ME Muži: Turnaj zakončujeme ve velkém stylu, máme páté místo!

Od 23. do 29. července čeká naše muže mistrovství Evropy divize B, tedy druhé nejvyšší kategorie. Vše se odehrává v Irském hlavním městě Dublinu. Soutěž je nepostupová, a tak se hraje hlavně o celkové pořadí.

Česko – Turecko 7:1 (2:0, 2:0, 2:1, 1:0)

G: 4x Plochý, Tomeš, 2x Uhlíř – Ekinci

Alespoň na závěr turnaje se urodil velmi pohledný výsledek. Naši muži dokázali jednoznačně přehrát Turky a v podstatě je nepustili do zápasu. Skóre otevřel v osmé minutě Tomeš a odšpuntoval českou přestřelku. Jediným škraloupem na dnešním výkonu může být to, že z osmi rohů se podařilo proměnit pouze jeden. Velký podíl na celkovém výsledku měl Plochý, který nepřispěl pouze čtyřmi brankami, ale i skvělými akcemi. Díky prohře Švýcarska si naši muži vybojovali celkové páté místo.

„Do zápasu jsme vstoupili s nasazením a odhodláním,“ popisuje předzápasové nastavení Lukáš Plochý. „Rychle jsme vstřelili dvě branky, to nás taky uklidnilo. Celý zápas jsme měli pod kontrolou, možná až na poslední čtvrtinu, která byla trochu nahoru dolu. Pro nás je super, že jsme turnaj zakončili výhrou, ještě takhle vysokou.“

28.7. Česko – Švýcarsko 2:2 (1:0, 0:1, 0:0, 1:1)

G: 2x Plochý – Stomps, Hug

První utkání dolního kříže skončilo pro náš výběr pouze remízou. Velký podíl na tom měly dvě penalty, jedna pro každý z týmů. Obě dvě skončily za brankovou čárou. Jedním z rozdílových parametrů byly rohy. Český tým měl jeden a ten dokázal úspěšně proměnit hned v páté minutě Plochý. Naopak Švýcaři za záda našich brankářů neprocpali ani jeden ze šesti.

„Dneska jsme určitě chtěli vyhrát. Do teď se nám moc nedařilo, takže bohužel z toho je jen spodní kříž,“ hodnotí Lukáš Benda. „Švýcary známé, měly jsme u nich i přípravu. Bohužel jsme zase dostali zbytečnou kartu, potom nám už chyběly síly. Výsledek je remíza 2:2, co na to víc říct. Zítra chceme zakončit turnaj výhrou a aspoň trochu s úsměvem.“

26.7. Česko – Ukrajina 1:5 (0:1, 0:2, 0:2, 1:0)

G: Tomeš – Popov, Koshelenko, Onofriiuk, Kovalenko, Paziuk

Pakliže chtěli naši reprezentanti pomýšlet na semifinále, museli vyhrát. To se jim však nepovedlo. Nedokázali odstranit problémy s nedůrazem v obraně, ani ty s nedostatkem střel. Nabídlo se jim hned osm rohů, ze kterých využili pouze jeden, který navíc byl v předposlední minutě, když už na obrat nebyly síly. To Ukrajina dohrávaný roh zužitkovala hned v sedmé minutě. Ve druhé čtvrtině dvěma dalšími navýšila, a když po změně stran padly dva slepené góly, bylo již prakticky rozhodnuto. Český tým neměl na větší vzdor dostatek energie a štěstí v útočné fázi, proto se musí spokojit s bojem o 5. až 8. místo.

Hrát budeme 28.7. se Švýcarskem od 12:30 a 29.7. s Tureckem od 9:00 o páté místo.

25.7. Česko – Portugalsko 4:3 (0:1, 1:0, 2:1, 1:1)

G: Klaban J., Hes, 2x Plochý – Castro, Ribeiro, Ventosa

Ve veledůležitém utkání se čeští reprezentanti střetli s Portugalskem. To v zápase s Ukrajinou prohrálo, a tak by jakýkoliv jiný výsledek než výhra velmi zkomplikoval naděje na postup. Již po pěti minutách ale poprvé prostřelil brankáře Castro. Povedlo se mu to kvůli nedůrazu v obraně, která hráče v bílém provázela skrz celý duel. Hráči z Pyrenejského poloostrova se rozhodně nebáli zakončovat a pálili bez přípravy z všemožných pozic. Jejich pokusy ale dokázal velmi dobře likvidovat brankář Větrovský. Naopak Čechům se do střelby moc nechtělo. Několik branek bylo spíše vymodlených a dotlačených za brankovou čáru. Důkazem toho byla i ta poslední, která ale vše rozhodla. Pouhé dvě minuty před koncem se o ni zasloužil Plochý a o postup do semifinále si tak zahrajeme ve středu s Ukrajinou.

„Dnešní zápas byl poměrně těžký a klíčový v tom, jestli postoupíme do horního kříže,“ říká o postupové matematice brankář Petr Větrovský. „Výhra byla hodně náročná, moc se nám nedařilo, nehráli jsme naši hru. Podařilo se nám ale dotlačit několik útoků až do gólu. Obrana držela poměrně pevně, povedlo se nám i vyběhnout několik rohů a moc toho nepustit. Nakonec jsme uhráli výsledek 4:3, tedy důležitou výhru s tím, že zítra ale potřebujeme další, abychom dosáhli našeho cíle. Musíme předvést to samé, co jsme předvedli dnes, a ještě k tomu něco přidat, abychom postoupili do semifinále.“

23.7. Česko – Irsko 0:9 (0:0, 0:3, 0:3, 0:3)

G: 2x McKee, 2x Murray, Duncan, Walker, 2x Cole, Johnson

První představení našeho týmu nebylo optimální. Proti jednomu z favoritů se ukázaly herní nedostatky, které oproti 13. týmu světa máme. I přesto byla ale první patnáctiminutovka slibná, dokázali jsme držet krok a v jejím závěru se navíc dostal do velké příležitosti Capouch. Poté to ale byla již spíše jednostranná záležitost. Naši soupeři dokázali po pár minutách využít nedůraz v našem kruhu a poprvé překonali brankáře Větrovského. Do poločasu se jim podařilo síť rozvlnit ještě dvakrát. Ani střídání brankářů v poločase nepomohlo. Irové pokračovali ve velmi kvalitních nahrávkách, které završovali perfektním driblinkem a precizním zakončením. Naopak našemu týmu rychle ubývaly síly.

„Hned první zápas byl proti favoritovi turnaje. I přesto ale byl začátek dobrý. Byly tam nějaké šance, jen se nám je nepovedlo proměnit,“ říká o vývoji kapitán mužstva Adam Uhlíř. „Postupem času jsme, hlavně tedy od druhé poloviny, tahali více za kratší konec. Nyní nás ale čekají dva nejdůležitější zápasy, když je vyhrajeme, postoupíme do semifinále, což je našim cílem.“

-ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy