Kdo se probojoval do kvalifikace na OH 2020

Hockey Series Finals a Pro League rozhodly o postupujících týmech do kvalifikace na Letní Olympijské hry v Tokiu 2020. 

V tomto roce se odehrály 3 mužské turnaje Hockey Series Finals a 3 ženské. Jednoho z turnajů se zúčastnil i náš ženský národní tým. Přímo z Hockey Series Finals postupují do kvalifikace na OH vždy finalisté z každého turnaje, tedy šest ženských týmů a šest mužských týmů.

Mezi ženami postoupily týmy:
Korea a Irsko z turnaje v Banbridge, kterého se zúčastnila i česká reprezentace
Indie a Japonsko z turnaje v Hirošimě
Španělsko a Kanada z turnaje ve Valencii

Mezi muži postoupily týmy:
Kanada a Malajsie z turnaje v Kuala Lumpur
Indie a Jihoafrická republika z turnaje v Bhuvanéšvaru
Francie a Irsko z turnaje v Paříži

O systém Pro League a o velkém finále této mezinárodní ligy jsme Vás již informovali v dřívějším článku. Před Velkým finále bylo již jasné, které týmy postupují do kvalifikace na OH. Na rozdíl od FIH Hockey Series Finals postupují totiž z Pro League čtyři nejlepší týmy.

Mezi ženami postupují: Austrálie, Argentina, Německo a Nizozemsko
Mezi muži postupují: Austrálie, Belgie, Nizozemí a Velká Británie

Velké finále se odehrálo na Wagener stadiónu, kde si v roce 2017 zahrála Mistrovství Evropy A divize naše ženská reprezentace. Obě ženská semifinále byla velmi vyrovnaná. První semifinále došlo až do samostatných nájezdů, po kterých se nakonec radovala Austrálie, která porazila Argentinu. Ve druhém souboji zvítězilo velmi těsně Nizozemsko nad Německem, tentokrát v normálním hracím čase. Souboj o třetí místo se rozhodoval opět v samostatných nájezdech, ty zvládly lépe Němky, a tak se radovaly z bronzových medailí. Finále také došlo až do samostatných nájezdů, kde ale tentokrát měly více štěstí Holanďanky, které se tak staly prvními vítězkami Pro League.

 

Mužská semifinále byla o poznání jasnější. Austrálie si bez problému poradila s Velkou Británií a zvítězila 6:1. Druhé semifinále ovládli Belgičané, kteří porazili 3:1 úřadující mistry Evropy Holandsko. Souboj o třetí místo přinesl nečekaně velké drama, ve kterém nakonec zvítězili Holanďané nad Velkou Británií 5:3. Vyrovnaný byl také finálový souboj, ve kterém se utkaly dva nejlepší týmy světa. Austrálie v přímém souboji o světový trůn nakonec zvítězila 3:2 a posunula tak tým Belgie na druhé místo v Pro League i ve světovém žebříčku.

Přímí postupující do kvalifikace na Olympijské hry jsou známi. Pokud ale některý z postupujících odmítne účast v kvalifikaci nebo některý z již kvalifikovaných týmů vyhraje kontinentální šampionát (čímž se kvalifikuje automaticky na samotné Olympijské hry), budou do kvalifikace na Olympijské hry dosazeny nejvýše postavené týmy ve světovém žebříčku, které se doposud nekvalifikovaly.

Jinými slovy Olympijskou kvalifikaci hraje 14 týmů, v tuto chvíli jsou to 4 týmy z Pro League, 6 týmů z Hockey Series Finals a další 4 místa budou dosazena podle světového rankingu. Z těchto týmů ale ještě pravděpodobně některý z týmů vyhraje kontinentální šampionát, čímž se automaticky kvalifikuje na Olympijské hry a kvalifikaci nemusí hrát. Tím pádem se může uvolnit až 5 dalších míst, která budou dosazena podle pořadí ve světovém žebříčku.

Jen pro představu, Česká republika je v ženském světovém žebříčku na 21. místě a pokud se odečte 5 týmů, které se kvalifikují přímo na OH přes kontinentální šampionát, je Česká republika na posledním místě pro postup do kvalifikace na Olympijské hry. Světový žebříček se ale ještě změní na základě výsledků Mistrovství Evropy, kde musí náš národní tým uhrát co nejlepší výsledek.

Veronika Decsyová

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy