ME hala: Halová Evropa je tady!

Tak už je to tady, i když trochu nezvykle, již v první polovině prosince. Na tohle jsme my, hokejoví fanoušci, nebyli zvyklí… Nicméně, i přesto je zde – Evropský halový šampionát!

Update: Letos koná od 7. do 11. prosince v německém Hamburku. Velmi netradičně jen za účasti šesti nejlepších týmů starého kontinentu. Potěšující je, že mezi šesticí elitních halových týmů Evropy budou mít zastoupení i Češi. A to jak v mužské, tak ženské části. V Hamburku se mělo hrát již v lednu letošního roku. Organizátoři se rozhodli akci kvůli pandemii odložit. A právě to je důvodem takto brzkého termínu.

Co přinese prosincový termín konání ME? Minimálně menší rozehranost všech týmů… Vždyť ligové soutěže v jednotlivých účastnických zemích začali teprve nedávno. Času na přechod z venkovního hokeje není mnoho. Ale to bude pro všechny týmy prakticky stejné. Naopak, víme to, že hala v Hamburku bude vyprodaná. A vypadá to, že nejen o víkendu, ale po celou dobu trvání akce. Turnaj se natáhne do pěti dní – ve středu startují ženy, ve čtvrtek se připojí muži. Hrát se bude systémem jedné skupiny, kde si to nejlepší dva celky základní skupiny rozdají v sobotu (resp. neděli) ve finále, třetí a čtvrté týmy o bronz, na poslední dvě mužstva ve skupině zbude boj o konečné páté místo.

Ženy

Ženský tým pojede do Hamburku jako jeden z favoritů na medaili, ač to možná hráčky a realizační týmy neuslyší rádi. Nicméně obhajoba bronzové medaile z minulého šampionátu v Minsku, kde Češky (jako už tradičně) na nájezdy porazily Němky, je do této role prostě a jednoduše staví.

Nominace je složená z hráček, které mají spoustu halových zkušeností. Z evropských i světových šampionátů. I toho minulého bronzového v Minsku. Určitě bude důležitý hned první den šampionátu, kdy se Češky utkají nejdříve s Ukrajinou, následně pak s Nizozemskem. Favoritkami celého turnaje budou dle našeho soudu právě hráčky Oranjes a samozřejmě domácí Němky…

Program českého týmu
Tabulka a stránky turnaje na serveru FIH

Muži

Mužský tým pojede na evropský šampionát v trochu odlišné pozici od toho ženského. A to primárně v roli týmu, který může překvapit. A v myšlenkách určitě bude vylepšení pátého místa z minulého šampionátu, který se konal v r. 2020 v Berlíně. Kouč Miroslav Ludvík bude mít k dispozici zkušený tým, jenž vyselektoval po finální přípravě v Belgii minulý víkend.

Muži budou mít na úvod za soupeře dva týmy, se kterými si poradilo v přípravě v Belgii – Nizozemsko a Švýcarsko. Odrazí se úspěšně náš zkušený tým ve čtvrtek k cestě za medailí? Chce se nám věřit, že ano. Největšími soupeři jim budou určitě Němci a Belgičané, samozřejmě pak také naši jižní sousedi z Rakouska. Bude to zajímavá podívaná!

Program českého týmu
Tabulka a stránky turnaje na serveru FIH

Do Hamburku jsme vyslali našeho redaktora a fotografa, kteří budou turnajovou atmosféru přenášet na náš web a sociální sítě. Streaming je k dispozici jako již tradičně na www.eurohockeytv.org. Tak si ho pojďte s námi užít!

-jam-

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy