ME U18 kluci: Češi ovládli mistrovství Evropy a slaví postup do nejvyšší divize!

Ve Walesu, konkrétně pak v malebném městečku Swansea, se na začátku července odehrává ME juniorů do 18 let. Češi budou bojovat v základní skupině s Lucemburskem, Švýcarskem a Slovenskem o dvě místa v semifinále. Vítěz skupiny ve Walesu si zajistí příslušnost v následujícím ME skupiny A, druhý a třetí celek poputuje do divize B, na celky od čtvrtého místa pak čeká divize C.

15.7.2023
Česká republika 4:3 Itálie
(1:0, 0:0, 1:2, 2:1)
Góly: Hána 3x, Lupáč

Sobotní finále bylo vyvrcholením druhé divize mistrovství Evropy chlapců do osmnácti let a jeho hlavními aktéry se stala Česká republika a Itálie. Naši chlapci se po přesvědčivém vítězství proti domácímu Walesu postavili ve vysněném finále Itálii, která do finále prošla jenom velmi těsně, když zvítězila v semifinále až na samostatné nájezdy a nechala tak do té doby suverénní Švýcarsko v boji o bronz. Jak už bylo pro Český tým zvykem do zápasu vstoupil lépe, nežli soupeř. Kapitán Matyáš Hána přiblížil Česko k vítězství již v páté minutě a daroval svým spoluhráčům trochu klidu na hokejkách. Soupeř po rychlém gólu nepatrně polevil a český tým se toho s radostí chopil kontrolujíc hru každou minutou o trochu více. Na další branku si však fanoušci museli počkat až do druhého poločasu, kdy se opět rozvlnila síť italské branky a Jonáš Lupáš prohloubil vedení českého týmu na 2:0. Itálie však ještě nebyla ochotná boj o vítězství vzdát a během čtyřech minut skórovala hned dvakrát vyrovnávajíc stav na 2:2. Třetí čtvrtina tak skočila za nerozhodného stavu, dávajíc naději oběma týmům. Do poslední patnáctiminutovky Češi vstupovali se vším. Hrdinou zápasu se stal kapitán a nejlepší střelec českého týmu, Matyáš Hána, který byl v posledních patnácti minutách schopen proměnit dva trestné rohy a zkompletoval tak hattrick. Česko se tak opět ujalo vedení a zbytek zápasu se snažilo odolával italským nátlakům a udržet vítězný stav. Soupeř byl schopen stav zápasu ještě snížit na 4:3 v poslední minutě. Posledních šedesát vteřin však nebylo dost na překonání českého týmu a naši chlapci si tak ovládli celé mistrovství a zaslouženě postupují do nevyšší divize! Gratulujeme!


14.7.2023
Česká republika 5:2 Wales 
(1:1, 2:0, 1:1, 1:0)
Góly: Troníček, Holík 2x, Hána 2x

Za silného deště a větru se český tým postavil v semifinálovém utkání proti Walesu. Favorit fanoušků byl bezpochyby domácí tým, který obdržoval hlasitou podporu z tribun vedle hrací plochy. Český tým se však nenechal domácí podporou rozhodit a do zápasu vstoupil lépe, než soupeř. Pouhé tři minuty trvalo, než domácí fanoušky umlčel první českou brankou Vojtěch Troníček a poslal Česko do vedení. Radost však netrvala dlouho, když Wales o několik minut později rozvlnil českou síť a srovnal na 1:1. První čtvrtina tak skončila za nerozhodného stavu 1:1. Čtvrtina druhá se nesla ve znamení českých barev. Naši chlapci byli schopni vrátit se zpět do zápasu a ujmout se vedení dvěma brankami. Hrdinou druhé patnáctiminutovky se stal Adam Holík, který byl autorem obou výše zmíněných branek. Do druhého poločasu již Česko vstupovalo s naprostou kontrolou nad utkáním. Kapitán týmu Matyáš Hána ještě prohloubil české vedení dvěma proměněnými trestnými rohy. Domácí Wales se snažil na český nátlak odpovědět, ale výsledkem byla pouze jedna branka, která na triumf v zápase nestačila. Soupeř tak doplatil na podcenění týmu z malé země uprostřed Evropy. Český tým se tohoto pochybění pevně chopil a proměnil jej ve vítězství v semifinálovém utkání a postupu do finále!

Semifinále nám popsal Štěpán Šmíd:

,,Z mého pohledu byl zápas určitě povedený. Opět jsme se chopili šance a vstoupili do zápasu rychlou brankou a strhli vedeni na svou stranu. Poté jsme soupeře trošku pustili do zápasu a nechali jsme je rychle srovnat. Tohle nás naštěstí nemuselo dlouho mrzet, protože jsem vzápětí skórovali hned dvakrát a vedení se opět ujali. Po čtvrtém góle jsme opět trošku zaspali a nechali soupeře opět skórovat. Trošku jsme se lekli, že to Wales nakopne, ale naštěstí díky proměněným rohům jsme dovedli zápas do vítězného konce.“

12.7.2023
Česká republika 14:1 Slovensko
(6:0, 4:0, 1:0, 3:1)
Góly: Toms 4x, Slavíček, Holík 2x, Tykal 2x, Šteiner, Hána 2x, Janů, Mušínský

Po volném dni český tým nastoupil ve třetím zápase proti Slovensku. Bratři ze Slovenska zatím neměli v turnaji mnoho štěstí a prohráli vysoko s každým, kdo se jim postavil, přesto ležel na českém týmu těžký úděl – nepodcenit svého soupeře. Chlapci se naštěstí nenechali ovlivnit statistikami a do zápasu vstoupili jako do každého jiného. Agresivní taktika se vyplatila, když Jan Slavíček poslal český tým do vedení již v první minutě zápasu. O tři minuty později zvýšil na 2:0 Adam Holík a o necelé dvě minuty později vedení českého týmu ještě prohloubil Tomáš Tykal. Češi se z minulého zápasu poučili, a i přes tři gólový náskok nepolevovali na bojovnosti, což se zanedlouho projevovalo na skóre. Po patnácti minutách neustálých útoků se stav zápasu zastavil na suverénních 6:0 pro Českou republiku. Zbytek utkání odehráli chlapci v poněkud volném tempu. Branek stále přibývalo, avšak bylo viditelné, že se Češi šetří do dalších utkání. Slovensko bylo schopné odpovědět na český nátlak pouze jediným gólem, který však na konečný výsledek zápasu měl pouze malý vliv. Český tým si tak odnáší další výhru, tentokrát za vysokého skóre 14:1. Nejvíce branek v tomto utkání měl na svědomí teprve 14letý benjamínek týmu František Toms. Za zápas se Slovenskem zapsal Toms hned čtyři trefy.

10.7.2023
Česká republika 2:3 Švýcarsko
(2:1, 0:1, 0:1, 0:0)
Góly: Lupáč 2x

Poháněný výhrou z prvního utkání, nastoupil český tým ve druhém zápasu mistrovství. Soupeřem jim tentokrát bylo Švýcarsko, které předešlý den deklasovalo Slovenský tým. S jednou výhrou na kontě tak byla motivace na získání dalších bodů vysoká. Výhra by znamenala vyhoupnutí se na první místo v tabulce a přiblížení k pozici v horním kříži. Český tým do zápasu vstoupil znamenitě. Jonáš Lupáč se trefil do Švýcarské branky hned dvakrát, a to vše během prvních pěti minut zápasu. Po úvodních gólech měli naši reprezentanti zápas ve svých rukách a nad Švýcarskem si pomalu budovali kontrolu. Možná právě komfort dvougólového vedení nechal usnout český tým na vavřínech a Švýcarsko každou minutou dobývalo kontrolu zápasu zpět na svou stranu. První Švýcarský gól na sebe nenechal dlouho čekat. Snížení na 2:1 přišlo v desáté minutě a soupeře vrátilo zpět do zápasu. Tempo zápasu z české strany polevilo a Švýcarsko mělo šanci se opět rozehrát. Krátce po začátku druhé čtvrtiny se soupeři podařilo proměnit trestný roh a stav zápasu byl vyrovnán na 2:2. Také další branka padla z hokejky soupeře a Švýcarsko se tak ujalo vedení za těsného stavu 3:2. I přes mnoho šancí na obou stranách ani jeden tým nebyl úspěšný a zápas byl rozhodnut. V druhém zápase si Česká republika připisuje prohru za těsného stavu 2:3.

Na dojmy ze zápasu jsem se zeptali Adama Holíka:

,,Do zápasu jsme šli s jasným cílem získání tří bodů. Ze začátku jsme na soupeře hodně tlačili, což nám umožnilo dát dva rychlé góly a dostat se do vedení. Bohužel potom jsme začali chybovat, což Švýcarsko využilo a dva góly nám vrátilo. Dorovnání nás rozhodilo a my přestali hrát a toho se Švýcarsko opět chytlo a ujalo se vedení. Poté už bylo těžké se k nim dostat a i přesto, že jsme je poslední čtvrtinu hodně tlačily, nepovedlo se nám vyrovnat.“


9.7.2023
Česká republika 6:3 Lucembursko
(3:1, 2:0, 0:0, 1:2)
Góly: Troníček 2x, Šmíd, Lupáč 2x, Hofman

V premiérovém utkání na mistrovství Evropy naši chlapci nastoupili proti Lucembursku. Netrvalo dlouho a česká lavička se mohla radovat, když trestný roh proměnil již v druhé minutě zápasu Vojtěch Troníček. Naneštěstí, ani Lucembursko si nenechalo nic líbit a krátce po úvodním gólu vyrovnalo stav na 1:1. Český tým měl nad soupeřem očividnou převahu a góly do lucemburské branky padaly v pravidelných intervalech. Silnou stránkou našich reprezentantů se ukázaly být trestné rohy, které byly zdrojem hned dvou branek v úvodu zápasu. Oba měl na svědomí Troníček. Do konce první poloviny se trefil ještě Štěpán Šmíd a dvakrát Jonáš Lupáč. Stav v poločase se tedy zastavil na suverénních 5:1 pro Českou republiku. V poločase druhém tempo polevilo, což dalo prostor soupeři vrátit se do hry. Český tým obdržel mnoho karet a Lucembursko si začalo pomalu probíjet cestu k české brance. Deset minut před konce se podařilo zvýšit vedení českého týmu, netradičně z penalty. Střelcem šestého českého gólu se stal Lukáš Hofman. Výsledková tabule ukazovala posledních deset minut zápasu a Lucembursko jako by načerpalo nové síly. Během dvou minut se soupeři podařilo snížit stav na 6:3 díky dvou proměněným trestným rohům. Český tým naštěstí ubránil poslední nátlaky soupeře a z prvního zápasu mistrovství Evropy si odnášel suverénní výhru 6:3.

Na čem budou chtít kluci zapracovat do příštích zápasů nám pověděl Tomáš Veverka:
,,Do zápasu jsme nastoupili s chutí a sílou, věděli jsme, pro co si jdeme – 3 body. Chtěli jsme ukázat, že máme na to to tady vyhrát. Což myslím, že se nám ve většině situací dařilo, až na zbytečné karty a chyby, které občas nastaly. Musíme zlepšit disciplínu, nenechávat se zbytečně vylučovat a zapracovat na komunikaci, která v prvním zápase také nebyla úplně dostatečná.”

-top-, -kik-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy