ME U18 dívky: Český tým veze ze Záhřebu stříbro s chutí zlata!

Po hořkosladkém turnaji v roce 2021, kdy naším bronzovým dívkám těsně utekl postup do A divize se letošní mistrovství Evropy dívek do osmnácti let odehraje v Chorvatském Záhřebu. Tým pod vedením Martina Capoucha vyráží na turnaj s velkým sebevědomím a vidiny medaile a možného postupu. Český tým se ve skupině potká s Chorvatskem, Litvou, Švýcarskem a Itálii.

15.7.2023
Česká Republika 2:2 Litva
(0:0, 1:1, 1:0, 0:1)
Góly: Minaříková, Nová

Poslední zápas se naše reprezentantky postavili Litvě. Dle očekávání se český tým chopil zápasu a plně kontroloval jeho průběh. I přesto, že se míček pohyboval převážně na litevské polovině, koncovka se českému týmu opět nedařila. Mnoho šancí, které si reprezentantky vytvořily byly neúspěšné nebo neprošly litevskou obranou. První branku vstřelila až v druhé čtvrtině Kamila Minaříková. Česká dominance byla naprosto zřetelná, avšak i takové zápasy jsou ošemetné, zvláště pro brankáře na straně dominujícího týmu. Taková utkání pro gólmany znamenají minimum práce, ale šance, které se k nim dostanou jsou povětšinou nebezpečná přečíslení, a ty se brání zvláště těžko. Na takový přečíslení český tým tentokrát málem doplatil, když se stav zápasu po třetí čtvrtině zastavila na 1:2. Poslední patnáctiminutovka se tak stala klíčovou pro vítězství celého turnaje. Češky potřebovaly výhru, aby si zajistily celkové vítezství v turnaji a nemusely se spoléhat na výsledky ostatních utkání. I přes neutuchající nátlak z našich hokejek se českému týmu podařilo již pouze vyrovnat, když osm minut před koncem rozvlnila litevskou síť Lucie Nová. Z utkání tak oba týmy odcházely s jedním bodem a český tým musel počkat na výsledek duelu mezi Itálii a Švýcarském. Itálie naneštěstí vyšla ze zápasu vítězně, čímž na body předběhla Českou republiku.
Naše dívky tak obsadily krásné druhé místo! Za zmínku také stojí, že Linda Nová se stala nejlepší střelkyní turnaje společně s Italkou Di Paolovou!
Gratulujeme!


14.7.2023
Česká Republika 1:3 Švýcarsko
(0:0, 0:0, 0:2, 1:1)
Góly: Nová

V předposledním zápase Český tým vyzval Švýcarsko. Již od začátku předváděly naše dívky čistý a zodpovědný hokej, který jim zajistil kontrolu nad zápasem. V koncovce měly však Češky smůlu. Tvoření gólových šancí nebyl problém, avšak proměnit tyto šance se ukázalo být ošemetné pro oba týmy. Na první branku si tak fanoušci museli počkat až do druhého poločasu. Síť české branky se rozvlnila v 39. minutě a Švýcarky se tak ujaly vedení. Tempo hry bylo brankou neovlivněno a Česká republika tak neúnavně tlačila na svého soupeře v naději vyrovnání. I přes očividnou dominanci Českého týmu se však neproměněné šance jenom sčítaly. Zaváhání opět využil soupeř a zvýšil své vedení na 2:0. Branky se český tým dočkal až ve čtvrtině poslední, kdy gólové sucho prolomila Linda Nová. Snížení čéškám dodalo chuť dohry a motivovalo je k vyvíjení tlaku, naneštěstí kvůli dvěma vyloučením byl český tým o dvě hráčky kratší. Vyvíjet tlak na soupeře v takovém počtu jde jenom těžko. V posledních minutách Švýcarky ještě navýšili své vedení a Češky tak odcházely bez bodu.

K nešťastné prohře se nám vyjádřila Lucka Nová:

,,Já si myslím, že jsme hrály hezky. Bohužel jsme chtěly vyhrát až moc, a proto jsem začaly brát balónky a dělat chyby, které nás stály góly. Měly jsme hodně trestných rohů, ale bohužel kvůli nekvalitní trávě, která znemožňovala balónek přijmout a osobním chybám se nám nepodařilo rohy proměňovat.“

12.7.2023
Česká Republika 2:1 Itálie
(1:0, 0:0, 1:1, 0:0)
Góly: Nová, Jindráková

Začátek zápasu byl přesně dle představ, Češky převzaly kontrolu nad zápasem, během chvíle si tým vytvořil několik šancí, padla tyčka, ale netrvalo dlouho, než přišel první gól. V 6 minutě zápasu se z gólu radovala Linda Nová. Zápas se začal rýsovat jako jednoznačný na naši stranu. Ale jak šel čas, hráčky začaly chybovat a hra začala být nahoru dolů, opadlo tempo a většinu šancí, co si vytvořily běhavé a individuální Italky jim Češky prakticky darovaly. Zápas začal být dramatický jak pro hráčky, tak pro fanoušky. I když tomu výsledek tolik nenaznačuje, hokejově na tom byl náš výběr rozhodně lépe. Poslední čtvrtina byla velmi napínavá, dohrávaný roh Itálii za stavu 3:2 pro Česko – strach z výsledku byl rozhodně na místě. Dívky dokázaly posledním nátlakům soupeřek odolat a připisují si cenné tři body do tabulky.

11.7.2023
Česká republika 3:2 Chorvatsko
(0:1, 1:0, 2:1, 0:0)
Góly: Uhrová, Nová 2x 

Prvním soupeřem našich dívek na mistrovství Evropy bylo Chrovatsko. Již od počátku nebyl průběh zápasu dle představ Českého týmu. Chorvatky, které již měly jedno utkání za sebou, na naše dívky vyběhly velmi agresivně a zajistily si vedeni hned v první čtvrtině. Trvalo necelých deset minut, než se český tým pomalu vzpamatoval z brzkého gólu a opět se dostal do zápasu. V druhé čtvrtině se začaly váhy obracet a Česko pomalu ale jistě přebíralo kontrolu nad zápasem. V 22. minutě se české úsilí proměnilo v první branku, a to z hokejky Adély Uhrové. Vyrovnání uklidnilo napjatou atmosféru a přineslo klid na hokejky českých hráček. Vstup do druhého poločasu byl významně lepší a po proměněném trestném rohu Lindy Nové se Česká republika ujala vedení. Zápas se začal odehrávat téměř kompletně v české režii a soupeř ohrozil českou branku pouze z přečíslení, ze kterých ani jedno pro Chorvatky neskončilo úspěchem. Vedení český tým ještě prohloubil, když se Linda Nová trefila podruhé z trestného rohu necelých šest minut po své úvodní trefě. Soupeři se povedlo ještě snížit stav na 3:2 po proměněné penaltě, avšak tento trestný úder se stal posledním gólem zápasu. Český tým si tak připisuje první cenné body do tabulky.

K těsné výhře nad Chorvatskem se nám vyjádřila Jana Duchková:
,,Z mé strany byl dnešní výkon povedený. Bojovaly jsme a plnily přání trenérů. Přesto se tam nějaké mezery ve výkonu objevily, ale naštěstí jsme byly schopné se vzpamatovat a vrátit se zpět do zápasu. V zápase nám chyběla dravost. Soupeřky do nás naběhly velmi agresivně, což nás na začátku zaskočilo a trvalo nám dlouho se z toho vzpamatovat. To určitě musíme do příštích utkání zlepšit.“

-kik-, -top-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy