HMS: Šance na čtvrtfinále žije. Češi remizovali s Argentinou 3:3

Pretoria, 7. 2. 2023

Čeští hokejisté vydřeli na mistrovství světa první bod. Na konečných 3:3 vyrovnal šestnáct sekund před koncem utkání Josef Trejbal. Češi tak ještě mají šanci postoupit do čtvrtfinále turnaje v jihoafrické Pretorii.

Česko – Argentina 3:3

Tomeš, Plochý, Trejbal – Navarro, Rodriguez, Gonzales

„Byl to super zápas, škoda, že tam nepadlo víc gólů, protože šance jsme na to měli. Navázali jsme na konec včerejšího zápasu proti domácího týmu a šli jsme do toho s vervou. Je škoda, že jsme nebrali všechny tři body“, řekl po zápase Denis Tomeš. „Myslím si, že naše výkonnost jde každým zápasem nahoru, nasazení máme skvělé. Musíme proměňovat šance a dávat víc gólů, protože tím se vyhrávají zápasy,“ doplnil obránce Josef Trejbal.

Češi nastoupili do utkání pouze s devíti hráči v poli, protože obránce Vít Soukup dostal disciplinární trest na jeden zápas za faul v závěru předcházejícího duelu proti domácí Jihoafrické republice.

První šanci si stejně jako v pondělním duelu s JAR připravil Josef Toms, ale tentokrát neskóroval. Na útočné polovině Argentinců Tomáš Hanus dvakrát výborně zmenšil úhel Joaquinu Gonzalesovi. I druhou českou šanci měl devatenáctiletý benjamínek Toms, ale brankář Frias nemusel zasahovat. Tomáš Hanus pak v závěru úvodního dějství podržel český tým při střele Ayala.

I ve druhé čtvrtině pokračovala taktická bitva. Češi se soustředili na to, aby technicky výborně připravené Argentince nepouštěli do kruhu. Ve 14. minutě Ondřej Soukup zdálky rozehrál míček do kruhu, kde ho tečoval nehlídaný Denis Tomeš a svým prvním gólem na turnaji otevřel skóre.

„Řekli jsme si před zápasem, že budeme hledat díry u nich v jejich zóně. To se povedlo. Lukáš Plochý mi odtáhl soupeře, já jsem zůstal sám na středu a tečoval jsem míček prakticky do prázdné brány,“ komentoval gólovou akci Denis Tomeš.

Vyrovnat mohl Facundo Navarro, který se dostal z pravé strany do kruhu, ale těsně přestřelil bránu. Češi tak stejně jako o den dříve v souboji s Jihoafrickou republikou v poločase vedli o jeden gól.

Ve třetí čtvrtině se dlouho čekalo na šanci. Ondřej Soukup střelou vpádu málem překvapil brankáře Friase. Ve 25. minutě se kolem Martina Hanuse podél mantinelu prosmýkl Facundo Navarro a z úhlu střelou pod břevno překonal Tomáše Hanuse. Stav 1:1 ale vydržel jenom chvíli. Lukáš Plochý vběhl  do kruhu a střelou bekhendem vrátil Čechům vedení – Plochý se prosadil i ve třetí zápase na turnaji. Na druhé straně Tomáš Hanus fantastickým zásahem vyrážečkou vytáhl nad břevno střelu Ayala, a tak šel tým trenéra Ludvíka do závěrečné čtvrtiny s vedením 2:1.

K vítězství Čechům chybělo pět minut. Argentinci se dostali do kruhu, a i když se střídající brankář Petr Větrovský stihl přesunout s přihrávkou na volného Gastona Rodrigueze, míček nedokázal vyrážečkou vytěsnit mimo bránu. Necelé tři minuty před koncem navíc Trejbal před kruhem fauloval pronikajícího protihráče a Argentinci zahrávali první trestný roh v utkání. Joaqin Gonzales ho proměnil a soupeř z Jižní Ameriky vedl 3:2.

„Vždycky máme nějakou hloupou chvilku, kdy dostaneme pár gólů. Dlouho bráníme a nějaká skulina se vždycky někde objeví. Spíš bychom ale měli víc těch gólů sami dávat,“ řekl po zápase obránce Josef Trejbal.

Češi nakonec vybojovali alespoň jeden bod. Sedmnáct vteřin před koncem ho zblízka mezi nohy gólmana soupeře vstřelil Josef Trejbal.

„Nějak jsem se motal po kruhu, Martin Seemann dal míček před bránu, ten mi sice sjel z hokejky, ale tak šikovně, že to šlo brankáři mezi nohy. Je to úleva, že se nám podařilo alespoň vyrovnat, ale pořád jsme tady ještě nevyhráli. Teď potřebujeme vyhrát další dva zápasy, což určitě nebude jednoduché, ale je to v našich rukou,“ řekl po zápase autor vyrovnávacího gólu Trejbal.

Čeští pozemkáři získali na mistrovství světa první bod a stále ještě mají šanci na postup do čtvrtfinále. Ve středu se utkají s Austrálií, která má stejně jako Češi jeden bod, ve čtvrtek budou jejich soupeři Íránci, kteří mají 6 bodů, o jeden méně než vedoucí tým skupiny B Argentina.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy