Extraliga mužů: Slavia na vítězné vlně, Bolevec překvapil Hradec

Po dvoutýdenní pauze se vrátila extraliga mužů. Významný krok k záchraně udělal Bolevec, který představil své nové posily. Slavia utla svou sérii dvou proher a zejména proti Rakovníku předváděla výrazně lepší výkony.

H: Kbely

R: Mejzlík, Holek, Větrovský A., Tóth

Litice bez své opory nestačily na klokany 

HC Bohemians Praha – TJ Plzeň Litice  4:1   (1:0, 1:0, 2:0, 0:1)

G: Soukup V. 2, Železný, Soukup O. – Hes

Poté, co první střetnutí mělo na naši ligu velmi vysoké parametry, očekávali diváci to samé i od odvety. To se do jisté míry i naplnilo, avšak u Litic bylo znát, že jim scházela jejich opora a kapitán Uhlíř. Bohemians navíc podržel několika skvělými zákroky Větrovský a klokani si tak došli pro hladkou výhru.

Slavia zlomila sérii dvou proher 

HC 1970 Bolevec – SK Slavia Praha  2:3   (0:0, 0:2, 1:1, 1:0)

G: Zuna 2 – Capouch 2, Bodnár

Slavia měla před sebou zdánlivě lehký úkol – porazit Bolevec. Ten ale vždy umí zaskočit a potrápit favorita. Jinak tomu nebylo ani v tomto zápase, i přestože se sešívaní dostali zásluhou Bodnára a Capoucha do třígólového náskoku. Projevily se totiž posily, které Bolevec naverboval a vše se ve druhém poločase začalo pomalu srovnávat. Zuna, který ve venkovní sezóně hraje právě za Slavii, se trefil dvakrát a ke srovnání tak nechybělo moc. Navrátivší se brankář Tomáš Hanus ale nedopustil další bodovou ztrátu.

Vypjatý duel rozhodl druhý poločas 

HC Bohemians Praha – HC Slavia Hradec Králové  12:4   (2:1, 4:3, 3:0, 3:0)

G: Kučera, Soukup V. 2, Stibor, Železný 3, Kolář 2, Šimánek, Zedník, Vohnický – Krýsl 2, Kulička 2

Bohemians má s rolí papírově silnějšího celku pravidelně problémy, to se částečně projevilo v prvním poločase, kdy se jim nedařilo Hradci odskočit na větší brankový rozdíl. Po změně stran však začali úřadovat a postupně jej dobrou kolektivní hrou přehrávali víc a víc. Celkově se navíc za klokany trefilo osm střelců, což vypovídá o tom, že se v důležitých momentech nemusejí spoléhat na jednoho střelce. V poslední čtvrtině navíc po druhé žluté a tedy červené dohrál Norbert Kodym.

Rakovník si těsně zajistil první příčku 

HC 1972 Rakovník – TJ Plzeň Litice  6:5   (1:1, 3:1, 1:2, 1:1)

G: Trejbal J. 2, Jahoda 2, Ostaš, Seemann – Benda 3, Levý, Kačírek

Již před zápasem bylo jisté, že pokud Rakovník vyhraje nad Liticemi, bude mít do konce roku jistotu prvního místa. Tuto radost jim chtěly Litice samozřejmě překazit, a tak navzdory absenci Uhlíře předvedli velmi dobrý týmový výkon. Přestože po prvním poločase prohrávali o dvě branky, dokázali snížit. Až na vyrovnaní však nedošlo, a když dostal Sochor pět minut před koncem žlutou kartu, byly myšlenky na obrat značně zkomplikovány. Trefa Kačírka z poslední minuty tak znamenala pouze lepší skóre, které ale může ve výsledku znamenat hodně.

Bolevec udělal v boji o záchranu důležitý krok 

HC 1970 Bolevec – HC Slavia Hradec Králové  9:5   (3:0, 3:2, 2:1, 1:2)

G: Tomeš 3, Jelínek, Bicek 2, Lukeš, Zuna, Kopřiva – Krýsl, Hynčík 2, Kulička 2

Hráči Bolevce i Hradce věděli, že půjde o hodně. Vítěz tohoto duelu si totiž připsal velmi důležité body o souboji o záchranu v nejvyšší lize. A plzeňští začali skvěle, po třinácti minutách, než se Hradec stihl vůbec rozkoukat, vedli o pět branek. Naplno se začalo projevovat, jak dobře dokázali poskládat kádr z posil z Pragy, Hostivaře a dalších týmů. Ani to, že se Hradec dokázal postupně trefit hned pětkrát ale nestačilo. Počet vstřelených branek Predátorů se zastavil až na devíti, hattrickem se blýskl Tomeš, který je stále stavebním kamenem týmu. V posledních dvou minutách také dostal Hynčík druhou žlutou a bude tak Hradci pravděpodobně scházet v dalších utkáních.

Slavia dokázala Rakovníku oplatit úvodní porážku 

SK Slavia Praha – HC 1972 Rakovník  6:3   (1:0, 0:0, 2:2, 3:1)

G: Brzák 2, Bodnár 3, Plachý – Seemann, Tran, Ostaš

Druhou zkouškou dne byl pro klub z Vršovic Rakovník. V prvním střetnutí Rakovník vstřelil hned deset branek, čemuž se chtěli jeho soupeři tentokrát dozajista vyhnout. Bylo znát, že sešívaní rozhodně nechtěli výsledek zopakovat, a tak je nepoložilo ani to, že Středočeši ve 24. minutě otočili na 1:2. O minutu později dokázal srovnat Brzák a ještě do poločasu uzmul vedení zpět na svou stranu Bodnár, který gólový účet zápasu i uzavřel svou brankou v poslední minutě. Slavia se tak posunula na 4. příčku, která zajišťuje postup do semifinále.

Hodnocení hráčů

HC Bohemians Praha

„Oba dva zápasy začaly i skončily lépe než v minulém kole,“ vzpomíná Lukáš Stibor. „V utkání proti Liticím nás skvěle podržel Větrák (Petr Větrovský), když jsme to potřebovali, především když Litice měly hodně rohů. Proti Hradci jsme měli určitě lepší start i výsledek než poslední zápas s nimi. Celkově se nám podařil.“

HC 1970 Bolevec

„Do zápasu se slávisty jsme vstoupili opatrně,“ hodnotí Jakub Jandík, který v Bolevci hostuje právě ze Slavie. „Určitě ale ne odevzdaně. I díky doplnění boleveckého kádru o hostující špílmachry z Hostivaře a Pragovky jsme dokonce pomýšleli na zisk nějakého toho bodu a v úvodu utkání se nám se soupeřem dařilo docela i držet krok. Slavie ale odskočila o tři góly a my jsme tak po zbytek zápasu museli jen dotahovat. Výsledek je bohužel stejný jako přesně před měsícem. Druhý zápas s Hradcem byl z našeho pohledu určitě ten nejdůležitější z letošní halové sezony, jelikož se jednalo o přímý souboj o udržení v extralize i na příští rok. Hradci jsme navíc chtěli oplatit nepříjemnou porážku z listopadu a motivace našich borců tak byla velká. Jsem rád, že jsme se celý zápas snažili být koncentrovaní a i díky penaltovému čaroději Michalu Vacátkovi stále držíme velké šance na udržení.“

SK Slavia Praha

„S vědomím šokujících výsledků z minulého kola extraligy a záporného skóre v tabulce, což za svých krásných 20 let v „A“ týmu Slavie nepamatuji, jsem se po dvouměsíční absenci z důvodu zranění na hřiště velmi těšil,“ komentuje svůj, po několika měsících první, zápas Tomáš Hanus. „Ačkoli jsme do tohoto dvoukola nastupovali stále s velkou marodkou, tedy pouhými třemi hráči na střídání, vcelku úspěšně se nám povedlo aplikovat nový herní systém již v úvodním zápase s Bolevcem.
Konečné skóre mohlo působit jednoznačněji, kdybychom proměnili minimálně pět stoprocentních gólových šancí takřka do odkryté branky. Svůj den však neměl ani bolevecký strůjce hry „sešívaný predátor“ Tomeš, mnoho hokejové krásy proto tento zápas neukázal. Jako pozitivum tedy lze hodnotit alespoň naši defenzivní činnost, jelikož obdržené góly padly až v poslední čtvrtině a to z rohu, respektive sporné penalty. Zápas s Rakovníkem sliboval zábavnější podívanou, nicméně první dvě čtvrtiny ukázaly pouze jeden gól a několik promarněných šancí na obou stranách.
Systémově zvládnutý výkon z prvního poločasu bez obdržené branky zkazila až naše nekoncentrovanost ihned po přestávce, kdy Rakovník ve hře bez brankáře využil přečíslení a otočil rychle skóre. Následně konečně ožilo naše mládí a po trefách Brzáka, Bodnára a Plachého jsme týmovým výkonem eliminovali zbylé síly dua rakovnických ostrostřelců Seemann&Jahoda a užili si po delší době opět vítězství, na kterém nemalým dílem participoval i nejmladší hráč na hřišti Štěpán Šmíd (16 let), jehož souboje zejména s legendárním Pepou Daškem (49 let) byly poutavým srovnáním hned několika hokejových generací.“

HC 1972 Rakovník

„Oba zápasy byly z naši strany podobné,“ hodnotí dvojzápasy Martin Seemann. „Bohužel jsme se nedokázali dostat ke své hře, těžko jsme se dostávali do šancí, byly to takové ospalé výkony. S Liticema nám to ještě vyšlo, ale na Slavii to bohužel nestačilo.“

TJ Plzeň Litice

„Toto dvojkolo nám vůbec nevyšlo,“ říká otevřeně Lukáš Benda. „Určitě se na hře podepsala absence hned třech hráčů základní sestavy. V obou zápasech nás nejvíce trápila koncovka, kdy jsme nedávali jasné šance. Ve středu hřiště jsme ztráceli mnoho balonů a dostávali laciné góly. Nedá se nic dělat, musíme se poučit, ale zároveň hodit za hlavu. Čekají nás poslední 4 zápasy, které chceme vyhrát a dostat se do Final Four.“

TJ Slavia Hradec Králové

„V prvním zápase nás čekal soupeř pražských Bohemians,“ připomíná kapitán Hradce Tomáš Hynčík. „Před zápasem jsme věděli, že jakýkoli bod by pro nás byl velký úspěch a mohl nám velice pomoci v záchraně, případně přiblížit i play off. Bohužel vstup do zápasu nám vůbec nevyšel a soupeřem nás potrestal za jakoukoli naší chybu a v zápase vedl 1:4. Do poločasu se nám povedlo vyrovnat skóre a do dalšího poloviny jsme vstupovali od nuly, bohužel pro nás, ne na moc dlouho. Bohemians nám odskočili na 4:7 a poté dostal Kodym druhou žlutou kartu a zápas pro něho skončil. Dohrávali jsme tedy ve čtyřech hračích a už tak rozjetá Bohemka nám nedala šanci a vyhrála s přehledem 4:12. Ve druhém zápase nás čekal plzeňský Bolevec. Věděli jsme, že to je pro oba týmy nesmírně důležitý zápas a souboj o udržení v extralize. Proto jsme chtěli zopakovat výkon z našeho předešlého společného utkání. To se nám opravdu vůbec nepovedlo. Nechali jsme se zaskočit soupeřem hned ze začátku zápasu, kdy po 13 minutách, vedl tým Bolevce 0:5. Museli jsme zabrat a podařilo se nám vstřelit dvě branky, bohužel jsem neproměnil důležitou penaltu a soupeř nám do poločasu ještě odskočil o jeden gól. Ve druhém poločase, i když jsme Bolevec trochu zatlačili, tak ukázal, že byl ten den prostě lepším týmem a zvýšil na 3:8. Na konci zápasu už jen korigoval skóre hrající trenér Jirka Kulička na konečných 5:9. V sobotu jsme odehráli velmi špatné zápasy i když šance na udržení extraligy stále je, tak to pro nás bude velmi těžké, protože nás v příštích kolech čeká pražská Slavia a Litice.“

Přejeme Vám příjemné svátky a hodně síly do nového roku, který bude opět nabitý hokejem!

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy