České juniorky touží po medaili ze švýcarské haly

Ve středu odpoledne se letecky přesunuly z Prahy do Curychu, odkud je čekala hodinová cesta do Lucernu. Tam by od pátku do neděle české juniorky rády navázaly na medailový úspěch svých předchůdkyň z let minulých. V cestě za úspěchem jim bude stát 7 nejlepších evropských týmů věkové kategorie do 21 let.

„Na turnaj jedeme hrát o medaile. Cíle musíme mít ty nejvyšší, ač příprava nebyla úplně ideální,“ hlásí útok na nejvyšší cíle trenér Petr Novák, který převzal juniorskou reprezentaci před halovou sezónou. K ruce bude mít na šampionátu dalšího svazového kouče Blažka a sportovního ředitele Franka Geerse. „Juniorský tým se připravoval primárně s tím dospělým, takže samostatné přípravy jsme moc neměli. Rozhodně se ale nechceme na nic vymlouvat. Měli jsme možnost, kromě několika společných tréninků, vyjet do Berlína, kde jsme sehráli podnětná utkání proti místnímu bundesligovému celku. Stejně tak jsme si zahráli několik modelových utkání proti seniorskému výběru,“ popsal přípravu před šampionátem zkušený český reprezentant a také kouč, který dovedl juniorský výběr v roce 2017 k evropskému titulu ve Vídni.

Češky se v klasickém modelu evropských šampionátů utkají ve čtyřčlenné skupině s týmy Chorvatska, Polska a Turecka. Právě s posledně jmenovaným soupeřem vstoupí české reprezentantky v pátek ráno do turnaje. V pátek odpoledne pak nastoupí Češky proti Polsku, aby skupinu zakončily v sobotu proti Chorvatsku. „Cílem ve skupině je jednoznačně postup do semifinále. Hodně napoví už první utkání proti Turecku. Polky vnímáme jako v tuto chvíli našeho největšího soupeře. O Chorvatkách toho zatím moc nevíme, ale díky tomu, že s nimi hrajeme až v sobotu, tak bude dost času posbírat videomateriály a dobře se na ně připravit. Rozhodně nechceme nic podcenit,“ svěřil se s výhledem na soupeře kouč Novák.

Ve druhé skupině hrají kromě domácích Švýcarek ještě výběry Rakouska, Itálie a Ukrajiny. Semifinálová utkání jsou na programu v sobotu v podvečer, finálové duely o umístění pak v neděli. Veškerá utkání je možné sledovat na platformě Eurohockey TV. Z místa budeme české fanoušky informovat i my – každý den na webu i sociálních sítích najdete čerstvé reportáže i rozhovory.

Krátce před odletem jsme měli možnost si promluvit i s jednou z opor národního celku, Ellen Merxbauerovou. „Na evropský šampionát se moc těšíme. Jsme skvělá parta – to bychom rády přetavily na hřišti v úspěch,“ svěřuje se s pocity před vrcholem halové sezóny mladá Slávistka. „Příprava byla bohužel kratší, ale s tím nic nenaděláme. Měly jsme možnost si zahrát dvě těžká utkání v Berlíně, což nás, pevně věřím, posune. Jsme připravené na tvrdý hokej, kde nic nedostaneme zadarmo,“ komentuje fakt, který je pro tuto věkovou kategorii signifikantní.

Češky měly v přípavě možnost zapracovat i na standardních situacích, které je tradičně na velkých akcích zdobí. „Nechci nic zakřiknout, ale trestné rohy by měly být naší velkou zbraní. A to nejen díky skvělým střelkyním, ale také zajímavým kombinacím, které jsme pilovaly. Věřím, že se nám to podaří ve Švýcarsku potvrdit. Stejně jako nátlaková hra, kterou bychom se rády prezentovaly,“ dodává Merxbauerová k tomu, co budeme moci očekávat od českého týmu.

Ve středu po příletu a přesunu do Lucernu čekalo na hráčky přátelské utkání s Italkami. Ve čtvrtek ve 12 hodin pak předzápasový trénink v hale, která je vzdálena 10 minut chůzí od oficiálního hotelu. Podmínky jsou tedy pro týmy připravené ideálně. Pevně věříme, že se pohoda z odletu a začátku šampionátu přenese do celého průběhu a české reprezentantky budou odjíždět s úsměvem na tváři i v pondělí brzo ráno, kdy se vrací letecky zpět do Prahy.

Veškerý program a výsledky utkání naleznete zde.
Nominace českého týmu je zde.
Odkaz na streaming akce je k dispozici na tomto odkazu.

 

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy