ME juniorů: Prohra s Turky přinesla šesté místo

Bolestivá prohra o jedinou branku přinesla smutek na české straně. Díky výsledku v posledním utkání, kdy Wales nestačil na Polsko, však přivála překvapivý postup z druhého místa na tureckou stranu. Tak ohromně vyrovnaná byla tabulka evropského juniorského šampionátu.

ČR – Turecko 0:1 (0:0)
G: 50. Kayar

Před utkáním byly naděje Turků na druhé místo větší než u Čechů, nicméně oba týmy si na tento post a postup do vyšší soutěže mohly ještě pomýšlet. Podle vývoje celého utkání mohly oba týmy vyhrát. Český tým byl většinu zápasu lepší, už první čtvrtina vyzněla pro domácí hráče nadějně. Turci se dostávali do trestného kruhu mnohem sporadičtěji, ale pokud se tam objevili, vždy to pro českou branku zavánělo průšvihem.

Během celého zápasu si vypracovali pět trestných rohů, které český tým likvidoval velmi obtížně, na druhou stranu, Češi neměli ani jediný. A když se počínání českého týmu v útočné čtvrtině během celého zápasu nezměnilo, hráči se utápěli v kličkách, nedůrazném zakončení nebo v nepřesnostech, přišlo to, co se stává. Turci deset minut před koncem po trestném rohu, kdy jim gól rozhodčí pro nebezpečnou hru neuznal, opět vybojovali míček a Kayar Ramazan dokázal obejít českého brankáře Marka Skálu a zasunout balonek do prázdné branky. Český závěrečný platonický tlak už vyšel naprázdno.

Čechy výsledná prohra, společně s výsledkem následného utkání, odsunula s jednou výhrou, remízou a třema těsnými prohrami na šesté místo tabulky. I na příštím šampionátu v roce 2024 tak budou Češi hrát ve skupině „B“.

„Těžké hodnocení. Bez zvládnutí standardních situací se nedá hrát dospělý pozemní hokej. Bohužel jsme si nevybojovali žádný TR, s tímto nemůžeme vyhrávat těžké zápasy. Chybělo nám lepší postavení v útočné zóně, abychom mohli být nebezpeční a úspěšní. Tím nechci být vůbec negativní, tým ukázal spoustu potenciálu a mladí hráči před sebou mají, pokud na sobě budou pracovat jak fyzicky, tak technicky, perspektivní budoucnost,“ svěřil se po utkání kouč Miroslav Ludvík.


Irsko – Itálie 2:1 (1:1)
G: Oliver Kidd, Scott Ruttle – Felix Vici Dionisi

Poslední zápasy turnaje a vyhlídky týmů… Irský tým si byl vědom nutnosti bodu jako jistoty postupu do vyšší divize, Italové živící naději na druhé místo museli vyhrát. První čtvrtina se nesla více v režii irského týmu. Vstřelený gól v sedmé minutě z trestného rohu k levé tyčce branky Di Paola je uklidnil a vypadalo to, že jim tento stav stačí. Italský tým, přestože věděl o nutnosti vstřelit dvě branky, se však nedokázal dostat do vážnějšího tlaku. Pomohl jim až gól Felixe Vici Dionisi po centru z levé strany.

Tento okamžik však utkání moc nepomohl, dále se odehrávalo především mezi čtvrtinami. Italové, očekávaně, přeci jen zapnuli v poslední čtvrtině. Jenže jejich převážně individuální průniky dramatické situace před irskou brankou moc nepřinášely. Sice dokázali zatlačit Iry před jejich branku, ale efekt byl malý. Irský tým dokázal využít italského stereotypu, zachytili jim míček přenášený mezi obránci a po rychlém úniku zašoupl Oliver Kidd míček do prázdné italské branky. Italové zbraně nesložili, dvěma jednoduchými centry do kruhu si vynutili trestné rohy, ale na výsledku se již nic nezměnilo.


Polsko – Wales 2:1 (0:0)


Konečná tabulka:

  1. Irsko 11b.
  2. Turecko 8b.
  3. Wales 7b.
  4. Polsko 6b.
  5. Itálie 5b.
  6. Česko 4b.

Nejlepší hráč turnaje: Muslum Ekinci (TUR)
Nejlepší brankař turnaje: Vojtěch Pažitka (ČR)
Nejlepší střelec turnaje: Adam Walker (IRL)

-tle- , -jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy