Olympijské hry i celý festival jsou úspěšně za námi

Letní Olympijské hry tvoří krásné příběhy a na pár z nich je pozemní hokej v hlavní roli… Pojďme ale odzadu, od historie…

V roce 1980 na LOH v Moskvě reprezentační tým žen získal stříbrné medaile. Ponořit se do vzpomínek můžete díky článku na Novinkách zde.

20.7.2021 odlétá náš český rozhodčí Jakub Mejzlík pískat mužský turnaj, psali jsme zde a zde

23.7. začínají Olympijské hry a spolu s ním i Olympijský festival, v Praze nechybí náš stánek, psali jsme zde

30.7.2021 Lukáš Krpálek získává v judu zlato, zpovídá ho před celým světem náš pozemní hokejista Martin Hoffmann, psali jsme zde

4.8.2021 Pozemní hokej byl představen v Brně, jako součást Olympijského festivalu

5.8.2021 Mužský turnaj vyhrává na nájezdy tým Belgie nad Austrálií (záznam i s českým komentářem zde)

6.8.2021 Ženský turnaj vyhrávají 3:1 Nizozemky nad Argentinou (záznam i s českým komentářem zde)

Olympijský festival má již čtyřletou tradici. Letos jsme pozemní hokej představili v Praze a Brně, díky Martině Babické, která spolu s Karolínou Paterson celou akci zorganizovala.

V Praze byl pozemní hokej celé tři dny. Abychom mohli tuto akci uspořádat, vždy potřebujeme k ruce vás, hráče pozemního hokeje = dobrovolníky. Je potřeba, aby veřejnosti někdo ukázal, jak se drží hokejka, jak se střílí na bránu a aby jim vysvětlil zákonitosti našeho, pro ostatní nepochopitelného, sportu. Velké díky patří klubům HC Mnichovice, HC Hostivař a HC Praga, které vyslaly své hráče na pomoc. Dva dny jsme naplno využili naše multifunkční hřiště či ke střelbě určenou nafukovací branku. Naši pomocníci byli plni energie, komunikativní, prostě úžasní, díky tomu jsme měli možnost představit náš sport malým i velkým zájemcům v tom nejlepším světle. Jistě vás potěší, že jsme se setkali se zpětnou vazbou, že návštěvníci pozemní hokej již viděli v televizi, takže to pro ně nebyl úplně neznámý sport. Dříve narození potvrdí, že to není zvykem, takže třikrát hurá. Doufáme, že tento trend bude dál růst.

Třetí den v Praze jsme mohli naše hřiště přesunout na písek, takže se odehrálo i několik pidi zápasů v beach hokeji, přijelo i pár našich reprezentačních hráčů jak z řad dívek, tak chlapců do 19 let. Speciálně chlapeckým bicepsům děkujeme za pomoc při závěrečném úklidu. Opravdu byly potřeba.

I když to není moc známo, i v Brně má pozemní hokej své stoupence. Zatím jejich klub hraje jen veteránskou ligu, ale doufáme, že právě díky této akci se podaří „draftovat“ pár mladých nadějí pro plnohodnotnou obnovu klubu. Díky invenci brněnských borců, nebyl ani jeden návštěvník, který by si pozemní hokej na Moravě nevyzkoušel. Svou houževnatostí, dobrou náladou a vtipem lákali na nafukovací hřiště a na střelbu na brankáře. Během dne se u stánku pozemního hokeje vystřídaly dva příměstské tábory, kde se všech ujal Jaroslav Staněk a dětem udělal modelový trénink. V „našich dnech“ se v Brně na Olympijském festivalu objevila i zlatá tenistka Barbora Krejčíková, po velkém aplausu se celý dav přesunul právě na naše nafukovací hřiště, aby si zahráli mezi sebou. Rovnou jsme uspořádali menší turnaj. Kout železo se musí, dokud je žhavé 🙂

Do Brna se přestěhoval pozemní hokejista Tejinder Riar a pikanterií je, že jeho bratranec v době konání festivalu získal na LOH bronzovou medaili právě v pozemním hokeji. Poslali jsme do Tokia tento video vzkaz. Do Brna držíme při obnově klubu palce. Jejich cestu můžete sledovat na jejich FB profilu zde.

Díky ještě jednou všem, kdo se na přípravě Olympijského festivalu podíleli a doufáme, že se příště potkáme ještě v silnější sestavě, jmenovitě:

Matyáš Hána

Šárka Schneiderová

Vojta Papírek

Eliška Paterson

Simona Šašková

A „mini“ pomocníci Medelain, Carolin a Nina

Štěpán Klaban

Matěj Smysl

Jaroslav Staněk

Michal Krátký

David Staněk

Tejinder Riar

 

Text: Martina Babická a Lenka Jeřábková

Foto: Martina Babická

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy