MS ženy: V úterý a ve středu se hrají čtvrtfinále!

Aktualizace, 12.7.2022 – Jsme ve čtvrtfinále! V úterý jsou na programu dvě v Amsterdamu, následně pak o den později dva duely v Terrasse. Favorité? Nejspíš vítězové základních skupin, i když…

V prvním čtvrtfinále se v úterý představí od 17 hodin Nový Zéland s Německem. A právě zde bychom si dokázali představit, že vítězky skupiny z Oceánie budou mít s houževnatým Německem problém. I když vzhledem k nevýrazné hře a hubenému vítězství 1:0 v osmifinále neměl trenér Altenburg dva dny zpátky moc důvodů k úsměvu. Každopádně, za nás velmi vyrovnaný duel, který může překlopit na stranu hráček All Blacks fakt, že budou odpočaté.

Druhý úterní duel přinese tradiční setkání dvou evropských týmů. Hegemona z Nizozemí a černého koně turnaje, týmu Belgie. Tomu se předpovídá velká budoucnost a jeho vrcholem by měla být olympiáda v Paříži. Zatopí Belgičanky svému sousedovi už nyní? Na jeho domácím hřišti na posvátném Wagener stadionu? Holanďanky mají za sebou tři výsledkově přesvědčivé výhry v základní skupině, zatímco belgický tým nestačil na Austrálii a dva další duely vyhrál jasně. Stejně tak dominantní byla výhra v osmifinále s Chile, se kterou měly Holanďanky pár dní předtím lehčí problémy ve skupině… Vzájemné zápasy z Pro League vyznívají pro Holandsko. Půjdeme trochu proti proudu a tipujeme vyrovnaný duel, a zkusili bychom si překvapení na Belgii. I když to by byla velká bomba…

Třetí čtvrtfinále je na programu ve středu ve Španělsku a svede dohromady Argentinu s Anglií. Argentina procházela turnajem jako nůž máslem a trochu povadlé Angličanky by jim neměly dělat problém ani ve středu. Za nás je to souboj dominantního týmu Argentiny s Anglií, která měla velké problémy vůbec s postupem ze základní skupiny. Ano, výhra 5:0 v osmifinále nad Koreou byla přesvědčivá, ale bude to stačit na alespoň částečné ztížení cesty Argentiny do semifinále? Nemyslíme si 🙂 Ale znáte to, je to hokej…

V posledním čtvrtfinálovém duelu proti sobě nastoupí domácí Španělky s Austrálií. Bude to zajímavý duel, kde se misky vah budou převažovat spíše na australskou stranu. Kookaburras jakoby nevadila téměř dvouletá mezinárodní pauza a na MS zatím předvádí velmi solidní výkony. Tři výhry, leč maximálně o dvě branky, hovoří za vše. Ale ani Španělky nehrají špatně. Tři výhry a jedna jediná prohra, navíc s Argentinou, která je považovaná za jednoho z velkých favoritů turnaje. Pokud se Španělkám povede být efektivní z trestných rohů, máme se nač těšit. Tipujeme vyrovnaný duel.

Pro úplnost dodejme, že se budou hrát také duely o konečné 9.-16.místo, o jejichž výsledcích vás budeme informovat společně s těmi čtvrtfinálovými.


Aktualizace, 10.7.2022 – Na světovém šampionátu žen se dohrály základní skupiny v Amsterdamu a Terrasse. K zásadním překvapením nedošlo. Přímou cestu do čtvrtfinále si zajistili čtyři favorité, druhé a třetí celky ve skupinách míří do osmifinále.

Ve skupině A dopadlo vše dle předpokladů. I když vlastně ne tak úplně. Jasný postup po třech výhrách slaví domácí Holandsko. Druhé Němky ztratily body pouze s Nizozemskem. Příjemným šokem je třetí místo Chile, které odsunulo výhrou 1:0 na nepostupové místo tým Irska, jenž bude v srpnu soupeřem českých hráček v boji o ME.

Béčko bylo nejvyrovnanější, přesně dle našich předturnajových prognóz. Po boji, a zejména výhře o gól v posledním utkání s Indií, jde přímo do čtvrtfinále Nový Zéland. Ten si kromě zmiňované výhry nad Indií připsal tři body s Anglií a remízu s Čínou. Té zůstal v ruce černý Petr, když po dvou skupinových remízách následovala v posledním utkání kontroverzní prohra s Anglií 0:2, a do bojů o medaile už nezasáhne. Druhé místo ve skupině tak míří k Anglii, třetí díky lepšímu skóre uhájila s dvěma body Indie.

Skupina C přinesla očekávaný průběh. Dominantní Argentina s třemi výhrami, následovaná Španělskem se dvěma. V boji o postup do osmifinále se překlopila díky výhře 3:2 miska vah na stranu reprezentace Jižní Koreje. Kanada tak už v turnaji bude hrát pouze o umístění.

Ve skupině D si postup po třech výhrách zajistila Austrálie. Druhé místo patří se šesti body Belgii. O poslední postupové místo si zabojovaly Japonky s Jihoafričankami a dlouho to vypadalo na jasný postup Asiatek. Ani vedení 3:0 však neodradilo reprezentantky Jižní Afriky od zabojování, které resultovalo v jeden z největších comebacků v historii světových šampionátů. Konečná remíza 3:3 znamenala nakonec v konečném účtování skupiny zlatý bod, díky kterému (a také lepšímu skóre) se reprezentantky afrického kontinentu podívají do osmifinále.

Ta se hrají již o tomto víkendu a nutno říct, že to pro některé týmy je opravdové hara-kiri. Díky dvěma dějištím tak musí některé týmy absolvovat náročnou cestu ze Španělska do Nizozemska (a obráceně) na osmifinále a druhý den nastoupit k vyřazovacímu souboji.

Jaké jsou tedy osmifinálové dvojice? V sobotu se v Nizozemsku utkají Němky s Jižní Afrikou a hned po nich pak Belgičanky s Chile. V neděli se ve Španělsku rozehrají zbývající dva osmifinálové duely – Anglie vs. J. Korea a Španělsko vs. Indie. Vítězné celky míří do čtvrtfinále, prohrané týmy se utkají ve vyřazovacích bojích s posledními celky ve skupině o konečné 9. – 16.místo.

Už máte svého favorita na titul? My bychom si vsadili na Nizozemky s Argentinou, které na sebe mohou narazit až ve finále.

Výsledky a program MS v pozemním hokeji žen naleznete zde.

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy