Extraliga mužů: Bohemians a Rakovník stoprocentní!

První kolo a hned plno gólů. Nejvýraznějším momentem svátečního dne byly bezpochyby duely Bohemians se Slavií a Rakovníka s Liticemi. Bylo se ale na co dívat prakticky každý zápas.

Kromě již zmíněné bitvy, ve které hráči, očekávání navzdory, předvedli svou disciplinovanost, jsme byli svědky i plzeňského derby, které dopadlo lépe pro Litice, přestřelky mezi Rakovníkem s Hradcem, vypjatého utkání Litic a Rakovníka, kde padla dokonce červená karta, ale i toho, že do branky Slavie si zastřílel Tomeš, který venku hájí její barvy, a „Klokani“ si poradili i s Hradcem.

H: Plzeň-Litice
R: Mejzlík, Holek, Mack, Vudmaska

Plzeňské derby ovládly Litice

TJ Plzeň Litice – HC 1970 Bolevec 9:2 (5:2)
G: 7., 35. Uhlíř, 8., 40. Koryťák, 14. Gerlický E., 14., 15. Levý, 33. Homolka, 36. Sochor – 7., 11. Tomeš

I přestože Denis Tomeš otevřel v sedmé minutě skóre, nestačilo to Bolevci ani na bod. Adam Uhlíř dokázal jen několik málo vteřin poté srovnat a za minutu na něj navázal střelou do šibenice z trestného rohu Koryťák. Po první čtvrtině na tabuli svítilo skóre 5:2 a bylo prakticky rozhodnuto. Do konce zápasu se dokázali domácí prosadit ještě čtyřikrát a bez problému extraligového nováčka porazili.

Hradec předvedl dobrý start sezóny, na body to ale nestačilo

HC 1972 Rakovník – HC Slavia Hradec Králové 8:5 (6:4)
G: 10., 28. Seemann, 13., 18. Jahoda, 15., 25. Trejbal, 33., 38. Klaban J. – 6., 28. Krýsl, 11., 36. Hynčík, 15. Kulička

Po šesti minutách překvapil celou halu Krýsl, když dorazil volný míček do prázdné brány a uzmul vedení na stranu Hradce. Srovnat ale dokázal z otočky Seemann, když se uvolnil a dokázal, že situace před brankářem umí. Přestřelka pokračovala až do poločasu, který tak skončil těsně 6:4 ve prospěch Hradce. Ve stejném tempu pokračovala i druhé půle. Hradci ale přestávaly stačit síly a Rakovník odskočil na rozdíl tří gólů. V posledních čtyřech minutách dokázal Hynčík snížit opět na rozdíl dvou branek, po druhé trefě Klabana bylo ale rozhodnuto.

Šlágr kola ovládli klokani

HC Bohemians Praha – SK Slavia Praha 3:1 (1:0)
G: 20. Železný, 29., 34. Kolář – 37. Vacek

Nejočekávanější čtyřicetiminutovka byla, jak již bylo zmíněno, ta mezi Bohemians a Slavií. V první čtvrtině se nikomu nepodařilo překonat brankáře Větrovského, ani navrátilce do sešívané sestavy Formánka. První přesný zásah přišel až těsně před druhou půlí, když krásnou přihrávku přes celé hřiště proměnil Železný. Ve druhé půli na něj navázal dvakrát Kolář, nejprve z nahrávky od Otčenáška, poté dorazil míček, který byl po zákroku Formánka zcela volný. Tři minuty před koncem dokázal Vacek jen snížit z jeho typické otočky.

Emočně vypjatý závěr Rakovník nerozhodil

TJ Plzeň Litice – HC 1972 Rakovník 4:7 (2:4)
G: 1. Sochor, 11. Homolka, 37. Hes, 40. Uhlíř – 3. Seemann, 14., 29. Jahoda, 17., 38. Trejbal, 39., 40. Klaban J.

Po necelé minutě od začátku otevřel skóre Sochor, na jehož zásah dokázal během chvíle odpovědět rakovnický kanonýr Seemann, který míček dostal za záda brankáře pokusem na hranici sebeobětování. Homolka se jen chvíli po konci čtvrtiny dokázal uvolnit v kruhu a šancí nepohrdl. Své zkušenosti a střelecký um ukázal i Jahoda. Ten z rohu hřiště propálil vše, co mu stálo v cestě. Po zákroku Koryťáka na brankové čáře byla nařízena penalta. I přestože bylo zastavení balónku pěkné, zastavil jej totiž nohou. Penaltou nepohrdl Trejbal. To Rakovník nakoplo a Litice naopak srazilo. Po poločase si Středočeši nenechali zápas utéct. Čtyři minuty před koncem Hes ještě srovnal, poté ale pronesl nepříliš lichotivé výroky směrem k rozhodčím a viděl druhou žlutou. Ačkoliv od další červené nebylo daleko, žádná další již naštěstí udělena nebyla. Rakovník tak mohl domů odjíždět spokojen se třemi body.

Predátoři Slavii neulovili, moc však nechybělo

SK Slavia Praha – HC 1970 Bolevec 3:2 (3:0)
G: 10., 19. Vacek, 19. Mušinský – 26., 37. Tomeš

Vacek ukázal svou silnou disciplínu. Kromě tygřích skoků jí jsou bez pochyby i trestné rohy. Právě ty se mu hned dva podařilo proměnit a dostat Slavii do vedení. Ještě před poločasem navýšil náskok Mušinský a vypadalo to na jasnou záležitost. To by ale po place nemohl pobíhat i Tomeš, který tentokrát nehrál v sešívaném, ale zeleném dresu. Stejně jako Vacek, i on má jako specialitu trestné rohy. Formánka dokázal dvakrát v této disciplíně překonat a utkání ještě zdramatizovat, i přestože byli sešívaní většinu času lepším týmem. Více se udát nestihlo a první výhru si připsali Pražané.

Vít Soukup pálil ostrými, trefil se hned pětkrát

HC Slavia Hradec Králové – HC Bohemians Praha 3:7 (3:4)
G: 3. Hynčík, 6., 7. Kulička – 2. Šimánek, 9., 17., 31., 35., 38. Soukup V., 16. Železný

První čtvrtina byla na branky velmi bohatá. Dvakrát se trefil Kulička a po jednom zásahu přidali Hynčík se Šimánkem. Diváci si rozhodně na dramatičnost a počet akcí stěžovat nemohli. Favorité s klokanem na dresech prohrávali o dvě branky. Na rozdíl jednoho gólu snížil teči mezi nohy brankáře Železný. Možná právě tento moment probudil i talentovaného Víta Soukupa, který byl od té doby všude a protihráči si s ním nevěděli rady. Zejména jeho trestné rohy byly pro Svobodu v hradecké bráně neřešitelné. Celkem se prosadil hned pětkrát a rozhodl o, na první pohled jasném, vítězství.

Hodnocení hráčů

HC Slavia Hradec Králové

„Do letošního roku extraligy jsme nastoupili s téměř novým a mladým týmem,“ svěřuje se hradecký tahoun Jiří Kulička. „Zajímalo nás, jak to bude vypadat. Věděli jsme, že to žádná procházka růžovým sadem nebude, a že budem muset dřít jako koně. První zápas s Rakovnikem byl nečekaně vyrovnaný a oba týmy skórovaly z každé akce, která byla k vidění. Nakonec jsme bohužel nevyužili pár šancí, náš protivník využil všechny. Druhý zápas s Bohemkou byl ze začátku nečekaně v naší režii, když jsme v první čtvrtině otočili z 0:1 na 3:1 během 5 minut. Tempo nám bohužel vyprchávalo, což po našich chybách v kruhu trestala Bohemka nekompromisně z rohů. Pro naše mlaďochy, co hrají extraligu poprvé, to jsou dobré výkony,“ hodnotí.

HC 1970 Bolevec

„Byl to příjemný návrat Bolevec “Predators” zpět do extraligy po minulé sezóně v 1.lize,“ říká čtyřnásobný střelec a útočný predátor Denis Tomeš. „První zápas v podobě plzeňského derby se zprvu zdál jako dobrý start sezóny. Bohužel se nám zranil jeden z tahounů týmu Čeněk Zuna a zbytek zápasu jsme hráli jen v 6 hráčích, to už jsme fyzicky odešli a nechali se litickým týmem přejet. Druhý zápas se nesl ve vyrovnanějším duchu, ač nás Slávie tlačila v průběhu celého utkání, “Bolevecký beton” opět zafungoval a z protiútoků jsme si vytvářeli trestné rohy, které jsme až na jednu tyčku proměnili. Nicméně těšíme se na další kolo, kde se snad už sejdeme v plném počtu.“

SK Slavia Praha

„Já sám jsem šel zápasy hlavně přežít,“ směje se sešívaná skála Tomáš Formánek. „Není to jednoduché, skočit do haly po pár letech. Doufal jsem, že to klukům nebudu moc kazit, což se, myslím, z mé strany docela i povedlo. K lepším výsledkům nám bohužel chyběly góly. Přes dobrou obranu Bohemky se nám nedařilo prosadit a na jeden gól se v hale vyhrát nedá. Bohužel, ani s Bolevcem nedošlo k výraznějšímu zlepšení, naštěstí sem nám ale podařilo zvítězit. Z tohoto zápasu nás mohou těšit pouze 3 body.“

HC Bohemians

V prvním utkání podržel Bohemians brankář Petr Větrovský. „Klasicky velmi náročný zápas, který rozhodla především produktivita. I přes vedení 3:0 v průběhu zápasu byly na obou stranách šance, naštěstí pro nás jsme je dokázali proměnit ve větší míře. Musím také ocenit velkou bojovnost a nasazení spoluhráčů, díky kterým se povedlo vyhrát. Oproti utkání se Slavií jsme proti Hradci nastoupili úplně s jiným nasazením a také o hráče méně. Rychlé góly a vedení Hradce jsme si ve velké míře zavinili sami, i když hradečtí stříleli opravdu přesně k tyčím, případně do šibenice. Nakonec jsme však ukázali naši sílu a dokázali opět naši produktivitu. I přes to si však podobnou první polovinu nemůžeme v příštím kole dovolit.“

TJ Plzeň Litice

„První zápas jsme kontrolovali od začátku až do konce,“ komentuje Adam Uhlíř. „Bolevec hrozil jedině z rychlých brejků. Postupně jsme přidávali další a další branky a došli si k pohodovému vítězství. Druhý zápas už bylo jiné kafe. Velmi vyrovnané utkání rozhodla produktivita trestných rohů. Škoda konce utkání, kdy jsme obdrželi červenou kartu a dohrávali zápas pouze ve dvou hráčích s gólmanem.“

HC 1972 Rakovník

„Prvním halovým hracím dnem jsme prošli úspěšně,“ konstatuje čtyřnásobný střelec Jakub Klaban„Nebyli to sice slabí soupeři, ale nakonec jsme je zvládli. Druhý zápas s Liticema nám usnadnil velký počet karet soupeřů. Tempo bylo celkem dobrý. Myslím si, že jsme celkem sehraný a jsem rád, že mi to tam celkem zatím padá,“ dodal s milým pousmáním.

Spoustu emocí dozajista přinese i příští kolo, které je na plánu o tomto víkende ve Kbelích!

-ave- , -jam-

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy