucí Slavii, na paty jim o jeden bod šlape třetí Bohemians. Poslední dvojkolo tak jistě nabídne spoustu zajímavých momentů.

 

A jak hodnotili uplynulé zápasy jejich aktéři?

„Na poslední dva zápasy v roce 2023 jsme se dost těšili a byli jsme připraveni si udržet dobrou výchozí pozici v tabulce do příštího roku. První zápas se nám vydařil a dokázali jsme porazit Raču výsledkem 7:2. Tento zápas nám pak dodal sebevědomí do duelu s Bohemians. Ve velmi vyrovnaném zápase nám jednoduše chybělo trochu štěstí a po vyrovnané půli jsme nakonec podlehli 3:4,“ říká útočník Slavie Štěpán Šmíd.

Zklamaný byl rakovnický Tran Thang Duong:

„Z tohoto dvojkola jsme chtěli ukončit naši šňůru proher, avšak se nám to opět nepodařilo. Náš výkon ale nebyl opět moc povedený. Bylo také znát, že nám chyběl náš kapitán Martin Seemann. Do zápasu s Liticemi jsme šli s tím, že můžeme jen překvapit, ale i přes dobře odehraný zápas to bohužel nevyšlo. Ze zápasu proti slovenské Rače jsme chtěli odejít s výhrou a získat první 3 body. Soupeř ale hned ze začátku šel do dvoubrankového vedení a my museli zase dotahovat. Do konce zápasu se nám už nepodařilo srovnat a opět jsme odcházeli s prohrou. Máme nyní pár týdnů na to si odpočinout a ve zbývajících zápasech se ještě porvat o setrvání v extralize.“

Naopak dobrý pocit měl litický Lukáš Benda:

„Cílem tohoto dvoukola bylo 6 bodů a udělat si co největší skóre, což se nám myslím provedlo. Rakovník prochází obměnou týmu, mají hodně mladých hráčů. Výsledek odpovídá hře na hřišti. Do zápasu s Bolevcem jsme šli s respektem, v posledním zápase totiž remizoval se silnou Bohemkou. Naštěstí se nám dařilo držet toho, co jsme si řekli a jsem za výsledek 8:1 velmi rád. Stejně tak jsem rád, že jsem se opět trochu rozstřílel, od začátku sezóny se mi moc nedařilo a minulé dvoukolo jsem musel vynechat. Proto jsem rád, že jsem týmu zase svými góly mohl pomoct v příštím kole nás čeká Slavie a Bohemka. Chceme tuhle základní část skončit na prvním místě.”

 

Poslední kolo před Final Four je na programu 13. ledna v Plzni. Buďte u toho!

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy