ME juniorek: Češky slaví první výhru

České juniorky si poradily ve svém úvodním utkání na ME ve Vídni s Ukrajinou a po výhře 4:3 slaví úspěšný vstup do důležitého turnaje.
Klid před bouří, dominance, útlum a infarktová detektivka. Zhruba tak by se dala popsat cesta za první výhrou českých juniorek na evropském šampionátu. Češky vstoupily do utkání dobře, měly míček více na svých hokejkách a vytvářely si více brankových příležitostí. Ty však zůstávaly v první čtvrtině nevyužity. To se změnilo v následujícím dějství, kdy byl obraz hry podobný, nicméně české juniorky dokázaly dva své kontry úspěšně zakončit. V pětadvacáté minutě se nejprve prosadila nechytatelnou střelou do rohu branky Duchková, na kterou navázala šikovnou tečí krátce před koncem prvního dějství kapitánka Semrádová. Do šaten se tak šlo za stavu 2:0.
Jeden by si řekl, že by to mohlo přinést klid na české hokejky, ale opět se ukázalo, jak je výsledek 2:0 o poločase ošidný. Místo kontrolování stavu jsme měli možnost  z české strany vidět ve třetí čtvrtině spoustu nervozity, zbytečných chyb a ztrát míčů. A Ukrajinky toho dokázaly využít. Během osmi minut druhé půle bylo vyrovnáno. V rozmezí 34. a 38. minuty se prosadila nejdříve střelou Voievoda, následně pak Movchan z penalty a začínalo se prakticky od nuly. Češkám pomohla přestávka mezi třetí a čtvrtou čtvrtinou. Na hřiště se vrátil tým, který bojoval a chtěl urvat vítězství na svou stranu. Jakoby Češky čekaly na svou silnou zbraň, trestné rohy, které se doposud rodily jen na druhé straně. Když si vybojovaly první, běžela 52. minuta (!). Ale stačilo to – Topinková přesně mířenou jedovatou střelou tahem nedala ukrajinské brankařce šanci a vypadalo to na výhru českého týmu. Pět minut před koncem ale Ukrajinky dokázaly ze stejné standarní situace vyrovnat, prosadila se opět agilní Voievoda. Když už se schylovalo k dělení bodů, přišel druhý český trestný roh v utkání a výsledek naprosto stejný jako u toho prvního – neomylná Topinková nechala tvrdou střelou puší vytrysknout emoce českých hráček. Ty už poslední minutu nepřipustily komplikace a utkání dotáhly do vítězného konce.

“Celkově musím utkání hodnotit velmi pozitivně. Dařilo se nám jak herně, tak ve druhé čtvrtině i střelecky. Bohužel pak přišla klasická, obávaná Csaplárova past, která vyústila ve vyrovnání. Jsem šťastná, že se nám povedlo utrhnout výhru na naši stranu. Ukázalo to na potenciál, který tenhle tým má. Čtvrtá čtvrtina a její průběh je pro nás tím, čím bychom se na turnaji chtěli prezentovat – bojovností do poslední minuty,”
 svěřila se krátce po utkání střelkyně Topinková. 
To kouč Frank Geers byl po prvním utkání také spokojen. “Zápas nám ukázal spoustu pozitiv, ale také věci, které budeme chtít už do zítřejšího utkání vylepšit. Jsem rád, že tým ukázal bojovnost a nezlomnost. Po nepovedené třetí čtvrtině to je dobrý signál pro budoucnost.”

ČR – Ukrajina 4:3 (2:0)
G: 25. Duchková, 29. Semrádová, 52. a 59. Topinková (TR) – 34. a 55. Voievoda, 38. Movchan
V dalších dvou utkáních se nejprve Francouzky rozešly smírně s Polskem 1:1 a domácí Rakousko porazilo Itálii 3:1.
-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy