Skončila základní část extraligy! V sobotu je tu play-off!

Česká extraliga mužů a žen dokončila o víkendu své poslední kolo a nejlepší týmy se těší na play-off. Semifinále začínají již tuto sobotu a hrají se na dvě utkání „doma-venku“ tzv. pohárovou matematikou, vítěze ligy pak určí jeden finálový souboj.

Ženy – základní část

Základní část nám nabídla ve 42 utkáních nespočet zábavných a nádherných momentů, ale i rovných 200 gólů. O nejvíce z nich se postaral první celek tabulky – SK Slavia Praha. Ta ani jednou za 8 měsíců nezaváhala a po zásluze opanovala základní část. Nejlepší střelkyní se stala devatenáctiletá Natálie Hájková, které se povedlo vsítit 18 gólů.

Milým překvapením soutěže jsou ženy z Litic. Těm se vůbec poprvé v historii podařilo proklouznout do bojů o medaile. Po základní části jim patří třetí místo, soupeřem jim budou vicemistryně ČR z loňského roku z Rakovníka.

Jednou z plzeňských opor, která se výrazně podílela na litickém úspěchu je Adéla Kožíšková. „Klíčem k výsledku základní části sezóny byl dobrý start. Ten nám dal jistotu i do jarní poloviny. Cítily jsme v šatně, že se to letos může konečně povést. Do týmu přišlo několik mladých holek, které skvěle zapadly, to nám hodně pomohlo,“ svěřuje se dvacetiletá reprezentantka. „V semifinále chceme hlavně ukázat, že jsme se tam nedostaly náhodou, a užít si ho. Bude to úžasná zkušenost, na kterou se všechny už teď těšíme.“

Druhým týmem po základní části je Rakovník, třetí zmiňované Litice. Poslední příčku zajišťující postup do play-off si pro sebe ukořistila Praga, která v klíčových utkáních proti Hostivaři ani jednou nezaváhala. Šesté místo patří Hradci Králové a sedmá příčka pak Bohemians, kteří si svou jedinou výhru připsali právě s Východočeškami. Z extraligy letos nesestupuje ani jeden tým.

Final Four

Ve Final Four se můžeme těšit na tradiční zápas pražských rivalů – SK Slavia Praha proti HC 1946 Praga, druhý duel pak tvoří HC 1972 Rakovník a TJ Plzeň Litice. První ze dvou klání se odehraje v sobotu 21. května na hřišti horšího týmu po základní části, odveta o týden později u týmu lépe postaveného. Postupující tým ze semifinále určí skóre z obou utkání dohromady, tzv. pohárovou matematikou (bez výhody vstřelených branek na hřišti soupeře). Pokud bude součet výsledků obou utkání rovnoměrný, rozhodnou nájezdy.

Muži – základní část

Po 353 gólech a 56 zápasech, kde jsme měli možnost vidět i výhru 19:0, ovládl soutěž se 40 body pražský tým Slavie. Na první místo tabulky střelců se probojovat díky třiadvaceti zásahům veterán Martin Babický, forward stejného týmu.

Po 15 letech se do české ligy vrátil Tomáš Procházka, bývalý hráč německého Mannheimu a vítěz Bundesligy. „Až na zápas s Hostivaří, který se nám vůbec nepovedl, jsme v lize dominovali. Většinu zápasů jsme vyhráli o tři a více gólů, což o naší dosavadní sezoně něco vypovídá. Klíčové pro nás bylo zapojení mladých hráčů. Ti nám pomohli výborně zacelit mezery způsobené zraněními, kterých jsme měli více než dost. Doufám, že si formu přeneseme i do posledních třech utkání,“ dodal svůj pohled na uplynulých 8 měsíců obránce vršovického celku.

Pořadí za šampionem základní části se seřadilo následovně. Druhé Litice, třetí Rakovník a Final Four doplnili hráči Bohemians, loňští vítězové ligy. V jejich prospěch ve finálním účtování proti Hostivaři hrály čtyři body. Šestý skončil Hradec Králové, který měl stejně bodů jako sedmý President, který v průběhu sezóny dokázal potrápit i velké favority. Poslední osmé místo náleží Pragovce, pro kterou také letošní soutěž ještě nekončí. O svou extraligovou příslušnost bude muset zabojovat v baráži proti Kadani.

Final Four / Baráž

Finální část soutěže bude mít pikantní složení – v repríze loňského finále ligy nastoupí SK Slavia Praha proti HC Bohemians Praha. Druhou dvojici tvoří TJ Plzeň Litice proti HC 1972 Rakovník, tedy stejné složení jako u žen, jen v obráceném pořadí. První souboje se hrají v sobotu 21. května, odveta bude o týden později. O účast mezi elitou se porvou HC 1946 Praga s HC 1957 Kadaň. Ta se do ní kvalifikovala z druhého místa 1. ligy mužů, protože rezervní tým Rakovníka se do bojů o extraligu nezapojí. Termíny baráže jsou 28. května a 11. června. Systém je stejný jako u play-off.

-ave- , -jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy