EHL ovládly týmy z Nizozemska

Společně s klubovými soutěžemi Trophy, kterých letos zúčastnili ženský i mužský celek ze Slavie, vyvrcholila na začátku dubna i nejvyšší klubová soutěž – Euro Hockey League

Euro Hockey League (EHL) je každoroční pohárová soutěž evropského klubového hokeje, kterou organizuje EuroHockey Federation. S účastí mnoha nejlepších hráčů světa je EHL nyní považována za vrchol klubového hokeje v Evropě, kde nejlepší celky z celého kontinentu hrají to, co mnozí považují za nejvíce vzrušující a dynamický klubový hokej na světě. 

Pro kvalifikaci týmů platí specifický systém hodnocení, který je založen na výsledcích federací jednotlivých zemí v průběhu tří let. Tento systém bere v úvahu výkony klubů v soutěžích Euro Hockey League a EuroHockey Trophy, dle kterých pak svazy obsazují místa v tabulce (podobně jako například v ligové soutěži klub sbírá body, aby mohl stoupat v tabulce). Na základě svého umístění může poté svaz nominovat určený počet týmů do EHL. Nejlepší svazy mohou poslat až tři týmy, zatímco ostatní mohou poslat dva nebo pouze jeden tým. Aby byla země oprávněna hrát v Euro Hockey League, musí do klubových soutěží poslat za rok alespoň 2 kluby.

Letošní vyvrcholení EHL se konalo od 28. března do 1. dubna 2024 v Nizozemsku.


Ve čtvrtfinálových zápasech ženské části se střetly špičkové kluby ze čtyřech zemí. Mezi účastníky byly týmy jako Loreto HC z Irska, Junior FC ze Španělska, Mannheimer HC z Německa, Club de Campo Villa de Madrid opět ze Španělska, SCHC z Nizozemska, La Gantoise HC z Belgie a AHBC Amsterdam z Nizozemska. Po odehrání čtvrtfinálových duelů se do semifinálové fáze turnaje probojovaly týmy Mannheimer, Junior, SCHC, AHBC.

V napínavých semifinálových soubojích Mannheimer HC zvítězil nad Junior FC 2:0, zatímco AHBC přemohlo druhý nizozemský tým ve finální osmičce a zároveň úřadující mistryně Holandska SCHC těsným výsledkem 2:1. V medaliových duelech se poté o bronzovou medaili utkaly SCHC a Junior FC, kdy SCHC po šedesáti minutách zvítězilo těsně 3:2. Ve zlatém zápase nakonec AHBC Amsterdam triumfovalo nad mistryněmi Německa Mannheimer HC těsným výsledkem 2:1 a nizozemský klub tak mohl slavit druhý titul v historii. 

Do semifinálových bojů mužského turnaje probojovaly týmy Old Georgians HC, Pinoké, Rot-Weiss Köln a SV Kampong. Nizozemské kluby Pinoké a SV Kampong pak v semifinálových zápasech dominovaly, když Pinoké poměrně bez problémů zvítězilo nad Old Georgians HC z Anglie výsledkem 4:1 a SV Kampong po penaltového rozstřelu zdolalo Rot-Weiss Köln z Německa za těšného stavu 3:2. Bronzovou medaili si odnesli Old Georgians HC, když nechali legendární německý klub Rot-Weiss Köln za sebou výsledkem 3:2. Ve finále, které přineslo nizozemské derby, se Pinoké nakonec dokázalo ubránit nátlaku SV Kampong, udržet stav 1:0 a stát se historický poprvé vítězem EHL. 

EHL má tak tento rok nové mistry, a to domácí týmy z Nizozemska. V ženské kategorii triumfovalo AHBC Amsterdam a v mužích pozvedlo nad hlavu pohár poprvé v historii Pinoké. 

(Kliknutím zvětšíte obrázek)

 

 

-KŠ-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy