Juniorské reprezentace mají za sebou perný týden

Ani počasí nás nezastaví aneb tréninky za každého počasí! Asi tak by se dal nazvat uplynulý týden z pohledu reprezentačních juniorských výběrů. Řekli jsme si, že by bylo fajn nahlédnout pod pokličku jednotlivých týmů, tak vám přinášíme lehké shrnutí. Pěkně chronologicky!

Výběr dívek do U18 se společně dvakrát sešel na celodenních trénincích, hokejisté z U18 poměřili síly na Zeleném Pruhu proti výběru žen a odjeli na 3 dny do Rakovníka. Za zmínku stojí také tréninky výběrů U16 a U14.

Týden odstartoval pondělní celodenní trénink dívek U18, kluci pak den zakončili zápasem.

Trénink nezačal za nejpřívětivějšího počasí, byla bouřka a hodně pršelo. To pro holky znamenalo jediné, počkat než bouřka pomine. Po 30 minutách byla u konce a trénink mohl konečně začít.

Jak je již zvykem, tréninková jednotka začíná rozcvičkou a tu si vzal na triko kondiční trenér Jan Pádecký. Pro holky si připravil standardní rozcvičku včetně stretchingu a abecedy, kterou obohatil o koordinaci a zpevnění těla. Aby holky neodešly pro hokejky nezahřáté nakonec si daly tři sprinty na 50%, 70% a 100%.

Dopolední hokejová část začala drillem s hokejkou a míčkem. Golmanky pozorované okem Barbory Čechákové se mezitím rozchytávaly. Následně se přešlo na společné cvičení ve vysokém tempu, jež bylo zaměřené na bránění protiútoku 4 na 3, nechyběly ani teče. Konec prvního tréninku zpestřil hlavní trenér Martin Capouch hrou 7 vs 7 na zúženou půlku hřiště, dokonce i promíchal posty, obranu hrál útok a naopak.

Po obědě a pauze se šlo na odpolední trénink. První byla na řadě rozcvička. Byla o chlup kratší než v dopolední části. O to více času holky strávily na hokejkách. Důraz byl kladen zejména na střelbu a tak hráčky nechaly golmanky pěkně zapotit, ty jim však nenechaly nic zadarmo. Holky se věnovaly i technice pokládaných úderů. Trénink Capouch ukončil zápasem.

Více ze zápasu klučičího výběru U18 se dozvíte zde: https://www.pozemnihokej.cz/2022/06/21/reprezentace-zen-potrenovala-s-osmnactkou-kluku/

30° ve stínu ve středu? Elita z U14 nedbala na počasí a skvěle si zatrénovala!

Kluci a holky společně oslavili Olympijský den, který je každoročně vítán po celém světě.

První tréninkový sraz, který se konal v květnu byl zaměřený na individuální techniku a hru s různými pravily to se ale ve středu změnilo. Tréninkový koncept byl zaměřený na úspěšnost v útočném kruhu. To znamená jediné: hoodně střel na bránu a jak si asi dokážete představit, střelba na bránu je to, co mají hráči a hráčky v oblibě.., takže nadšení z tréninku veliké.

Kondiční část se již pomalu chytá summer vibes, a tak se šlo na beach volejbalové kurty místo všemi obávaného atleťáku. A nebojte, ani o polední pauze se nezahálí! Minule se hráči a hráčky dozvěděli o tréninkovém procesu. Tentokrát se diskutovalo u přednášky na téma bezpečné prostředí ve sporu, kterou si připravila Veronika Descy.

Teď už hurá na prázdniny, ty si někteří zpestří herními kempy v Liticích nebo Rakovníku. 

A ptáte se, co čtvrtek? Volno? Ne tak docela, den byl určený pro výběry z U16

Jak je již zvykem z minulých srazů, tréninky jsou rozdělené na část kondiční a hokejovou. Hráči a hráčky se vždy prostřídají aby stihli obě. Holky začaly přímo na hřišti a kluci si jako první ozkoušeli beach.

Jak vypadala dopolední hokejová část a jaké byly změny v tréninku oproti minule?

Na začátek je potřeba se řádně zahřát a rozběhat i abecedou. Hokejky už čekaly a tak se šlo na ně. Vzhledem k tomu, že minulý celodeňák byl zaměřen převážně na obrannou činnost, ten dnešní se nesl v útočném duchu. Cvičení byly zaměřeny zejména na uvolňování a náběhy hráčů pro balónky. Jedny z hlavních rolí byli komunikace, roztahování hry pro vytvoření si prostoru, nevodit balón a nahrát včas.

Teď se pojďme podívat na dopolední “kondičku” na beach

Vzhledem k vedrům byl trénink odpočinkovější a spíše zábavnější. Na začátek si kondičáaci připravili běhání v písku v podobě závodů, které zpestřily kotrmelce, žabáky… Když se věděl vítěz, přešlo se na beach volejbal pro odreagování a získání trochu odpočinku.

V obědové pauze si hlavní trenérka Karolína Kříženecká připravila přednášu o tom, jaké systém se dají na hřišti hrát, kde mají stát útočníci, záložníci, obránci…

Po obědové pouze bylo na čase zase začít trénovat. Hokejová část byla dosti podobná té ranní. Důraz byl kladen jako předtím na roztahování hry, velký počet přihrávek a vědění o tom, kdo je kde na hřišti. Protože sluníčko pařilo celý den, všichni byly unavení a tak se kondiční trenéři umírninili a konec si zase hráči a hráčky mohli zpestřit beachvolejbalem nebo přehazkou.

O dojmy a pojmy z tréninků se podělila dvakrát zlatá Ellie: “Hokejovou část si vždy užívám. Jsem ráda, že máme k dispozici spoustu trenérů, kteří nám věnují jejich čas. Každopádně bych se nezlobila, kdybychom dostávali na kondičce víc zabrat :)) . Vím, že teď to bylo kvůli počasí umírněné. Tak doufám, že příští trénink nebude takový hic a bude prostor třeba i pro posilování. Byla by škoda nevyužít kapacitu našich dobrých kondičáků na tréninku o něco víc.” rozvášnila se mladá reprezentantka.

Kluci se jeli soustředit a otestovat své fyzické zdatnosti na třídenní kemp do Rakovníku

Výběr chlapců U18 má za sebou poslední soustředění této sezóny, které proběhlo v Rakovníku, na konci naročného kempu kluci sehráli zápas s domácím výběrem. Příprava začala již na podzim minulého roku a od té doby kluci absolvovali několik akcí, které je postupně připravují na ME 2023 ve Swansea.

A jak první část přípravy vnímá asistent trenéra Tomáš Holub?
„Aktuálně pro nás skončila první fáze přípravy, která začala v listopadu 2021. Oproti reprezentačním výběrům před 10 – 15 lety máme možnost se připravovat dlouhodobě což je skvělá příležitost pro každého hráče předvést své kvality a zlepšit své dovednosti. Velkým pozitivem přípravy je skvělá práce fyzioterapeuta Tomáše Helmicha a kondičního trenéra Marka Brady, kteří dbají a dohlíží na zdravotní stav hráčů a učí je se svým tělem zacházet což by mělo vést k úspěšné a dlouhodobé kariéře každého hráče. Největším vrcholem přípravy byl turnaj Holland Ellite v Nizozemském Hertogenbosch, který svým způsobem simuloval Mistrovství evropy, které nás čeká v příštím roce. Pokud celý tým bude pokračovat v dosavadním tempu a nasazení, věřím že nás čeká příští rok úspěšný turnaj.“

Nejen trenéři, ale i hráči první sezónu v tomto tempu vnímají pozitivně a své k tomu přidal i obránce týmu Matěj Fedoš, který zhodnotil rozdíl mezi začatkem přípravy a práve koncem sezóny.

„Myslím si, že od prvního Nymburku, kam jsme přijeli ze všech možných týmu nesehraní a navzájem jsme se moc neznali, jsme se po týmové stránce sehráli a dost posunuli. Také jde vidět zlepšení po fyzické stránce například v posilovně nebo na výbězích. A určitě se dá od prvního Nymburku zaznamenat i nějaké herní zlepšení. Avšak máme ještě hodně na čem pracovat po všech stránkách a je tam dost věci, které musíme do mistrovství Evropy zlepšit, o čemž nás přesvědčil právě tento herní kemp v Rakovníku.“

Jak již bylo psáno chlapci po náročném kempu sehráli zápas s domácím týmem, kterému podlehli 0:2 (Karafiát, Jahoda) . Nejen k zápasu, ale i celému kempu nám pověděl své záložník Vojtěch Janů.

„V pátek nás hned po příjezdu čekal první trénink, který byl zaměřen zejména na akce v početní výhodě a nevýhodě. Odpolední trénink znepříjemněnoval vydatný déšť, takže jsme se věnovali především hře, abychom zůstali stále zahřátí. Celý druhý den jsme věnovali fyzickým testům, které byly opět doprovázeny nepřijemným deštěm. V neděli nás čekal dopolední trénink zaměřený na rohy a útočení po base line. Bohužel jsme natrénované prvky nedokázali přenést do odpoledního zápasu s Rakovníkem. Zápas se nám vůbec nepovedl, nejvíce nás trápil důraz v pressingu a klid v zakončení. Ke konci zápasu byla znát i únava z předešlých dní a fyzických testů. Celkově bych soustředění zhodnotil kladně, protože jsme si ukázali v čem máme stále mezery a na co se musíme více zaměřit v budoucnu.“

Reprezentační výběr čekají v průběhu léta ještě přátelská utkání s dalšími týmy. Na konci léta chce mít trio trenérů zúžený kádr, se kterým bude v nadcházejiící sezóně pracovat o to intenzivněji.

Jak týden U18 začala, tak ho i zakončila

Tentokrát se holky sešly na Zeleném pruh a počasí jim více než přálo. První část tréninku zahájily tradičním drillem. V dalším cvičení se zaměřil Martin Capouch na footwork, který zakončovala střelba na bránu. Následně byl focus kladen na přenášení hry 3 na 3.

Vzhledem k přítomnosti pouze jedné brankářky začal druhý trénink stejně jako ten první drillem. Potom, co se gólmanka a hráčky řádně rozehrály, přešlo se na cvičení. Hřiště bylo rozdělené na dvě stanoviště. Na první byla střelba na bránu, na druhém zas hra, která byla vždy nějak obohacena. Konec tréninku byl vyhrazený pro hru 7 na 7 na ¾ hřiště. Hřiště bylo zúžené a na stranách stál vždy jeden hráč z týmu s kterým jste si museli nahrát, aby gól platil.

Další tréninkový blok čeká na dívky znovu tento týden. Stejně jako další národní výběry. Jak je vidět, ani po konci klubové sezóny se nezahálí!

-top- , -tho- , -jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy