HME žen: udržely jsme se v elitní divizi a zahrajeme si o MS

Česko – Turecko 6:1 (2:0, 2:1, 0:0, 2:0)

G: 5., 12. Hájková, 6. Duchková, 17. Nováková V., 37., 40. Hraníčková – Celiková

Aby se české pozemní hokejistky na mistrovství Evropy v Německu udržely v elitní divizi, musely s Turkyněmi alespoň remizovat. Turecko z úvodu hrálo velmi aktivně a odvážně. Po nedodržení vzdálenosti od Vorlové si dokonce zahrálo přesilovou hru, kterou však hráčky nevyužily. Navzdory tomu se jako první prosadily Češky, povedlo se to Natálii Hájkové z trestného rohu. O pár vteřin později na ni navázala i z ostrého úhlu Duchková. Zkraje druhé čtvrtiny se povedlo Češkám navýšit vedení už na tři góly, ten byl však kvůli nahrávce vzduchem neuznán. Naopak Turkyně rychle snížily. Svůj druhý zásah si ale bleskově poté připsala Hájková, když před prázdnou bránou míček uklidila pod břevno. Ještě do poločasu navíc síť opět rozvlnila i Veronika Nováková. Turkyně hrály hodně odvážný styl hokeje i po změně stran, neustále presovaly a nedaly soupeřkám příliš mnoho prostoru. I přesto se v jejich obraně našly skulinky pro zakončení. Stejné to bylo i na druhé straně, obě brankářky musely předvést řadu skvělých zákroků. Když časomíra ukazovala pět minut do konce, povedlo se v početní převaze ještě zvýšit náskok Hraníčkové. Turkyně se v samotném závěru zápasu rozhodly pro hru bez brankářky, ta však vyústila pouze v další branku Hraníčkové.

Češky se díky tomu udržely v elitní divizi i pro příští turnaj a zahrají si o páté místo. Prvních šest navíc postupuje na mistrovství světa, pokud se tedy Češkám podaří vyhrát další zápas, budou kvalifikovány.

„Dát dva góly v takovémhle zápase je super pocit, jsem ráda, že ty góly pomohly k výhře,“ neskrývá radost Eliška Hraníčková. „Na další soupeře si věříme hodně, musíme makat alespoň stejně, ideálně ještě víc než do teď. Cíle máme pořád stejné – vyhrát každý zápas, do kterého vstoupíme a kvalifikovat se na svět.“

-ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy