Extraliga mužů: Končí základní část. Kdo postoupil do Final Four?

Máme za sebou kolo, jehož výsledky významně zahýbaly pořadím v soutěži. Známe již celkovou bilanci po základní části, a tak je jasné, které týmy se utkají v bojích o medaile, komu začalo volno a kdo se s nejvyšší soutěží loučí. Ale postupně…

 

Litice si hladce poradily s Bohemians, pálil hlavně Benda

HC BOHEMIANS PRAHA – TJ PLZEŇ-LITICE 0:9 (0:0, 0:1, 0:5, 0:3)

G: Benda 3x, Gerlický 2x, Bystřický, Levý, Šesták, Uhlíř

R: Toth

Před samotným utkáním bychom favorita hledali jen velmi obtížně. V předchozím vzájemném utkání zvítězili Pražané o tři branky, na svého soupeře však měli náskok pouhého bodu a plzeňští hráli na domácí půdě. Bylo jasné, že půjde o generálku na nadcházející Final Four, které se oběma týmům s jistotou nemělo vyhnout. Bohemians nasadili lehce omlazenou sestavu, která ale dokázala až do poloviny utkání držet téměř vyrovnaný stav, na soupeře jim scházel pouhý gól po backhandové střele Lukáše Bendy. Po poločase se ale rozjel plzeňský tajfun, který způsobil navýšení skóre ve prospěch žlutomodrých o dalších pět gólů během třetí čtvrtiny. V té závěrečné klokani inkasovali ještě třikrát, a tak tři body za vysokou výhru zůstávají v Plzni.

 

Rakovník bojoval statečně, přesto se s ligou loučí

HC 1972 RAKOVNÍK – SK SLAVIA PRAHA 5:6 (0:1, 1:3, 1:0, 3:2)

G: Seemann 3x, Ostaš M., Ohnemichl – Urbanec 2x, Plachý 2x, Bodnár

R: Větrovský P., Vudmaska

Hráči Rakovníka vstupovali do závěru základní části s pouhým jedním bodem, který si odnesli již z prvního listopadového dvoukola. Od té doby se značně omlazenému týmu nepodařilo bodovat, a tak bylo jasné, že hráčům ve žlutočerném půjde o všechno. Rozhodně ale nedostali snadného soupeře-Slavia okupovala průběžné první místo a chtěla si ho udržet i směrem k play off. V sedmé minutě otevřel skóre Kryštof Bodnár, kterému o čtyři minuty později odpověděl kapitán Rakovníka Martin Seemann. Hned vzápětí ale přišlo povedené střídání Jana Urbance, který během minuty stihl vsítit dvě branky. Ve vyrovnaném módu pokračovaly oba týmy v průběhu celého utkání, nakonec ale Rakovníku nestačil ani hattrick Seemanna. Po prohře 5:6 si v příštím roce zahraje první ligu.

 

Souboj o Final Four pro Raču

KPH RAČA BRATISLAVA – HC 1970 BOLEVEC 4:3 (2:0, 0:2, 0:1, 2:0)

G: Jelačič 2x, Krampl 2x – Tomeš, Zuna, Bicek

R: Větrovský P., Vudmaska

Tento zápas byl přímým soubojem o čtvrtou příčku zajišťující účast v semifinále. Pátý Bolevec ztrácel na čtvrtou Raču dva body. Rozhodně ale do utkání nevstoupil dobře, když hned v první minutě rozvlnil jeho síť Matej Jelačič, na kterého o chvíli později navázal Matej Krampl. Poté sice Bolevec díky zásahům Denise Tomeše a Čeňka Zuny vyrovnal, a ve 25. minutě šel po brance Lukáše Bicka dokonce do vedení, stejná dvojice bratislavských hráčů však zkraje třetí čtvrtiny vrátila vedení na stranu modrobílých. To vydrželo až do závěrečného hvizdu, a tak se v letošním Final Four představí nováček nejvyšší soutěže Rača.

 

Litice vzaly Slavii prvenství

TJ PLZEŇ-LITICE – SK SLAVIA PRAHA 5:3 (0:0, 2:0, 0:1, 3:2)

G: Gerlický 2x, Uhlíř, Koryťák, Homolka – Vacek 2x, Urbanec

R: Toth, Vudmaska

Další náročný zápas čekal domácí celek v poledne, kdy se v přímém souboji o čelo tabulky utkal se sešívanými. A i napodruhé zaznamenali plzeňští hráči úspěch, i když tentokrát o poznání hubenějším rozdílem. Po bezbrankové první čtvrtině se domácí dostali do dvoubrankového vedení, které ale zhruba v polovině zápasu mírnil dvěma povedenými střelami z trestného rohu zkušený útočník David Vacek. Litice si však dokázaly vzít náskok zpět, definitivní pojistku přidal minutu před koncem dvougólový Eduard Gerlický.

 

Bohemians s Račou smírně

HC BOHEMIANS PRAHA – KPH RAČA BRATISLAVA 4:4

G: Soukup V. 2x, Kolář, Zedník R. – Jelačič, Hruška, Romanec T., Augustinič

R: Toth

Skóre zápasu se poprvé měnilo hned dvě minuty po úvodním hvizdu, po důrazu v kruhu se prosadil Matej Jelačič, o minutu později ale bylo srovnáno po průniku Vojtěcha Koláře po pravé straně hřiště. Oba týmy se pak v průběhu zápasu přetahovaly o vedení, šest minut před koncem to po druhé brance Víta Soukupa vypadalo příznivěji pro klokany. Poslední slovo však měl Adrián Augustinič, a tak si každý z týmů odnesl jeden bod.

 

Bolevec na závěr vítězně, Zuna zaznamenal hattrick

HC 1970 BOLEVEC – HC 1972 RAKOVNÍK 6:4

G: Zuna 3x, Bicek, Lukeš, Tomeš – Klaban, Seemann, Tran, Ohnemichl

R: Větrovský P., Vudmaska

Před posledním zápasem hracího dne bylo bez ohledu na jeho výsledek pořadí již dané, a tak se hrálo spíše o to, s jakým pocitem jeho aktéři opustí hrací plochu. Ze začátku dominovali hráči Bolevce, kterým se povedlo dostat do čtyřgólového trháku. Přestože se rakovničtí zvládli několikrát v průběhu zápasu snížit, vyrovnat se jim už nepodařilo. Bolevec tak odchází s vítězstvím 6:4, na kterém se výrazně podepsal třígólový Čeněk Zuna.

Výsledky posledního kola výrazně promluvily do celkového pořadí po základní části. Na první místo se až ze třetí příčky vyhouply Litice, které budou za dva týdny obhajovat loňský titul. Narazí na Raču, která svou pozici úspěšně obhájila před Bolevcem. Na druhé místo jen díky horšímu skóre spadla Slavia, která se ve Final Four postaví proti Bohemians, kterým patří třetí příčka. Mimo postupové pozice zůstaly, jak již bylo řečeno, týmy Bolevce a Rakovníka.

Jako obvykle hodnotili zápasy jejich aktéři:

„Z posledního dvojkola si odnášíme 4 body, což nás těší, protože jsme si tím zajistili místo v TOP4,“ rekapituluje střelec KPH Rača Bratislava Matej Jelačič. „Pro oko diváka to musely být atraktivní a vyrovnané zápasy, bylo o co hrát až do poslední minuty a zároveň padaly i pěkné góly. Avšak s naší předvedenou hrou určitě spokojeni nejsme. Do Final Four musíme zlepšit koncovku a hlavně proměňování trestných rohů. Za dva týdny nás čeká v semifinále úřadující mistr z Litic a chystáme se ho rozhodně potrápit a pokusíme se překvapit.“

„Věděli jsme, že chceme vyhrát základní část,“ říká trenér plzeňských Litic Tomáš Levý. „První krok byla Bohemka, zvládnout utkání s ní a pokud možno si vylepšit skóre. Kluci plnili většinu dohodnutých věcí dopředu i dozadu, hráli s chutí. Přestože byl dlouho stav vyrovnaný, naše šance, tyčky ukazovaly, že tohle utkání bychom měli zvládnout. Konečný výsledek vůbec nic neznamená vzhledem k play off, nicméně góly nám pomohly k vylepšení skóre. Zbývalo udělat druhý krok (zápas proti Slavii, pozn. autorky), nedá se říci, že byl těžší nebo lehčí nežli první. Opět byl dlouho stav velmi vyrovnaný, na slávistické srovnání skóre jsme dokázali včas odpovědět. Splnili jsme si cíl a teď nás čeká úplně jiná soutěž, která se jmenuje play off.“

„Do prvního zápasu se slovenským týmem jsme šli s jasným cílem, a to porvat se o účast ve Final Four,“ popisuje kapitán Bolevce Lukáš Bicek. „Finálový turnaj byl pro nás velkou motivací obzvláště proto, že se letos koná právě v Plzni. Bohužel jsme zápas nezačali vůbec dobře a brzy prohrávali o dva góly. Chytli jsme se ve druhé čtvrtině a v tu chvíli byli v zápase dokonce lepší. Díky tomu se nám podařilo otočit skóre na naši stranu. Závěr patřil ale znovu soupeři a ani hra v šesti nám nakonec nepomohla. Velké zklamání, ale v tomto zápase odvedl soupeř lepší výkon. Do druhého utkání jsme vstoupili o poznání lépe, jelikož jsme se v první polovině dostali dokonce do čtyř brankového vedení. Na následné branky soupeře se nám dařilo reagovat a držet si tak alespoň dvou brankový náskok. Když se pak před koncem zranil kapitán soupeře Martin Seemann, bylo o osudu utkání jasno.“

„Do zápasu se Slavií jsme šli s odhodláním a potřebou vyhrát. V první polovině zápasu jsme neproměnili šance a prohrávali tak 4:1, naštěstí jsme se ve druhé půli dostali do hry a začali dotahovat. I přes spoustu střel, rohů a velké námahy jsme nedokázali zápas otočit a prohráli tak 6:5,“ hodnotí rakovnický talent Vojtěch Ohnemichl. „Druhý zápas s Bolevcem byl pro nás už spíše povinností, ale i tak jsme do něj šli s chutí vyhrát. Bohužel se nám už od začátku nedařilo a trápili jsme se. Ve druhé polovině se už zadařilo, ale stejně to na Bolevec nestačilo. V poslední čtvrtině jsme se už spíš bránili, a tak pro nás zápas skončil prohrou 6:4.“

 

Tímto končí základní část a začíná úplně nová soutěž – Final Four. Zůstane trofej pro mistra extraligy v Plzni, bude se stěhovat do Prahy, nebo bude putovat až na Slovensko? To se dozvíme již brzy!

 

-bp-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy