U18 holky: Očekávání od 4 Nations a ME v Záhřebu!

Dívčí výběr U18 přes zimu nezahálel a dále pracoval na své kondiční připravenosti, aby po hale mohl přesunout focus především na hokejovou část. Děvčata čeká o prázdninách velký test v podobě ME v hřejivém Záhřebu. Příprava je nabitá. V plánu mají zatím více než 10 celodenních srazů. I večerní tréninky si našly své místo v přípravě, ale největší prověrkou před samotným mistrovstvím bude pro holky turnaj 4 Nations v německém Aachenu. Zahrají si například proti domácím nebo se postaví tváří v tvář Belgii.

Čím si holky prošly v kondiční přípravě přes zimu a jestli nastala nějaká změna nám prozradil Jan Pádecký.

“Změna nastala rozhodně. Obecně ve sportu platí, že v sezóně se sportovci věnují více samotnému sportu a méně jiným aspektům, jako je kondice a mimo sezónu se ty váhy zase otočí. V pozemním hokeji je jarní, podzimní a halová sezóna. My jsme se rozhodli věnovat přes halu více kondici než hokeji, a to z několika důvodů – herní výkonnost v hale jsme upozadili, jelikož jsme neměli žádné klíčové turnaje a zadruhé obecně v hale je méně hokeje kvůli dostupnosti hal atd. Takže od konce podzimní sezóny holky trávily více času s kondicí. Teď se pomalu misky vah otáčí a bude zase více hokeje.”

Na co jsi kladl největší důraz?

“Největší slabinou českého pozemního hokeje je „vysoce intenzivní vytrvalost“. Díky datům od národních týmu jiných zemí si můžeme testováním celkem snadno udělat přehled o tom, v čem pokulháváme za světem nejvíce. Takže „vysoce intenzivní vytrvalost“ byla pro zimu moje priorita číslo jedna. Ovšem trénink nikdy nefunguje tak, že by se člověk věnoval jednomu konkrétnímu aspektu dlouhou dobu, ale spíše jsou určité cesty, které k tomu cíli vedou. Organismus potřebuje stressor (trénink), aby se adaptoval (zlepšil). Kdyby byl trénink stejný například půl roku, tak už si tělo zvykne a stressor ztrácí svou účinnost. Takže jsme postupně šli od větších objemů do intenzivnějších „věcí“. Prioritou číslo 2 byla silová složka, přičemž tím, že jsou holky začátečnice z pohledu silového tréninku, tak jsme se dlouho věnovali čistému obyčejnému progresivnímu overloadu – pro laika úplně jednoduchý, obyčejný silový trénink, který ale dobře funguje.”

Začíná venkovní sezóna, pozmění se holkám příprava?

“Za rohem je turnaj v Německu, což pro nás bude první zkouška po zimní přípravě a pak ME v Chorvatsku. Abych nezapomněl, ultimátní cíl je, aby holky bavilo to, co dělají, respektive, aby měly radost. A já tak trochu doufám, že uvidí, že se jim hraje lépe, a tím pádem je bude hokej víc bavit. Během venkovní části bude převažovat hokej nad kondicí. Mé trenérské cíle pro venkovní sezonu jsou dále pokračovat v silové přípravě, která bude též jiná než v zimě. Do toho se budeme věnovat trochu rychlosti a plyometrie, což bude pro holky „trénink za odměnu“, protože i přes vysokou intenzitu ten typ tréninku nebolí tak, jako tréninky v zimní přípravě. Také máme v plánu testování na konci března a další na konci sezóny, zde bude další prostor na evaluaci, co jak fungovalo/nefungovalo.”

Martin Capouch prozradil, co holky trápí a na jaké aspekty se zaměří na hřišti.

“V první řadě se zaměříme na to, aby holky do hokeje přenesly svou kondiční přípravu, na kterou bylo zaměřeno zimní období. Budeme tedy dbát na vysokou intenzitu hry během tréninků. Dále nás trápí nedostatečná produktivita v zakončení. To bude tedy další aspekt, na který se v této části přípravy zaměříme.”

Lindo, jak hodnotíš možnost takto nadupané přípravy, projevuje se i v sehranosti?

“Určitě to vnímám jako skvělou příležitost se na Evropu připravit, protože holky, co hrály Evropu v této kategorii před námi takové možnosti neměly. Naši trenéři se o nás skvěle starají a myslím si, že na nás jsou vidět pokroky které děláme. Přes zimu jsme makaly na fyzické stránce a teď je potřeba to využít na hřišti. S holkami se připravujeme již rok. Myslím, že jsme docela sehrané, ale pořád je na čem pracovat. Čeká nás posledních pár měsíců přípravy, dáme do toho všechno. Dovolím si mluvit za celý tým a říct, že už se těšíme, až to vše budeme moct předvést na hřišti,” svěřila se kapitánka týmu Linda Nedvědová

Širší nominace 28 hráček vypadá zatím takto:

Kantoříková Klára – HC 1972 Rakovník
Hradilová Nela – HC 1972 Rakovník
Jindráková Anna – HC Bohemians Praha
Jindráková Eliška – HC Bohemians Praha
Nedvědová Linda – HC Bohemians Praha
Bendová Tereza – HC 1946 Praga
Kozlová Tatáňa – HC 1946 Praga
Fousková Eliška – TJ Mnichovice
Matějovská Marie – TJ Mnichovice
Mudrová Anna – TJ Mnichovice
Mudrová Pavlína – TJ Mnichovice
Pažitková Veronika – TJ Mnichovice
Svyščuk Diana (GK) – TJ Mnichovice
Eykma Dominique – SK Slavia Praha
Fričová Veronika (GK) – SK Slavia Praha
Horešovská Kateřina – SK Slavia Praha
Kvasničková Nela – SK Slavia Praha
Nová Linda – SK Slavia Praha
Nová Lucie – SK Slavia Praha
Řeháková Karolína – SK Slavia Praha
Šimková Anna – SK Slavia Praha
Uhrová Adéle – SK Slavia Praha
Vitošková Anna – SK Slavia Praha
Nováková Zuzana – SK Slavia Praha
Minaříková Kamila – Slavia Hradec Králové
Brejchová Daniela – TJ Plzeň-Litice
Duchková Jana – TJ Plzeň-Litice
Linková Anna (GK) – TJ Plzeň-Litice

-top- , -jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy