HMS: Češky porazily Kazachstán a vedou skupinu B

Česko-Kazachstán 8:2 (5:1) Nováková 4x, Laciná 2x, Lehovcová, Babická – Lobanovová 2x

(Pretoria, 6. 2. 2023)

Po Belgičankách (6:1) porazily české pozemkářky na mistrovství světa v Jihoafrické republice i své druhé soupeřky. Rozhodující náskok si vytvořily už v první dvacetiminutovce, kterou vyhrály 5:1. Natálie Nováková nastřílela soupeřkám čtyři góly. Po dvou z pěti zápasů jsou Češky v čele skupiny B.

„Byl to docela těžký zápas, ačkoliv ten výsledek tomu neodpovídá. Šlapaly jsme chvíli vodu, ale daly jsme hodně gólů, což je pro nás důležité. Z utkání máme dobrý pocit,“ řekla po utkání autorka jednoho z gólů Adéla Lehovcová.

České hokejistky se dostaly do vedení v 5. minutě. Kapitánka Kateřina Laciná pronikla po levé straně do střeleckého kruhu a střelou zobákem přesně umístila míček ke vzdálenější tyči. Soupeřky ale po ztrátě Novákové na polovině vyrovnaly. Čechákovou překonala Viktorija Lobanovová. Ještě v první čtvrtině ale Natálie Nováková svou chybu napravila, udělala kličku brankářce Ba

chvaddinové a vrátila svěřenkyním trenéra Grundieho vedení. Ve druhé čtvrtině zvýšily Češky po kombinaci trojice Slavie Praha Nováková-Babická-Lehovcová na 3:1. O chvíli později Nikol Babická znovu našla lépe postavenou spoluhráčku, tentokrát Natálii Novákovou, která ještě před přestávkou po další povedené akci završila hattrick.

„Myslím si, že jsme se od nepovedeného mistrovství Evropy v Hamburku sehrály. Vyplňujeme na hřišti místa, která jsme právě v Hamburku neměla pokrytá. Teď nám to docela padá, tak doufáme, že to bude pokračovat dál až do konce turnaje,“ řekla po utkání Nikol Babická.

Kazachstánky sice korigovaly střelou Lobanovové z trestného rohu, rychle ale odpověděla Babická. Ve čtvrté čtvrtině se pak počtvrté trefilaNováková a po pohledné kombinaci upravila na konečných 8:2 Kateřina Laciná. Po prvních dvou zápasech mají české hokejistky skóre 14:3.

„Je to startovní čára, kterou musíme držet a nezkazit žádný další zápas,“ řekla k tomu Lehovcová.

V úterý se utkají s Kanaďankami.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy