CHLAPCI U18: ZHODNOCENÍ TURNJAE 8 NATIONS VE WALCZI

Velikonoční turnaj v hokejové Walczi si vyzkoušel náš výběr budoucích U18. Pro tým to byl první turnaj v přípravě, kdy si měli naplno otestovat svou sílu proti ostatním národům. Jaký typ turnaje to je nám popsal kondiční trenér týmu Marek Brada:

“Elite Tournament Wałcz představuje turnaj, který je pro nás opravdovou perličkou. Jedná se o soutěž s vynikající úrovní, která pro naše mladíky představuje skutečnou výzvu, a zároveň příležitost učit se od těch nejlepších. Soupeření s týmy, které jsou o stupínek výš, by nám pravděpodobně nepřineslo kýžený prospěch, nicméně v tomto případě jsme se střetli s týmy, jež byly většinou o 1-2 roky mladší, avšak reprezentovaly země s bohatou hokejovou tradicí, jako jsou Belgie, Německo, Španělsko, Polsko a Irsko. Mentálně jsme naše hráče připravili tak, aby si uvědomili, že prohrát v tak prestižní konkurenci není žádnou ostudou. Naopak, každý okamžik, kdy jsme dokázali čelit takovým týmům a snažili se hrát kvalitní hokej, jsme náležitě ocenili. Ačkoliv s výjimkou zápasu s belgickým týmem do 16 let, kde jsme se spíše učili a absorbovali lekce z hokejového umění, jsme si vedli obstojně. Je pravda, že z kondičního hlediska máme stále co zlepšovat ve všech oblastech, což je odrazem naší práce v kategoriích dětí a mládeže. Nicméně Elite Tournament nám přinesl ještě jeden zásadní benefit: naši hráči měli jedinečnou šanci na vlastní kůži zažít hokejovou atmosféru, která je čeká na příštím mistrovství Evropy. O motivaci hráčů se tudíž nebojím – jsou plni odhodlání pracovat na sobě a zlepšovat se. Elite Tournament Wałcz tak nebyl jen turnajem, ale i vzácnou příležitostí pro naše hráče růst, učit se a inspirovat se od nejlepších. Je to přesně ten typ zkušenosti, který potřebujeme, abychom se posunuli dál a byli ještě lepší.”

Své si řekl také trenér týmu Tomáš Babický

Na klucích bylo vidět, že takto kvalitního turnaje a soupeřů se zúčastnili a hráli poprvé v životě. Bohužel ten rozdíl byl značný, a to ve všech herních aspektech. Nutno podotknout, že náš tým se skládá převážně z ročníku 2008 a staršího ročníku 2007 je tam velmi malý počet, který by podstatě tuto U18 měl táhnout. Zápasy na tomto turnaji se hrály v obrovském tempu, na které si kluci museli rychle zvykat, ale bohužel jim to dělalo nemalé problémy. Nutno podotknout, že například Němci nebo Belgičani by hráli o první místo v naší extralize mužů. Pozitivní naopak bylo, že se klukům podařilo uhrát slušný výsledek s loňskou Polskou U18 a na závěr porazit podstatě stejně starou Polskou U16.”

S trenérem souhlasili i hráči, mezi nimiž je Jakub Kohák: “Pro většinu z nás to byla první konfrontace s hráči takových kvalit. Myslím si, že zkušenosti, které jsme získaly nám budou užitečné nejen do dalších zápasů, ale i do přípravy a našeho přístupu.” Svůj pohled podal i hráč, který zažil poslední úspěšnou jízdu týmu U18 a měl by být jednou z opor týmu trenéra Babického. “Byly to velmi fyzicky náročné 4 dny, jsme však stále ve fázi učení a tomu odpovídal i herní projev a výsledky”, řekl Vojtěch Svoboda

Když se podíváme zpětně po stopách jednotlivých utkání: 

Česko 0:3 Irsko

“Do zápasu s Irskem jsme šli s respektem, ale také s tím, že jsou to soupeři ve stejné věkové kategorii. Chtěli jsme úspěšně vstoupit do turnaje, to se nám bohužel nepovedlo. Nicméně to z naší strany nebyl úplně nepovedený zápas a mohli jsme vstřelit i nějaké branky. Bohužel na rozdíl od nás soupeř naše chyby hned trestal.” Shrnul utkání Marek Rambousek.

Polsko U18 5:2 Česko 

Nebojácný vstup do zápasu proti o dost staršímu výběru a snaha kluků hrát aktivní hokej. Jak také komentuje Marek Rambousek: “Chtěli jsme si spravit náladu po výsledkově nevydařeném zápasu, měli jsme relativně dost šancí na vstřelení gólu, bohužel se nám podařilo vstřelit jen 2. Opět se opakovaly zbytečné chyby, které takto zkušený tým trestal.”

Česko 0:10 Belgie

“Na přípravném turnaji jsme narazili na Belgii, která je jedním z nejkvalitnějších soupeřů a pravidelně získává medaile v dospělých kategoriích na ME, MS a OH. Zápas pro nás byl velikou výzvou z hlediska udržení našeho stylu hry. Jelikož se připravujeme na ME 2025, je pro nás důležité se zlepšovat, a proto jsme si do zápasu drželi naší standardní taktiku a cílem bylo si vypracovat šance, vstřelit gól a být co nejvíce vyrovnaným soupeřem. Od první minuty se opakovala standartní situace na turnaji a to, že první čtvrtinu nám trvá se přizpůsobit tempu zápasu a rychlosti našeho soupeře, kdy zpravidla obdržíme gól velice rychle a také jejich největší počet. S každou čtvrtinu se naše hra lehce zlepšovala, ale bylo vidět veliké nasazení a hra s maximálním vypětím sil abychom udrželi lehký krok. Přes veškerou snahu a nasazení, které hráči předvedli se projevil rozdíl ve všech aspektech hry: technika, fyzická připravenost, taktická připravenost každého hráče. Ze zápasu, který skončil 0:10 ve prospěch Belgie jsme se snažili odnést motivaci k dalšímu individuálnímu a týmovému progresu.” Uvedl asistent trenéra Tomáš Holub.

Své si přidal i gólman národního týmu Jakub Papírek: “Jak již zmínil trenér, opět jsme si nepohlídali začátek utkání a brzy jsme inkasovali, největším pozitivem byla třetí čtvrtina, kde jsme inkasovali pouze jeden gól a z našich ojedinělých šancí mohli udeřit. Nicméně Belgičané nám ukázali, jak se hraje moderní hokej.”

Česko 1:0 Polsko U16

I na tento zápas nám vnesl svůj pohled Tomáš Holub:

“V posledním zápase na turnaji jsme narazili na Polský výběr do 16 let, který jsme věřili, že budeme schopni přehrát. Polský tým byl nicméně od první minuty více ve hře, mentálně odhodlanější a snažili se zápas rozhodnout v prvních dvou čtvrtinách. Díky kvalitní obraně, brankáři a možná i troše štěstí se nám však podařilo první polovinu přečkat a stejně jako i v ostatních zápasech jsme odehráli druhý poločas lepší a naopak Polský výběr táhal za kratší konec. V celém zápase měli oba týmy spoustu gólových šancí a kdyby zápas skončil skórem 3:3, nikdo by se rozhodně nemohl divit. Velice pozitivním faktem bylo, že jsme ve druhém poločase a zejména posledních 8 minutách byly týmem, který nechtěl remizovat za stavu 0:0, ale šli jsme si pro výhru, což je hlavní aspekt každého úspěšného týmu. V posledních dvou minutách se nám podařilo proměnit první trestný roh na turnaji a odvezli jsme si výhru 1:0 a zpříjemnili si cestu z Polského Walczu.” Jakub Papírek už by jen dodal: “I přes vítězný konec si z tohoto zápasu musíme vzít spoustu ponaučení, zejména důraz v kruhu a v zakončení.”

V rámci tohoto turnaje se hrála i druhá skupina. Kde si své, krom již zmíněného týmu Polska U16, odehráli ještě Němci, Španělé a Rakušané. Naši kluci se byli podívat i na těchto zápasech a své poznatky nám sdělil Vojtěch Vejvoda: “Tyto týmy hrály hokej, o kterém jsme snad všichni někdy snili. Do teď si dokážu vybavit akci v zápasu Španělsko vs Německo. Byly to 4 rychlé nahrávky a už byli Němci v kruhu. Myslím si, že si všichni odnášíme spoustu zážitků, na které nejspíš nikdo z nás nezapomene.”

Ač finální 7. místo nevypadá nikterak lichotivě, náš tým nejel na turnaj hned napoprvé udělat extra výsledek, ale získat zkušenosti a načerpat energii, kterou do další přípravy musíme všichni vložit.

 

Foto z dílny Michala Lupače

-th- -tk-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy