Extraliga: základní část mužské soutěže skončila, ženy hrají ještě zítra

V uplynulém týdnu se odehrála hned dvě kola obou soutěží, viděli jsme tak celkem šestnáct zápasů. Jaké byly výsledky?

1.5. 2024

EXTRALIGA MUŽŮ

HC 1946 PRAGA – HC PRESIDENT 1:3 (0:0, 1:2, 0:0, 0:1)

G: Bursík – Trnka 2x, Bartoš

R: Holek, Vudmaska

Poměrně vyrovnaný zápas, ve kterém nakonec měli gólově navrch hosté. Díky dvěma trefám Josefa Trnky a gólu Michaela Bartoše navázali na svůj předchozí bodový zisk proti Rakovníku. Na druhé straně korigoval skóre střelou z trestného rohu Denis Bursík, na body to ale nestačilo.

„Zápas s Presidentem jsme začali dobře, v první půlce jsme si vytvořili pár šancí, které se nám bohužel nepodařilo proměnit. Hned v začátku druhé půlky jsme dostali první gól, na který se nám povedlo krátce potom odpovědět gólem z trestného rohu, který nás vrátil do hry a začali jsme soupeře dostávat pod tlak, ale opět jsme nedokázali ani jeden útok proměnit. Ke konci zápasu nám začaly docházet síly a chyběl nám důraz v soubojích, což vedlo k prohře 3:1,“ říká Petr Chadima.

 

SK SLAVIA PRAHA – HC BOHEMIANS PRAHA 7:1 (1:0, 3:1, 2:0, 1:0)

G: Plachý 4x, Toms F., Vacek, Capouch

R: Holek, Toth

Vršovické derby mělo překvapivě jednoznačný průběh, domácí Slávisté nastříleli sedm branek a pojistili si první příčku. Opět řádil se čtyřmi góly Martin Plachý, aktuálně nejlepší střelec soutěže.

„Mám radost z dnešního výkonu. Nepamatuju si, že bychom Bohemians porazili někdy takhle dominantně, a to už pár let proti Klokanům hraju… Výsledek bych nepřeceňoval. Bohemka dneska sice nehrála dobře, ale vůbec nepochybuju o tom, že na playoff budou připraveni špičkově a jestli se s nimi letos ještě potkáme, tak to bude velmi těžký zápas,“ říká útočník Slavie David Vacek.

„Hned od začátku zápasu jsme si byli schopni vytvářet větší šance, žádnou z nich jsme ale nebyli schopni proměnit, chybělo nám důrazné zakončení. Gól jsme v druhé čtvrtině inkasovali z trestného rohu, o chvíli později se nám něj podařilo odpovědět také z trestného rohu. Druhá polovina se nesla v duchu té první. Dostávali jsme se do šancí a měli více trestných rohů, i přesto se nám už v zápase skórovat nepodařilo,“ říká útočník Litic Jakub Homolka.

HC 1972 RAKOVNÍK – HC HOSTIVAŘ 2:3 (0:1, 2:0, 0:1, 0:1)

G: Seemann 2x – Vodenka, Šteiner, Chabr O.

R: Holek, Větrovský A.

Rakovníku vykřesal naději na bodový zisk Martin Seemann, který dvěma góly odpovídal na úvodní zásah Tomáše Vodenky. Po poločase ale domácí vyrovnali a později zvrátili skóre ve svůj prospěch.

 

TJ PLZEŇ-LITICE – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 17:0 (2:0, 5:0, 6:0, 4:0)

G: Homolka 3x, Hes 3x, Nicklas 3x, Šesták 2x, Uhlíř 2x, Kačírek, Gerlický O., Batík, Augustinič

R: Pravda, Toth

Plzeňští hráči se minulou středu opravdu rozjeli, Hradec to odnesl sedmnácti inkasovanými brankami. Diváci viděli tři hattricky, a to v podání Jakuba Homolky, Ondřeje Hese a Nicklase Reinharda.

 

EXTRALIGA ŽEN

HC 1972 RAKOVNÍK – HC HOSTIVAŘ 7:2 (0:0, 2:0, 2:1, 3:1)

G: Hvězdová 3x, Přibíková V. 2x, Daňková, Matoušková – Staňková, Brtvová

R: Kavanová, Krýsl

Rakovník si zvládl vypracovat pohodlný tříbrankový náskok, který se hostivařským hráčkám povedlo jen korigovat. V poslední minutě navíc přidal Rakovník, v tu chvíli vedoucí 5:2, dva rychlé góly a pojistil si výhru. Třemi zásahy se prezentovala Klára Hvězdová, která se tak vyhoupla to čela tabulky střelkyň.

 

SK SLAVIA PRAHA – HC BOHEMIANS 6:2 (3:1, 1:1, 1:0, 1:0)

G: Hájková 2x, Šmídová, Nová Li., Babická, Neusser – Spilková, Moos

R: Babická, Šmídová

Po ranním nezdaru mužů doufali fanoušci Bohemians v úspěch žen, i když favoritkami byly sešívané. Ty se prosadily hned v páté minutě zásahem Magdalény Šmídové, o minutu později ale srovnala Kateřina Spilková. Slávistky však zvládly do první pauzy odskočit hned o dva góly, a i přes snížení Veroniky Moos si pak zápas pohlídaly, zejména zásluhou dvougólové Natálie Hájkové.

 

HC 1946 PRAGA – TJ MNICHOVICE 8:1 (1:1, 2:0, 3:0, 2:0)

G: Horčičková 3x, Šašková 2x, Decsy, Semrádová, Kolářová A. – Poslušná

R: Babická, Šmídová

Zápas měl pro diváky velmi atraktivní úvod – oba týmy se prosadily hned z první akce. Potom se až do závěru prvního poločasu hrálo bez dalších gólů, těsně před pauzou se Pragovce podařilo vstřelit dvě branky. V další čtvrtině Praga přidala další tři góly a získala kontrolu nad vývojem zápasu. Nejvíce se dařilo Kateřině Horčičkové s třemi brankami na kontě.

„První půlku se nám moc nedařilo, Mnichovice si vypracovaly několik příležitostí. Druhá půlka už byla v naši režii a více se nám dařilo, vypracovaly jsme si několik šancí a daly jsem i dost gólů,“ může být spokojená Monika Vudmasková.

 

TJ PLZEŇ-LITICE – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 0:1 (0:1, 0:0, 0:0, 0:0)

G: Jirmanová

R: Koryťák, Krýsl

Litice před zápasem ještě živily naději na Final Four. V cestě jim stál Hradec, který se ucházel o to samé, bodově však na tom byl lépe. Tento rozdíl se po zápase ještě navýšil, protože Hradec se díky trefě Miluše Jirmanové z 15. minuty radoval z hubené, leč velmi důležité výhry.

 

4.5.2024

EXTRALIGA MUŽŮ

HC BOHEMIANS – TJ PLZEŇ-LITICE 1:1 (0:0, 1:1, 0:0, 0:0)

G: Vohnický – Nicklas

R: Toth, Větrovský A.

Klokani se zvládli oklepat z předešlé vysoké porážky od Slavie a z generálky na semifinále proti Liticím si odnesli bod. I když favorita pro příští týden tipovat jen těžko, jedno je jisté – diváci se nudit nebudou.

„Už před zápasem s Liticemi jsme věděli, o co půjde (druhé místo po základní části a s tím spojená možnost zahrát si pohár). Do zápasu jsme vstoupili dobře, možná o něco líp než náš soupeř. Hráli jsme ze zajištěné obrany a spoléhali se na držení balonku, což se nám i dařilo. Z trestného rohu, paradní střelou Tomáše Vohnickeho, jsme šli do vedení. Druhá půle už z našeho pohledu nebyla tolik líbivá, spíš jsme se zatáhli a čekali, co vymyslí soupeř. Ten skóroval také po trestném rohu s pomocí teče našeho hráče. Závěr zápasu byl nervózní z obou stran, ale výsledek 1:1 zůstal až do závěrečného hvizdu rozhodčího. Myslím, že semifinále bude velmi zajímavá podívaná a postoupit můžou oba celky,“ hodnotí Ondřej Vudmaska.

 

HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ – HC 1972 RAKOVNÍK 2:4 (0:1, 0:0, 1:0, 3:1)

G: Vacek, Kulička – Ostaš M. 2x, Prokop, Seemann

R: Holek, Machút

V posledních zápasech trápící se Rakovník si zvedl náladu v sobotu, kdy si odvezl tři body z Hradce. Nebylo to však nic jednoduchého – až do úvodní minuty poslední čtvrtiny pustila hradecká obrana v čele s gólmanem Markem Vodičkou za svá záda pouze jeden gól, navíc těsně před poslední pauzou se Romanovi Vackovi povedlo srovnat. Poté ale Rakovník třemi góly otočil vývoj utkání, Hradec už stačil pouze snížit.

Jakub Klaban hodnotí výhru svého týmu následovně:

„S Hradcem to vždycky je tahanice, ze začátku jsme trochu zaspali, ale naštěstí jsme dali prvního góla, což nás zklidnilo. Kontrolovali jsme hru a až na pár protiútoků jsme je k ničemu moc nepustili a většinou jsme sbírali míčky okolo poloviny. I přes hodně neproměněných šancí jsme si nakonec udělali náskok a zápas úspěšně zvládli.“

 

HC PRESIDENT – SK SLAVIA PRAHA 1:12 (0:1, 0:2, 0:5, 1:4)

G: Vacek 5x, Plachý 4x, Vaňko 2x, Dubina – Kavan

R: Toth, Vudmaska

Přestože se Slavia v tomto zápase rozjížděla zvolna, nakonec se jim povedlo presidentský odpor překonat a zejména zásluhou pětigólové třetí čtvrtiny zápas ovládnout. Dařilo se Davidovi Vackovi s pěti a Martinovi Plachému se čtyřmi góly.

„V tomto zápase si oba týmy nemohly tabulkově polepšit ani pohoršit. Slávisté začali aktivně a hned si vytvořili nebezpečnou šanci, my jsme si ale z protiútoku vybojovali roh. Ten se bohužel nepovedlo proměnit a následně jsme poprvé inkasovali. Ve druhé a třetí čtvrtině jsme naneštěstí inkasovali hned několikrát včetně jedné penalty. Ve čtvrté čtvrtině jsme se konečně dočkali gólu po trefě Matěje Kavana, Slávisté ale upravili na konečných 12:1,“ popisují presidentští hráči Josef Trnka a Matěj Kavan (pozn.: upraveno, originální a podstatně rozsáhlejší komentář druhého jmenovaného uvádím v podobě komentáře na facebookovém profilu ČSPH).

 

HC HOSTIVAŘ – HC 1946 PRAGA 4:1 (0:0, 2:0, 2:1, 0:0)

G: Průcha, Vymyslický, Holub, Pauer – Šimánek T.

R: Pravda, Větrovský P.

Hostivař měla již před tímto zápasem jisté čtvrté místo, Praga bojuje o každý bod, aby se vyhnula baráži. Tento zápas jí však k tomuto cíli nepomohl, i přes bojovný výkon jejích hráčů si tři body odnášejí domácí, kteří vstřelili celkem čtyři branky.

„Zápas hodnotím pozitivně, přestože výsledkově nedopadl podle představ. Naše chyby plynuly z neproměňování trestných rohů a breakových situací. Tyto chyby musíme do příštích zápasů zlepšit,“ hodnotí Lukáš Urban z HC 1946 Praga.

Hostivařský brankář Vojtěch Pažitka přidává svůj pohled:

„Ačkoliv jsme měli uz před zápasem jasně danou pozici do playoff, rozhodně jsme chtěli základní část zakončit vítězstvím a hlavně se dobře naladit před playoff. Zároveň jsme Pragovku rozhodně nechtěli podceňovat. V zápase se nám dařilo vytvářet si dobré přiležitosti, bohužel jsme byli neefektivní v zakončení, na druhou stranu kromě gólu a několika rohů jsme soupeře k ničemu vážnějšímu nepustili. Za tři body jsme rádi, za herní projev asi o něco méně. Nicméně to nejdůležitějši je před námi a já doufám, že i když nás nečeká nic lehkého, tak se jako tým dokážeme semknout a každý se připravíme na semifinále, jak nejlépe dokážeme.“

 

EXTRALIGA ŽEN

HC HOSTIVAŘ – HC 1946 PRAGA 4:6 (1:1, 2:2, 0:1, 1:2)

G: Brabcová 4x – Tlamsová 2x, Decsy, Horčičková, Hoštičková, Al-Amelová

R: Babická, Fousková

Aby mohla Hostivař pomýšlet na účast v semifinále, musela by porazit Pragu a doufat v zaváhání Hradce. Nicméně Praga nyní hraje v dobré formě, a to se potvrdilo i v tomto utkání. Skvělý zápas sice prožila domácí Adéla Brabcová, která se trefila hned čtyřikrát, žádná její spoluhráčka se k ní ale nepřipojila, a tak to oproti šesti gólům v domácí brance bylo málo. Závěr zápasu navíc Hostivař musela po červené kartě dohrát v devíti.

HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ – HC 1972 RAKOVNÍK 3:4 (1:0, 1:2, 0:1, 1:1)

G: Ostatnická El. 2x, Medviková – Matoušková, Přibíková V., Hvězdová, Bašová Kar.

Hradec začal aktivně a v jedenácté minutě potrestala zaváhání Rakovníka Eliška Ostatnická. Hosté však dokázali odpovědět. Postupně se během zápasu oba týmy přetahovaly o vedení, o gól navíc nakonec dokázal vstřelit Rakovník, který si odnáší tři body.

„Sobotní zápas byl velmi důležitý, jelikož se stále snažíme získat maximum bodů, abychom se ucházely o pohár pro příští rok, ale také jako příprava na ten letošní. Hradec nás hned na začátku překvapil, když potrestal naši chybu a vstoupil do zápase lépe. My jsme hned odpověděly, ale remízu jsme dlouho neudržely. Po vyrovnaném poločase jsme nastoupily odhodlaně a vytvořily si dvougólový náskok, který sice hradecké zase o gól snížily, ale tři body jsme si odvezly domů my,“ říká rakovnická Karolína Bašová.

 

TJ MNICHOVICE – SK SLAVIA PRAHA 1:4 (0:1, 0:1, 1:1, 0:1)

G: Mudrová A. – Hájková, Nová Lu., Babická, Kadlecová

R: Babická, Šmídová

Přestože se Mnichovicím na jaře výsledkově nedaří, proti vedoucímu celku soutěže se prezentovaly lépe než v předchozích zápasech. Na Slavii to ale nestačilo, sešívané si vytvořily třígólový náskok, a po snížení Anny Mudrové odpověděla Eliška Kadlecová, čímž pojistila výhru pražského celku.

„Předpokládaný hladký průběh ve prospěch leadera se nakonal,“ těší obránkyni domácích Janu Svatošovou. „Slavia měla sice zpočátku častěji míček ve svém držení, my jsme se však držely naší dobře zvolené taktiky a spolehlivě odvracely útoky soupeře. Nehrálo se pouze na jednu branku, bohužel jsme ale své šance neproměnily. Naše domácí publikum zajásalo až ve 42. minutě, kdy se po hezky sehrané akci zaslouženě prosadila Anna Mudrová. Bohužel už stav zápasu v té době byl 0:3, navíc po přehlédnuté hře nohou se znovu trefil soupeř. Střetnutí přineslo hezké akce, nasazení a férový výkon z obou stran i spokojenost fanoušků.“

 

HC BOHEMIANS PRAHA – TJ PLZEŇ-LITICE 0:8 (0:2, 0:3, 0:2, 0:1)

G: Vyletová 2x, Duchková L. 2x, Dolívková, Duchková J., Kožíšková, Lhotáková

R: Kavanová, Větrovský P.

Litice si po zklamání z předchozího zápasu s Hradcem spravily chuť na Zeleném Pruhu, kde si poradily s Bohemians vysokým rozdílem. Skóre bylo vyrovnané až do závěru první čtvrtiny, kdy se prosadily Alice Lhotáková a Lucie Duchková, poté se hráčky ve žlutém rozjely a gólový účet uzavřela až v 55. minutě Jana Duchková.

Trenér Adam Uhlíř byl po zápase spokojen:

„Pochvalu zaslouží všechny hráčky. Předvedli jsme přesvědčivý výkon a odnášíme si naši historicky nejvyšší výhru“ (zdroj: Pozemkářské noviny, upraveno).

 

Tímto je základní část extraligy mužů u konce, ženy odehrají ještě jedno kolo. To se koná ve středu 8. 5., program naleznete zde. Přijďte fandit!

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy