HME mužů: Portugalsko jsme zdemolovali 10:2, večer jdeme na Belgii

Česko – Portugalsko 10:2 (1:0, 5:1, 1:0, 3:1)

G: 10., 30. Soukup V., 16. 18. 20. Plochý, 16. 38. Seemann, 19., 40. Toms – 13. Halfmann 35. Santos

Ve svém druhém utkání na halovém mistrovství Evropy v belgické Lovani se pozemní hokejisté střetli s Portugalskem. Narozdíl od duelu s Ukrajinou, bylo vidět, že jsou hráči výrazně klidnější. V úvodní čtvrtině se Portugalci nedostali do větší příležitosti, naopak z trestného rohu otevřel skóre Vít Soukup. V úvodu druhé desetiminutovky ale vykopl nohou míček z brankové čáry Ondřej Soukup, za což byla podle pravidel udělena žlutá karta a nařízena penalta, kterou Portugalci nepohrdli. To ale Čechy vybudilo a v sedmi minutách donutili pěti góly portugalského brankáře Camacha vystřídat. Po změně stran si Portugalci vybojovali další penaltu, tu ale skvěle lapil Vojtěch Pažitka. Těsně před koncem třetí čtvrtiny se do úniku dostal Toms, přihrál pod sebe na Víta Soukupa a ten se z pár metrů před bránou nemýlil. Na rozloženém portugalském týmu bylo znát, že ve zdramatizování nedoufají, a spíše se snažili uhrát co nejlepší výsledek. Odhodlali se proto ke hře bez gólmana, kterou ale Češi třikrát potrestali.

Další důležitý zápas český výběr čeká dnes v 19:45 s domácí Belgií. Výhra by je výrazně přiblížila postupu do semifinále.

“Pro nás je výhra extrémně důležitá, protože s Ukrajinou jsme včera jen remizovali,“ přiznává Vojtěch Pažitka. „Abychom tedy mohli postoupit výš, což je náš cíl, museli jsme vyhrát. Jsem velmi rád, že nám to tam napadalo už ze začátku a měli jsme pak klid na hokejkách. Jsem rád, že se mi podařila chytit penalta, a že se mi povedlo kluky nabudit. Dodalo nám to klid do dalších zápasů, od čehož se můžeme odrazit. Tímhle výkonem z nás spadl stres, který jsme po prvním zápase měli, dokázali jsme si, že hokej hrát umíme, a s Belgií chceme večer jednoznačně vyhrát.”

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy