Zahraničí: Lukáš Plochý je zpět!

Po týdenní pauze se vám opět hlásíme s přehledem počinů českých hráčů v zahraničních ligách. Teploty neúprosně klesají, a tak se téměř každý klub přesunul k halovému hokeji. To však neplatí pro dva z našich hráčů, kteří nastupují za mořem v Irsku. Jan Trejbal tak společně s gólmanem Františkem Svobodou budou nastupovat jak na palubovce, tak na umělé trávě, a to téměř po celou zimu. Dobré zprávy přicházejí z Německa. Český útočník Lukáš Plochý se po několikaměsíčním zranění vrátil k hokeji. Na halovou sezónu oblékne dres Hannoveru.


DTV Hannover 4:7 Harvestehuder THC
DTV Hannover 3:4 UHC Hamburg

Český útočník Lukáš Plochý se po zranění ramene vrátil právě včas na halovou sezónu, kterou tradičně odehraje ve dresu DTV Hannover. V úvodním utkání nejvyšší německé ligy proti HTHC jeho tým sice prohrál 4:7, Plochý se zato blýskl třemi góly.
Hannover na domácí půdě dokázal vstoupit do zápasu o něco lépe a vedení se ujal hned v první minutě. Úvodní branku nevstřelil nikdo jiný než Lukáš Plochý. Rychlost a nepředvídatelnost halového hokeje se v utkání plně projevovala a další branky na sebe vskutku nenechaly čekat dlouho. Hannover se do konce první čtvrtiny trefil ještě třikrát, z čehož dvě branky přišly opět z hokejky Plochého. Hosté z Hamburku se však během prvních patnácti minut také dokázali rozehrát a na nátlak domácích odpovědět třemi brankami. Za stavu 4:3 v prospěch Hannoveru se tak utkání přesunulo do druhé patnáctiminutovky, kde podobně jako ve zbytku utkání Hannover již tolik střeleckého úspěchu nenalezl. Skóre domácích se tak ustálilo na finálních čtyřech brankách. Hosté se zaváhání DTVH s radostí chopili a utkání se jim podařilo vyrovnat a nakonec i ovládnout. Za stavu 4:7 tak Hannover v prvním utkání neuspěl a odcházel bez bodů.

V druhém ligovém utkání se mužstvo střetlo s druhým klubem z přístavního města Hamburk – UHC Hamburg. Utkání bylo velmi vyrovnané a v prvním poločase se skóre měnilo v pravidelných intervalech. Zápas následoval jasný vzor: UHC vstřelilo branku ujímajíc se vedení, kterou Hannover zanedlouho domácím opětoval měníc stav zpět na nerozhodný. Po dlouhém přetahování o vedení to bylo právě domácí UHC, které vstřelilo finální branku utkání a připsalo si tak vítězství. Za stavu 3:4 tak DTVH těsně uniklo vítězství společně se třemi body.


Amicale Anderlecht Avia 11:2 Old Club Hockey Liege
Amicale Anderlecht Avia 3:5 Hockey Namur
Amicale Anderlecht Avia 6:6 Royal Oree
Amicale Anderlecht Avia 6:1 Royal White Star Hockey Club 

Josef Toms na trvání halové sezóny změnil týmy a z Uccle Sport se přestěhoval do Amicale Anderlecht Avia. Josefův nový tým startuje v nejvyšší belgické halové lize a tuto sezónu si brousí zuby na halový titul. Mužstvo svůj příslib prozatím plní na výbornou a po dvou odehraných kolech má na kontě dvě výhry, jednu remízu a jedinou prohru. K nadějně vyhlížející statistice Josef zatím přispěl čtyřmi brankami. 


Halové utkání:
Railway Union HC 1:3 Glenanne Sports Club
Railway Union HC 6:0 Avoca Hockey Club
Railway Union HC 7:2 University College Dublin 

Na palubovku se přesunul i Jan Trejbal, který jako jediný stráví halovou sezónu ve stejném týmu, za který hraje i sezónu venkovní. V úvodním zápase se Union střetlo s Glenanne Sports Club ve velmi vypjatém utkání plném faulů a vyloučení. I přes napjatou atmosféru Union udrželo chladnou hlavu a ujalo se vedení. Úvodní branku vstřelil taženou puší právě Jan. Netrvalo však dlouho a stav byl opět vyrovnán na 1:1. V druhém poločase narazilo Union na problémy udržet krok se soupeřem, který ke svému skóre přidal dvě další branky. Na dvoubrankový náskok již Janův klub nedokázal odpovědět a Glenanne tak podlehl 1:3.

Railway Union se však nemuselo s porážkou zabývat příliš dlouho, protože další dvě utkání přesvědčivě ovládlo. Nejdříve mužstvo rozstřílelo 6:0 Avoca HC a podobný osud čekal za týden i UC Dublin za stavu 7:2. 

Venkovní utkání:
Railway Union HC 2:3 Kilkenny HC

Utkání venkovní části sezóny značně komplikovalo irské počasí. Kvůli dešti nebylo dlouho jasné, zda se vůbec utkání mezi Railway Union a Kilkenny HC uskuteční. Rozhodnutí, které nakonec do kabin obou týmů dorazilo, se vyjádřilo v prospěch odehrání utkání a oba celky tak zanedlouho nastupovali na promočeném hřišti. Kromě přebytku vody na hrací ploše mělo  Railway Union nevýhodu i v absenci několika klíčových hráčů. I přesto byl Janův tým považován za papírově silnější mužstvo a favorita utkání. Předpoklady o vítězi se však rozplynuly, když Kilkenny překvapila přihlížející a otevřela skóre ze své první střely na branku. Do konce prvního poločasu Union inkasovalo ještě jednou a za stavu 0:2 se týmy odebrali k poločasu. Třebaže síly týmů byly srovnatelné, Union se trápilo v koncovce a úvodní branka jim dlouho utíkala. Až v druhé půlhodinovce se Janův tým začal vzpamatovávat a vstřelil svou první branku. S nově nabitým sebevědomím se Union vracelo do utkání, dokázalo jej vyrovnat na 2:2 a na soupeře začít tvořit značný tlak. Kilkenny však zachovalo chladnou hlavu a místo zběsilého bránění se dokázalo znovu ujmout vedení a do finálního hvizdu už jej udržet. Railway Union tak i přes působivý comeback odcházelo bez jediného bodu. 

Venkovní utkání:
HC Waterford 4:2 HC Ashton
HC Waterford 1:3 Cork Harlequins HCC

Na extrémní počasí narazil i HC Waterford s Františkem Svobodou v brance. Sobotní utkání proti HC Ashton tak odehrál tým za silného deště a husté mlhy, která značně zhoršovala viditelnost. Okolnosti zápasu prospívali spíše soupeři a z utkání, které měl mít Waterford pevně v rukách se tak stala divoká přestřelka. František však společně se svým týmem dokázal ubránit veškeré trestné rohy, které byly soupeři uděleny a udržet stav na vítězných 4:2. 

V utkání z následujícího týdne se Waterford setkal s favoritem na postup – Cork Harlequins HCC. Utkání bylo od prvních minut výrazně v režii soupeře a šance se na Františkovu branku valily ve vysokých počtech. Po úvodní vlně útoků, kterým byl schopen Waterford odolat, se utkání znatelně uklidnilo a Františkův tým se na okamžik vrátil do hry. I přes neustálý tlak Harlequins to byl právě Waterford, který otevřel skóre brankou z trestného rohu. Tato branka se však stala ojedinělým úkazem a režie utkání se zanedlouho opět vrátila do rukou Harlequins, kde zůstala po zbytek hrací doby. I přes srdnatý výkon tak Waterford odcházel bez bodu. 

Halové utkání:
Three Rock Rovers HC 14:1 Avoca HC
Three Rock Rovers HC 7:1 University College Dublin
Three Rock Rovers HC 5:2 Corinthian Hockey Club

Podobně jako výše zmínění, i František se na halovou sezónu usadil v novém klubu a v jeho případě se jednalo o úřadujícího mistra irského halového hokeje Three Rock Rovers HC. Není tak překvapením, že mužstvo s Františkem v brance zatím proplouvá halovou soutěží bez větších problémů. V prvních dvou utkáních tým nastřílel úctyhodných 21 branek a inkasoval pouhé dvě.

V utkání z minulého týdne se však Františkův tým nechal unést svým sebevědomým a lehkomyslností a v prvních minutách zápasu pustil soupeře k několika zbytečným šancím, které vyústily v branku. Úvodní gól byl však pro úřadující mistry dostatečným budíčkem a Rovers neměli velké potíže si průběh utkání opět převzít a zcela jej ovládnout.

 

-KŠ-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy