ME žen: Češky ovlávdly skupinu, v semifinále je čeká Wales

Česko – Slovensko 14:0 (1:0, 5:0, 4:0, 4:0)

G: 3x Laciná, 2x Topinková, 3x Lehovcová, 2x Babická, Decsy, 2x Hájková, Nováková

Češky to dokázaly! K prvnímu místu ve skupině potřebovaly vítězství alespoň o 14 branek – přesně takový počet nakonec i vstřelily. Nerodilo se to ale vůbec jednoduše. Již v první čtvrtině se jim dařilo soupeřky nepustit do žádných šancí, střelecky to ale tak slavné nebylo. Ve druhé patnáctiminutovce přišlo nahrazení brankářky za hráčku z pole, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. Slovenky se totiž od té chvíle prakticky nedostaly za polovinu hřiště, naopak Češkám se dařilo dobře kombinovat, dostávat se do šancí a hlavně navyšovat skóre. Rozhodující moment přišel v posledních 15 minutách, když po jednom z pár brejků byl nařízen trestný roh v neprospěch domácích. Slovenské útočnice s ním ale naložily velmi špatně – míček jim ujel a z následného protiútoku ještě inkasovaly. Po posledním hvizdu bylo jasné, že oslavy mohou začít! V semifinále se reprezentantky střetnou s Walesem.

Wales – Litva 5:0 (0:0, 3:0, 2:0, 0:0)

G: 3x Hoskins, Hughes, Richards

Wales si stále drží své postupové naděje! Díky výhře nad Litvou musí doufat ve výhru Francie. To by mohlo pomoct i Češkám, protože Wales bude na OH nastupovat v barvách Velké Británie, a tak by bylo jejich případné postupové místo na kvalifikaci volné. Výhru si ale jistě zasloužily, i přestože se v první čtvrtině nedařilo najít cestu do kruhu. Poté ale na litevskou obranu našly recept a nedaly soupeřkám šanci.

Rakousko – Francie 0:5 (0:1, 0:3, 0:1, 0:0)

G: 2x Le Nindre, 2x Lhopital, Lesgourgues

Další pětigólová výhra, ač by se to nemuselo na první pohled zdát, znamená velké věci i pro Češky. Vzhledem k tomu, že díky ní postupuje ze skupiny B Francie a Wales, stačí domácímu týmu několik variant, aby se již dnes dostal na kvalifikaci OH! Výhra Francie se rodila, stejně jako u dnešního prvního zápasu, poměrně hladce. Rakušanky se nedostaly takřka do zápasu, naopak jejich soupeřky si připisovaly jednu šanci za druhou. Na gólovou impotenci si rozhodně reprezentantky Galského kohouta stěžovat také nemohou.

Ukrajina – Polsko 2:1 (0:0, 1:1, 1:0, 0:0)

G: Leonova, Movchan – Strubbe

Ukrajina dokázala v jejich klíčovém zápase porazit Polsko. Ve velmi vyrovnaném zápase byly o trošku lepším týmem. Oba týmy měly velmi jistou obranu, a tak nebylo vidět přespříliš vyložených šancí. Poté, co se v 17. minutě poprvé prosadila Leonova, o minuut později bylo opět srovnáno. Na přesný zásah hráčky Movchan se ale odpověď z polské strany nenašla. O postupujících je tedy jasno – ze skupiny A je to kromě Ukrajiny i Česká republika!

9:00 K tomu, aby naše ženy postoupily, jim stačí opravdu jen malý kousek – porazit Slovensko, které zatím nevstřelilo jediný gól, nebo aby Ukrajina zvítězila. Povede se to? To se dozvíme v dnešních dvou posledních zápasech.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy