Češi v premiéře na ME nestačili na Wales

V Liticích probíhá první den evropského šampiolnátu juniorů. Po remíze Irska s Tureckem 2:2 a výhře Itálie nad Polskem 2:0, se do boje v 16 hodin vrhnula česká reprezentace. Soupeřem jim byl celek Walesu.

ČR – Wales 1:3 (1:1)
G: 27. Vitošek – 22. Collins, 43. Newbold, 58. Lloyd

Češi začali první čtvrtinu před zaplněným litickým hledištěm rozvážně. Byli to Walešané, kteří si vytvořili první šance i trestné rohy. Gólman Pažitka byl však připraven. První čtvrtina tak skončila bez branek. Ve druhém dějství se již převaha ostrovanů projevila i brankově – ve 22. minutě se prosadil z dalšího trestného rohu Collins. Čechy obdržená branka probudila. Vytvořili si několik slibných příležitostí, včetně dvou trestných rohů. Při tom druhém se dokonce prosadili. Po zajímavé kombinaci doputoval míček k Vitoškovi, který nedal hostujícímu brankaři šanci – 1:1. A za tohoto stavu se i poslední dvě poločasové minuty dohrály.

Po změně stran to byli domácí, kdo určoval tempo hry. Dva trestné rohy však nevedly k úspěchu a hosté toho využili, jak jinak než ze stejné standardní situace – úspěšným střelcem byl ve 43. minutě Newbold. Češi vrhli všechny síly do útoku, vytvořili si několik slibných šancí, bohužel však většinou jejich úsilí končilo v předfinální fázi. Na konci utkání už hráli prakticky vabank, čehož využil necelé tři minuty před koncem Lloyd a krásnou střelou podél Pažitky stanovil konečné skóre utkání na 3:1 ve prospěch juniorů Walesu.

Kouč Ludvík hodnotil utkání vcelku pozitivně. „Je na nás vidět, že se zlepšujeme zápas od zápasu. Věřím, že to potvrdíme i zítra proti Irsku. Problémem pro nás je přechodová část mezi neutrální zónou a útokem. Chceme být zítra určitě více nebezpeční. Závěr dnešního zápasu už byl trochu v křeči, snažili jsme se vyrovnat, ale bohužel nám chybělo více klidu a kvality.“

„Prohra nás samozřejmě mrzí, představovali jsme si lepší vstup do turnaje,“ hodnotí jediný český střelec Jan Vitošek a vyhlíží zítřejší utkání. „Samozřejmě mám radost z první branky hned při svém premiérovém startu v reprezentační jednadvacítce, ale hned bych ho vyměnil za bodový zisk. Nedá se teď už ale moc dělat, musíme se pečlivě připravit na zítřek a věřím, že náš výkon přetavíme ve výhru.“


Irsko – Turecko 2:2 (0:0)
Góly: Mark Duggan, Josh Filgas – 2x Ramazan Kayar

Kdo by čekal remízové utkání na začátku turnaje? Mezi hokejovým gigantem z Irska, aspirantem na postup a Tureckem, neustále se zlepšujícím týmem, ale přeci jen však stále celkem získávajícím cenné zkušenosti. Přesto je to pravdou. Irové kombinovali, dominovali na míčku, ale v prvním poločase to na vstřelení branky nestačilo. Dokonce ani na výraznou převahu v trestném kruhu, například zvýrazněnou trestnými rohy. Za to druhá půlka byla čertovská. Irové se dvěma trestnými rohy konečně dostali k vedení v utkání, jenže turecký ostrostřelec Ramazan Kayar nejprve prvním trestným rohem a v 51. minutě druhým, dokázal celkové skóre překvapivě srovnat. Jednoduchá, účelná a touhou okořeněná hra Turecka slavila úspěch. I přes dvě žluté karty, které v druhé půli obrdželi.


Polsko – Itálie 0:2 (0:1)
Góly: Alessandro Muzzoli, Claudio Brocco

Jasný favorit utkání zaváhal hned na začátku. Polský tým, sedmý celek divize I. z roku 2019 hrané ve španělské Valencii, byl před turnajem pasován na jednoho z favoritů. Jenže ve velmi čistém a dynamickém utkání jej zaskočil tým Itálie. A zaslouženě. Projev favoritů neměl jiskru, zato Italové především na útočné polovině byli neustále nebezpeční. První jejich gól vstřelil již v šesté minutě Alessandro Muzzoli z trestného rohu, druhý přidal po krásné individuální akci z poloviny hřiště Claudio Brocco. Jeho přesná a tvrdá střela z hranice kruhu v hledišti jen zašuměla. A to ještě celek z Apeninského poloostrova pohrdl penaltou. Že by se rodil černý kůň turnaje?

-jam- , -tle-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy