HMS: První porážka českých pozemkářek. Kanadě podlehly 2:3

Pretoria, 7. 2. 2023

České hokejistky promarnily první příležitost zajistit si postup do čtvrtfinále mistrovství světa v halovém hokeji v jihoafrické Pretorii. S Kanaďankami rychle prohrávaly 0:2 a otočit skóre už se jim navzdory velkému množství šancí nepodařilo. Jejich dalšími soupeřkami budou ve středu ráno Ukrajinky.

Česko-Kanada 2:3

Kolářová, Babická – McCroryová, Wongová, Leahyová

Po dvou hladkých vítězstvích nad Belgií (6:1) a Kazachstánem (8:2) nastoupily české hokejistky k utkání proti Kanaďankám s cílem vybojovat třetí výhru a s ní i jistotu postupu do čtvrtfinále.

Začátek zápasu ale svěřenkyním trenéra Grundieho nevyšel. Nejdřív si Natálie Hájková neporozuměla s brankářkou Barborou Čechákovou, Samantha McCroryová získala míček a po rychlé kličce poslala Kanaďanky do vedení. O chvíli později se do kruhu dostala Ziraldová, přihrávkou do druhé vlny našla Elise Wongovou a český tým prohrával 0:2.

„Byl to pro nás šok, protože v prvních dvou zápasech jsme vždy dokázaly vstřelit první gól my, a dlouho nám trvalo, než jsme na to dokázaly zareagovat,“ řekla po utkání obránkyně Lucie Duchková.

Češky své šance v úvodu neproměnily. Jednou se míček svezl po tyči zpět do hřiště, střelu Nikol Babické z velkého úhlu pro změnu vykopla brankářka Harrisová.

Ve druhé čtvrtině pokračovala snaha českých hokejistek o zdolání obrany Kanaďanek, buď ale chyběla přesnost, jako v případě Anny Vorlové, nebo české akce přerušovali rozhodčí, protože viděli technicky nečisté provedení úderů.

„S tím máme trochu problém. Na poradě jsme si říkaly, že si potřebujeme nevnímat rozhodčí a hrát naši hru, ale dnes se nám to od začátku nedařilo,“ řekla k emocím kvůli sporným výrokům rozhodčích Anna Kolářová.

Po přestávce se stupňoval český tlak. V pádu střílela Nikol Babická, ale brankářka Harrisová zasáhla. Až ve 24. minutě Češky vybojovaly první trestný roh. Tereza Mejzlíková rozehrála na Annu Kolářovou, která prostřelila gólmanku soupeřek a snížila na 1:2. O chvíli později ale po zásahu Vorlové na půlce odpískali standardní situaci i ve prospěch soupeřek, kterým se ovšem rozehrání míčku nepovedlo. K zakončení trestného rohu se dostala i Adéla Lehovcová, ale míček poslala nad bránu, a navíc si při střele pochroumala pravé koleno. Do utkání se ale později vrátila.

Češky počítaly jednu šanci za druhou: Natálie Nováková střílela zobákem, Anna Kolářová mířila z trestného rohu vedle a při dalších dvou příležitostech nedokázala Kolářová resp. Babická čistě zpracovat rozehrávku.

V polovině čtvrté čtvrtiny vybojovala McCroryová na Tereze Mejzlíkové trestný roh a Kathleen Leahyová prostřelila mezi nohama vybíhající brankářku Čechákovou. Kanaďanky se z vedení 3:1 těšily jenom chvíli, Tereza Duchkové přihrála z pravého křídla Nikol Babické, která snížila na rozdíl jediné branky. Vyrovnat už ale české hokejistky nedokázaly a na turnaji zapsaly první porážku.

„Porážka nás mrzí, protože na soupeřky jsme si věřily. Zhruba 80 % času jsme byly na jejich polovině. Měly jsme šance, měly jsme trestné rohy, ale neproměňovaly jsme je. Dnes nebylo štěstí na naší straně, sama ani nevím, co jsme dělaly špatně“, shrnula utkání Kolářová.

Druhý pokus zajistit si postup do čtvrtfinále budou mít ve středu ráno proti Ukrajinkám, bronzovému týmu z prosincového mistrovství Evropy v Hamburku.

„Bude to oříšek. Hrajeme už v 8:30 ráno, takže budeme mít brzký budíček. Musíme se dobře připravit a dobře vyspat. Chceme urvat tři body, protože chceme ze skupiny postoupit z prvního nebo druhého místa,“ doplnila Kolářová.

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy