Extraliga: pekelná atmosféra na Slavii, bitvy o střed tabulky a mnoho dalšího

Je za námi další ligový víkend. Jak se komu dařilo? Odpovědi pro Vás přinášíme níže.

 

EXTRALIGA ŽEN

SK SLAVIA PRAHA – HC 1946 PRAGA 2:2 (1:0, 0:0, 1:2, 0:0)

G: Nová Li., Nováková N. – Kolářová A., Horčičková

R: Mack, Větrovský A.

Deváté kolo extraligy žen zahájily již v pátek večer dva aktuální lídři tabulky, Slavia přivítala na svém hřišti Pragu. Zpočátku se zápas vyvíjel příznivě pro domácí, které poslala do vedení Linda Nová. Půl hodiny se pak skóre nepohnulo, pak se ale sešívané radovaly znovu, tentokrát po zakončení Natálie Novákové. Praga ale nesložila zbraně a po gólech Anny Kolářové a Kateřiny Horčičkové si týmy rozdělily shodně po bodu.

„Přestože jsme věděly, že to nebude vůbec lehký zápas, nastoupily jsme do něj pozitivně naladěné z předešlého víkendu.  Ze začátku našim únikům do kruhu chyběla koncovka a Slavie si tak stačila vytvořit náskok 2:0. To se ale změnilo ke konci třetí čtvrtiny, kdy se nám podařilo dát první branku, která namotivovala celý tým natolik, že jsme se pár minut na to mohly radovat podruhé. Čtvrtá čtvrtina, i přes hodně šancí na obou stranách a velmi dramatický trestný roh soupeře v posledních vteřinách, skóre nezměnila. A my jsme si tak z pátečního utkání odnesly krásný jeden bod,“ říká střelkyně vyrovnávací branky.

 

HC BOHEMIANS PRAHA – HC HOSTIVAŘ 1:3 (0:0, 0:1, 1:1, 0:1)

G: Borská – Brabcová, Staňková, Trčková

R: Krýsl, Šmídová

Bohemians se stále bodově nedaří, i když výsledky bývají mnohdy těsné. To platilo i o sobotním utkání proti Hostivaři, kdy nakonec rozhodla úspěšná penalta zkušené Evy Staňkové. Ale postupně. První čtvrtina se obešla bez gólů, v devatenácté minutě se prosadila Adéla Brabcová, která má začátkem jarní části sezóny dobrou střeleckou formu. Po poločase následovala již zmíněná penalta nařízená po hře tělem obránkyně Bohemians. Poté sice snížila Karolina Borská, poslední slovo ale měly hostující hráčky, a to konkrétně Pavlína Trčková. Pro Hostivař se jedná o důležité body, díky kterým si v tabulce polepšila na páté místo a drží se těsně v závěsu za čtvrtým Hradcem.

„Do zápasu s týmem Bohemians jsme šly s jasným cílem, a to získat 3 body. První třetina byla z naší strany opatrnější, ale hned v úvodu druhé jsme dostaly Bohemians pod tlak a pěknou střelou Brabcové jsme se ujaly vedení. V úvodu třetí třetiny jsme po faulu v kruhy zvýšily vedení na 2:0 z penalty. Bohemians sice reagovala snížením gólového rozdílu na 2:1, ale během následujících minut jsme výsledek upravily na konečných 3:1. Díky všem za skvěly výkon a našim divákům za super atmosféru,“ říká kapitánka hostů Eva Staňková.

 

HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ – TJ MNICHOVICE 2:0 (0:0, 1:0, 0:0, 1:0)

G: Fondrková, Jelínková

R: Holek, Kavanová

Souboj o důležité body zvládl lépe domácí Hradec. Od začátku se bojovalo spíše ve středu hřiště, většina balonů končila na hokejkách soupeřek v jedné nebo druhé obranné čtvrtině. Jen sporadicky se některý z týmů dostal k zakončení. Jedno úspěšné však přišlo ve 24. minutě, kdy se bekhendem prosadila domácí Natálie Fondrková. I nadále pak pokračovala bitva uprostřed hřiště, v první polovině měl lehkou převahu Hradec, v třetí čtvrtině pak iniciativu převzaly Mnichovice, které potřebovaly vyrovnat. Hradecká defenziva však nepustila hosty do bezprostřední blízkosti gólmanky Čechákové. Hřebíček do rakve hostujícím hráčkám zatloukla Martina Jelínková, která dokázala tečovat dorážku Kateřiny Buňatové z trestného rohu. Stejnou disciplínu měly k dispozici těsně ke konci i hráčky Mnichovic, nenaložily s ní však úspěšně. Hradec se tak posunul na čtvrté místo.

„Zápas byl, alespoň pro mě, fyzicky dost náročný. Většina utkání probíhala ve středu hřiště, mezi útočnými čtvrtinami. Když jsme se dostaly do kruhu, nepodařilo se nám pořádně ohrozit hradeckou branku. Soupeř bohužel svoje šance proměnil a nám nepomohlo ani pár rohů ke konci utkání. Myslím, že se postupně zlepšujeme v postavení na hřišti, ale musíme ještě výrazně zapracovat na přechodu do útočné fáze a zefektivnit zakončení,“ popisuje útočnice Mnichovic Tereza McLaughlin Váňová.

„Od začátku zápasu byla vidět opatrnost na obou stranách. Oba týmy chtěly v tomto duelu uspět. Našim jasným cílem bylo získat z tohoto duelu plný počet bodů. V zápase jsme měly od začátku mírnou převahu a povedlo se nám do konce poločasu vést 1:0. Ve druhé části byla vidět nervozita na obou stranách. Naštěstí jsme 10 minut před koncem zápasu dokázaly zvýšit skóre zásluhou Marti Jelínkové a vylepšit si postavení v tabulce,“ hodnotí hradecká Eliška Ostatnická.

 

TJ PLZEŇ-LITICE – HC 1972 RAKOVNÍK 3:5 (0:2, 2:2, 1:0, 0:1)

G: Duchková 2x, Dolívková – Přibíková V. 2x, Hvězdová 2x, Vorlová

R: Mejzlík, Pravda

Diváci v Liticích mohli sledovat celkem osm gólů, hned pět z nich většině přihlížejících ale radost neudělalo – jedna branka Anny Vorlové, dva zásahy Kláry Hvězdové a dva úspěšné pokusy Veroniky Přibíkové, která je po návratu po dlouhé rekonvalescenci očividně gólově při chuti – to byl konečný střelecký účet hostujících hráček. Domácí sice kontrovaly dvěma projektily obránkyně Lucie Duchkové a její jmenovkyně Lucie Dolívkové, více však už nestihly, a podobně jako Mnichovice si postavení v tabulce zhoršily.

„Do tohoto zápasu jsme vstupovaly s tím, že ho musíme a chceme vyhrát. Začaly jsme poměrně dobře a vytvořily si třígólový náskok. Poté jsme lehce polevily a Litice náš náskok stáhly na 3:2. Zápas jsme ale měly naštěstí stále ve svých rukou a vždy se nám podařilo na snížení Litic odpovědět gólem. Získaly jsme tím důležité tři body,“ je spokojená záložnice středočeského týmu Karolína Hanzlová. „Místy jsme předváděly hezký kombinační hokej,“ dodává.

 

EXTRALIGA MUŽŮ

SK SLAVIA PRAHA – HC 1946 PRAGA 9:0 (3:0, 5:0, 0:0, 1:0)

G: Plachý 2x, Svatoň 2x, Hanus M., Vaňko, Babický, Toms F., Dubina

R: Holek, Vudmaska

V tomto zápase byl papírový favorit jasný – Slavia doposud ještě neprohrála, Praga je sedmá. To se potvrdilo během první a zejména potom druhé čtvrtiny, kdy sešívaní vsítili tři, resp. pět branek. Zápas doprovázela skvělá atmosféra, diváci hnali hráče k maximálním výkonům. V druhém poločase však už viděli jen jeden gól – tři minuty před koncem se trefil kapitán Slavie Patrik Dubina. Jinak byli oba týmy směrem dozadu bezchybné.

„Do zápasu jsme vstoupili ve slušném tempu a soupeře jsme prakticky k ničemu nepustili. Po mnoha šancích jsme vstřelili osm gólů. Ve druhé půlce se soupeř ještě více zatáhl na svoji půlku a přesto, že šancí bylo pořád dost, dali jsme už jen jeden gól. Zápas jsem si moc užil hlavně díky skvělé divácké atmosféře. Děkuji fanouškům a také za příležitost nastoupit v extralize. Tempo hry je větší, a to mi vyhovuje. Těším se na další zápasy s naším A týmem,“ pochvaluje si extraligovou zkušenost mladá naděje Slavie František Toms.

Denis Bursík se musel spokojit s prohrou, vyjádřil ale i pozitivní emoce:

„Do zápasu jsme vstoupili lehce zaskočeni a bez plného rozehrání, což se přeneslo i do samotné hry. První polovinu jsme si zvykali na samotné rychlé tempo hry a nemohli jsme se plně soustředit ani na jednoduché věci. Do druhé poloviny utkání jsme již vstoupili lépe a dařilo se nám odrážet silný nápor soupeře. Na útočné polovině se nám bohužel nedařilo podržet míček v klidu ani vytěžit alespoň útočný roh. S výsledkem druhé poloviny jsme byli poměrně spokojeni, ačkoli jsme se gólově neprosadili.“

 

HC PRESIDENT – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 4:1 (2:0, 0:0, 1:0, 1:1)

G: Trnka 2x, Kavan, Lupač J. – Kulička

R: Mack, Vudmaska

Lépe do zápasu vstoupili domácí, kteří skórovali hned po šesti minutách zásluhou Matěje Kavana. Opakované vyloučení hostů pak potrestal Josef Trnka, a navýšil tak gólový rozdíl. Byť měli hosté motivaci bodovat a odrazit se z posledního místa v tabulce, příliš se jim nedařilo, naopak ještě dvakrát inkasovali z hole Trnky a Jonáše Lupače. V úplném závěru snižoval Jiří Kulička, jeho gól však na rozdělení bodů již nic neměnil.

Svůj pohled přidává střelec první branky Matěj Kavan:

„Zápas č. 23003402 se odehrával dva týdny po Bílé sobotě. Jeho průběh bych přirovnal ke globálnímu oteplování, kdy při momentální situaci není jasné, jestli má hřát tváře, pálit krky, nebo zébt prsty. V začátku tým domácích vlétl na protivníky a stejně jako Bůh ztrestal Egypt, lítali presidenti se stejným zápalem blesků do hostí čtvrtiny. Po však nevydařených útocích se povedlo Kavanovi obhájit rohovou střelu cca metr od šibenice do brány k vedení 1:0. Hosté bojovali jak jen mohli, přičemž jejich obrana vyvolala v očích sudích pochyby a ti jim rozdali 3 zelené karty během 5 minut. Takovou rychlostí dávají karty rezidentům USA snad jen v Alabamě. V závěru první čtvrtiny po silném útočení přidal k vedení další fík Chosé Trnka. Druhou čtvrtinou se již domácí dostávali presidentským pod kůži řadou rohů a gólových šancí v rámci průniků do soupeřovic kruhu. Presidenští odpovídali obdobně a zápas se tak pro některé stal člunkovým během.

Třetí čtvrtina je ve znaku odpočinku, kdy pro pohledy doposud nadšených a jásajících diváků se zápas stal trochu nezáživným. Při vedení 2:0 a nedostatku střídajících hráčů se modrý tým rozhodl pro kvalitní nahrávky ve své čtvrtině, aby opět mohl nahnat síly. Díky těmto nahrávkám se naskytla příležitost pro Hradec skórovat na Pražské půdě. To se však nepovedlo a naproti tomu Chosé Trnka využil svou příležitost jež se mu naskytla a při breaku, obdobnému jako jsou nájezdy, střelil svůj druhý fík. Poslední čtvrtina při slunci rozžhaveném jak kuře vindaloo měli všichni už pokrk. Z dříve zmíněného člunkového běhu se stal spíše indiánský. Giona Lupače se to týkalo převelice, a tak šel střídat na trestnou s první zelenou kartou při agresivním sekání. Jeho párminutové pauzírování a přemýšlení nad tím co udělal však přineslo ovoce a navýšil vedení na 4:0.

To se pochopitelně hostům nelíbilo a konečně po téměř hodině snahy vstřelili ke konci zápasu svůj první gól, který si připsal všem známý hráč a kapitán Kulička George a snížil vedení na 4:1. V závěru sudí zahráli na své kouzelné nástroje a odpískali konec. Stejně jako 14.4. vyhrál v roce 1997 Tiger Woods Masters, presidentské pušky si odnesly o 27 let později 3 body ze zápasu s hradeckými muži.“

Své hodnocení poskytl také Jiří Kulička:

„Zápas s Presidentem jsme odehráli ne podle našich představ. Potřebovali jsme bodovat, ale bohužel se nám to nepovedlo. Skákalo nám to a moc se nám nechtělo běhat. Příští zápasy musíme máknout a zkusit někde najít body,“ doufá kapitán hostů.

 

HC BOHEMIANS PRAHA – HC HOSTIVAŘ 2:0 (1:0, 0:0, 0:0, 1:0)

G: Vudmaska, Vohnický

R: Jaroš, Mack

Tento zápas nebyl příliš bohatý na góly, zato co se karet týče, při pohledu na zápis z kombinace všech možných barev až pálí oči. Celkem bylo rozdáno sedm zelených, čtyři žluté a jedna červená karta. Reprezentační brankáři Pažitka a Větrovský své týmy v důležitých momentech podrželi, druhý jmenovaný dokonce pokryl penaltu. Nicméně o něco úspěšnější byli v konečném součtu klokani – na branku Vudmasky z deváté minuty navázal minutu před koncem Tomáš Vohnický, a potvrdil tak výhru svého týmu.

„Do zápasu jsme šli s tím, že chceme zopakovat dobrý výkon z minulého týdne, hrát zodpovědně dozadu a být opět produktivní. Defenzivně se nám celkem dařilo a Bohemku jsme pustili jen do pár větších šancí, kdy třeba roh měli za celý zápas snad jen jeden. O poznání horší to bylo ale v ofenzivě, kde nás po celý zápas trápila koncovka. Neproměnili jsme asi sedm rohů, neobsazovali správně prostory kolem branky a když jsme se dostali ke střele, tak si ji pohodlně našel brankář soupeře. Třešničkou na dortu našeho ofenzivního zmaru byla penalta, kterou jsem neproměnil za stavu 0:1 a nedostal nás opět do hry o body. Samostatnou kapitolou bylo v zápase celkem 7 zelených, 4 žluté a 1 červená karta. Každý si tedy asi dokáže představit, že se na hřišti kolikrát více kecalo než hrálo. Do příštího zápasu zapracujeme na zakončení a věřím, že to ponese znovu své ovoce v podobě důležitých bodů a přiblížíme se jistotě bojů o medaile ve Final4,“ hodnotí kapitán HCH Tomáš Pauer.

 

TJ PLZEŇ-LITICE – HC 1972 RAKOVNÍK 5:2 (1:0, 1:0, 1:1, 2:1)

G: Batík 2x, Sochor, Gerlický, Reinhard – Klaban, Seemann

R: Mejzlík, Pravda

Úřadující mistr se dostal do pohodlného náskoku o tři góly zásluhou Maxe Batíka, Ondřeje Sochora a Eduarda Gerlického, a zajistil si tak klid na hokejkách. Ten jim ale postupně narušili Jakub Klaban a Martin Seemann, kteří stáhli rozdíl na pouhý jeden gól. O dvě minuty později však domácí znovu odskočili díky zásahu Nicklase Reinharda. Následně svůj druhý gól v zápase přidal mladý útočník Max Batík, a tak Litice napravily prohru s Hostivaří z minulého týdne a připsaly si výhru.

„Dokázali jsme se soupeřem držet krok, ale zlomily nás chyby a nedůraz jak v soupeřově, tak našem kruhu,“ lituje střelec první branky Rakovníka Jakub Klaban.

Spokojenější mohl být Ondřej Hes:

„Myslím si, že jsme celý zápas měli pod kontrolou a soupeře jsme prakticky k ničemu nepustili, čemuž odpovídá i výsledek 5:2. Až na našich pár chyb, kterými jsme je mohli dostat do zápasu, tak prakticky nic neměli. I když to chvíli bylo 3:2, tak jsme ihned odpověděli zvýšením náskoku na 4:2 a poté na 5:2, čímž jsme rozhodli o naší výhře.“

 

Další kolo nás čeká již v sobotu. Určitě bude na co se dívat!

 

-bp-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy