ME 2023: Známe postupující týmy! Kde budou hrát Češi?

Kvalifikační turnaje ME. Novinka, která v návaznosti na nový olympijský kvalifikační cyklus osvěžila letošní léto, je u konce. Respektive, veškeré zápasy jsou odehrány a my si můžeme shrnout, jak budou evropské šampionáty v roce 2023 vlastně vypadat.

Ano, pozemní hokej, jako jeden z posledních sportů na starém kontinentě, má rozděleny evropské šampionáty do jednotlivých divizí. Nejsme tady teď od toho, abychom soudili, zda je to správně nebo špatně, ale berme to jako fakt. Rozřazení do jednotlivých skupin probíhalo až do loňského roku tak, že vždy dva nejhorší týmy jednotlivých divizí „padaly“ do té nižší, naopak dva nejlepší týmy postoupily výš. To se mění a přináší to několik změn a novinek.

Primárně tedy tu, že každý rok bude mít národní tým jednu důležitou akci – buď evropský šampionát, nebo jeho kvalifikační turnaj. Opět, jen čas ukáže, zda je to ku prospěchu věci, nicméně minimálně s ohledem na možnost kvalifikace na každé elitní ME, je to dobrá zpráva. O kvalifikaci do jednotlivých skupin ME totiž rozhoduje umístění nikoli na ME samotném, ale právě na kvalifikačním turnaji. V extrémním případě to může znamenat, že třeba tým, který bude v roce 2023 hrát divizi C, si může v roce 2024 v kvalifikačním turnaji vybojovat účast na ME divize A v roce 2025. A to je správně – tedy minimálně proto, aby pozemní hokej splňoval jedno z kritérií pro účast na OH – tzn. že každý tým musí mít šanci se kvalifikovat na OH.

A jak tedy letošní kvalifikační turnaje dopadly? O turnajích, kterých se účastnily české týmy, dozajista víte. Ale pro jistotu si připomeňme, že jak muži ve Španělsku, tak ženy v Irsku, skončili druzí a čeká je tak druhá nejlepší divize ME. O zbylých kvalifikačních turnajích si můžete přečíst nyní.

Muži

Kvalifikační turnaj Ourense, Španělsko

  1. Španělsko – divize A
  2. Česko – divize B
  3. Portugalsko – divize B
  4. Polsko – divize C

Turnaj, kde bylo milým překvapením vystoupení českého týmu. Po úvodní „náloži“ od Španělska porazil jak Portugalce, tak Poláky a zaslouženě slaví postup z druhého místa. V divizi B budou po více než 20 letech chybět Poláci, kteří nestačili na Portugalce. Ti se představí s Čechy v „béčku“.

Kvalifikační turnaj Vídeň, Rakousko

  1. Rakousko
  2. Itálie
  3. Ukrajina
  4. Chorvatsko

Ve Vídni byly karty rozdané nejvíc zajímavě. Rakušané byli favority, nicméně nijak extrémními. A ani Chorvaté nejsou považováni za takové outsidery, aby se jednalo při jejich zápasech o jednoznačné partie. Předpoklad byl naplněn, nicméně pouze po stránce zápasové, nikoli výsledkové. Rakousko si zajistilo postup díky třem výhrám, nicméně tak jasné to na hřišti nebylo. Zejména při utkání s Ukrajinou měli namále. Ukrajinci předvedli sympatický výkon, nicméně patří jim až třetí místo. To jim spadlo do klína v utkání s Itálií, kdy ještě 30 sekund před koncem vedli o branku. Ke druhému místu jim stačila remíza. Výsledek? 3:4 z dohrávaného rohu a poté penalty. Nicméně výsledný efekt, kromě bodů do světového rankingu, téměř žádný. Oba týmy se kvalifikovaly do divize B. Chorvatům po třech porážkách patří divize C.

Kvalifikační turnaj Calais, Francie

  1. Francie
  2. Irsko
  3. Turecko
  4. Litva

Ve Francii to byla jasná záležitost. O postup si to rozdají Francouzi a Irové, o druhé místo v divizi B pak Turci s Litvou. V rozhodujících utkáních si Turci poradili s Litevci 3:1 a béčko patří jim. V utkání o ME v Monchengladbachu pak domácí Francouzi, před početnou diváckou kulisou, přehráli Iry jasně 4:1 a po zásluze slaví pod novým koučem Soyezem vítězství v kvalifikaci.

Kvalifikační turnaj Glasgow, Skotsko

  1. Wales
  2. Skotsko
  3. Švýcarsko
  4. Gibraltar

V turnaji, kde jsme čekali trochu větší odpor Švýcarska se vše nakonec odehrálo v jednom utkání. Švýcaři totiž neobstáli ani proti Skotsku, ani Walesu. Proto mohou být po výhře nad Gibraltarem rádi za divizi B. Tam se kromě českého týmu potkají se Skotskem. To totiž doma nestačilo na Wales, který skvěle dirigovalo trio Furlong, Shipperley, Draper. Tito tři hráči měli lví podíl na hubené výhře 1:0 nad skotskými rytíři, která jim zajistila postup do elitní divize ME.

Složení jednotlivých divizí ME mužů 2023:

Championship – Moenchengladbach – 18.-27.8.2023
AUT, BEL, ENG, ESP, FRA, GER, NED, WAL

Championship II – termín a místo bude oznámeno
CZE, IRL, ITA, POR, SCO, SUI, TUR, UKR

Championship III – termín a místo bude oznámeno
CRO, GIB, LTU, POL + týmy z dokvalifikace

Ženy

Kvalifikační turnaj Dublin, Irsko

  1. Irsko
  2. Česko
  3. Polsko
  4. Turecko

Nalijme si čistého vína. Skupina dopadla tak, jak se zřejmě předpokládalo. Ano, Češky sice zachraňovaly postup do „B“ divize až v posledním uktání s Polskem, nicméně smolná remíza s Tureckem byla spíše souhrou nečekaných událostí. Irky ukázaly, že stále náleží k elitě starého kontinentu a v Monchengladbachu budou hrát právem. Turkyně, ač rozhodně nepředvedly špatné výkony, budou muset hrát v nepopulárním „céčku“.

Kvalifikační turnaj Durham, Anglie

  1. Anglie
  2. Wales
  3. Slovensko
  4. Chorvatsko

Jasná záležitost před turnajem. Jasná při něm. V zásadních utkání porazila Anglie Wales o tři branky a Slovenky remizovaly s Chorvatskem 2:2. O jejich historickém postupu do druhé nejlepší divize ME tak rozhodlo skôre, které měly naše sousedky lepší než Chorvatky a utkají se tak příští rok i s českým týmem.

Kvalifikační turnaj Vilnius, Litva

  1. Itálie
  2. Ukrajina
  3. Litva

V jediném turnaji, který měl pouze tři účastníky (hrál se trochu jiným systémem), a hrálo se tak pouze o účast v divizi B a A, se prosadila dle předpokladů Itálie. Tým, který je posílen o rodačky z Argentiny, nedal v úvodním utkání Ukrajinkám šanci a vyhrál o šest branek. Oba týmy se pak potkaly ve finálovém zápase a o vítězi rozhodovala jedna branka. Ta skončila v síti Ukrajinek, ty tak budou soupeřkami Češek v divizi B, stejně jako třetí Litva.

Kvalifikační turnaj Dunkirk, Francie

  1. Skotsko
  2. Francie
  3. Rakousko
  4. Švýcarsko

V nejvyrovnanějším kvalifikačním turnaji jsme paradoxně neviděli ani jednu remízu. Švýcarky prohrály všechny duely a budou hrát v divizi C. O postup do elitní divize si to rozdaly domácí Francouzky se Skotskem a po výsledku 2:0 se radovaly ostrovanky. V divizi B tak uvidíme kromě Francie také Rakousko, které si jedinou výhru v turnaji připsalo se Švýcarskem.

Složení jednotlivých divizí ME žen 2023:

Championship – Moenchengladbach – 18.-27.8.2023
BEL, ENG, ESP, GER, IRL, ITA, NED, SCO

Championship II – termín a místo bude oznámeno
AUT, CZE, FRA, LTU, POL, SVK, UKR, WAL

Championship III – termín a místo bude oznámeno
CRO, SUI, TUR + týmy z dokvalifikace

Jako zprávu ze zákulisí můžeme prozradit, že Český svaz pozemního hokeje by rád hostil, stejně jako v roce 2015, ME divize B pro muže i ženy společně. Tak uvidíme, zda se povede uspět… jak na poli diplomatickém, tak hlavně pak na tom sportovním!

-jam-

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy